Velkommen til KvindeGuidens opskriftsunivers
Her finder du opskrifter på grøn hverdagsmad, klassiske kager og gæstemenuer – til hverdag og fest.

Fotograf: Anders Schønnemann udlånt af sæson.dk

Er du med på lidt grøntsagssnyderi? 

Grønt er sundt, men langt fra så populært hos børnefamilier, som det burde være. Men rundt omkring i de små hjem er især kvinder blevet gode til at pakke grøntsagerne ind i familiens livretter, så vitaminerne stadig kommer indenbords, viser en ny undersøgelse.

Især kvinder tager listige midler i brug for at lokke flere grøntsager i familiens mad. I en ny undersøgelse, som analysebureauet A&B Analyse har lavet for Dansk Gartneri, indrømmer en ud af tre kvinder, at de snyder ekstra grøntsager i maden for at få familien til at spise mere grønt. For mændenes vedkommende er det kun hver femte, der tyer til grøntsagssnyderi. 

Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af

Og der er rigtig mange måder, man kan snyde flere grøntsager i familiens mad. Ifølge madskribent, kogebogsforfatter og ekspert i hverdagsmad, Julie Hey, er der absolut ingen skam i at tage listige metoder i brug, hvis det kniber med at få familien til at spise grønt. 

"Det er en vanesag at spise grønt, og al tilvænning er svær. Så det handler om, at vi skal hjælpe de gode vaner på vej. Og her kan man altså gøre det nemmere for sig selv ved at starte med at komme lidt flere grøntsager i maden uden at gøre et stort nummer ud af det. På den måde kan resten af familien stille og roligt vænne sig til de nye smage og konsistenser – måske opdager de slet ikke, at livretterne har fået et vitaminboost."

Et oplagt sted at starte er, ifølge Julie Hey, med familiens favoritretter. 

”Pasta og kødsovs er en klassiker i danske børnefamilier, og det er en af de nemmeste retter at snyde grøntsager i. Gulerødder, blomkålstokke, squash, pastinak – man kan nærmest komme alt i, hvis man river eller hakker det fint.”

Skyd genvej til mere grønt 

Julie Hey giver i sin seneste kogebog ’Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet’ tips til, hvordan man med små, simple tricks nemt kan skyde genvej til lettere hverdagsretter. 

Her får du Julie Heys fire bedste tips til at snyde grøntsager i familiens mad, så man slipper for bøvl og brok fra børn eller partner, som helst undgår det grønne indslag.

  • Pift familiens favoritretter op med camouflerede grøntsager. Vælg grøntsager, der har samme farve som den ret, du vil snyde dem i. For eksempel kan man nemt camouflere både blomkål, pastinak og persillerod i kartoffelmos eller revet gulerod i lasagne.
  • Lad være med at være fedtforskrækket. Supper er rigtig gode, hvis man vil skrue grøntsagsindtaget i vejret. Mange grøntsager er gode i supper, men en god grøntsagssuppe ryger lettere ned, hvis der er noget lækkert topping, som for eksempel lidt ristet pølse i tern eller nogle sprøde rugbrødskruttoner. Og man må gerne røre piskefløde eller en klat smør i.
  • Prøv dig frem og eksperimentér med forskellige grøntsager i klassiske retter. Frikadeller med hakket spinat eller grønne krydderurter smager rigtig godt og får en flot grøn farve. Hvis man kalder dem noget sjovt, for eksempel Troldedeller, synes mange mindre børn, det er både sjovt og spændende.  Madpandekager med frisk spinat, revet pastinak eller fintsnittet grønkål i fungerer også godt.
  • Lav lækker juice med kål. De fleste børn elsker juice, så her er grøntsager en rigtig nem måde at lokke lidt ekstra grønt i både mand og børn. Lav for eksempel en grøn Shrek-juice med kål, spinat og æblejuice og servér med et sjovt sugerør. Man kan også lave en flot, rød Prinsessejuice med rødkål og appelsinjuice.

Invitér børnene med i køkkenet

Selvom der er utallige muligheder for at snyde flere grøntsager i maden, anbefaler Julie Hey, som selv er mor til Johan på 4 år, at man i stedet for eller som supplement til snyderiet inviterer børnene med i køkkenet, så de kan få en fornemmelse af grøntsagerne, før de ender på tallerkenen.

”Min erfaring er, at man sagtens kan få børn til at spise grønt, hvis børnene selv er med i køkkenet og hjælper til med for eksempel at skrælle og skære grøntsagerne. Tit ryger der mindst lige så meget grønt ned, inden vi sætter os til bordet, når min søn er med til at lave mad. ”

Ifølge Julie Hey er det en fordel at starte så tidligt som muligt, når det handler om at få børn introduceret til de forskellige grøntsager. 

Find flere tips til at spise mere frugt og grønt, artikler om hvordan du lykkes med at få dine børn med i køkkenet og inspirerende, børnevenlige trin-for-trin opskrifter på Sæson.dk

Guide til hjemmelavet hyldeblomstsaft
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hyldeblomstsaft - Sidste udkald! 

Så er det sidste udkald, hvis man vil have sommerens hyldeblomst på flaske. Det er super nemt, så fat kurven og tag på tur ud i den danske sommer og find en hyldebusk.

Her får du tips og opskrift på koncentreret hyldeblomstsaft.

Læs mere
Hyldeblomst og naturmedicin
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Vegetaropskrift fra Camilla Skov
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hyldeblomstkogte nye kartofler med junigrønt 

Fra Camilla Skov, den passionerede madskribent bag den populære instagramprofilen @vegetariskhverdag, kommer den dejligste, vegetariske opskrift med sæsonens nye kartofler og hyldeblomst.

Læs mere
Græsk tzatziki
Opskrifter & råvarer
Tzatziki – den græske klassiker til sommerbordet 

Tzatziki er en af de mest elskede græske specialiteter – og ikke uden grund. Den kølige yoghurtdressing med agurk og hvidløg passer perfekt til sommerens måltider, uanset om den serveres til grillet fisk, kylling, salater eller blot som tilbehør til et godt stykke brød.

Kombinationen af cremet…

Læs mere
Opskrifter med nye kartofler
Opskrifter & råvarer
6 herlige sommeranretninger med nye kartofler 

Nye kartofler er noget af det bedste ved den danske sommer. De små, fine knolde har en mild og delikat smag, som passer perfekt til alt fra enkle frokoster til større grillmåltider. Når de er i sæson, er det bare om at nyde dem i fulde drag – gerne med masser af friske krydderurter og lette…

Læs mere
Sæsonens rabarber – tips og opskrifter
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
3 favoritter med asparges 

Med asparges er mulighederne mange. Asparges kan serveres med vinaigrette sauce, hakkede æg og kapers, eller ganske enkelt med lidt god olivenolie, citron og friskhøvlet parmesan på toppen. Og så man man jo også lægge asparges viklet i røget bacon på havegrillen ...

Læs mere
Kartoffelsalat med nye kartofler
Opskrifter & råvarer
Kartoffelsalat med nye kartofler, rygeost, radiser, agurk og purløg 

Nye kartofler er noget af det første, der signalerer sommer. De små, fine knolde har en mild og ren smag, som gør dem perfekte i en klassisk kartoffelsalat – især når de får selskab af sprøde radiser, saftig agurk og en cremet dressing med rygeost og purløg.

Det er en enkel ret med masser af smag,…

Læs mere
ækre muffins med bærmos, æble, gulerod og nødder
Forår
Sunde muffins - Saftige, sødmefulde og lige til at tage med på farten 

Disse muffins er et hit i madkurven, på skovturen eller som hurtig snack i en travl hverdag. De er fyldt med frugt, gulerødder og nødder – og ikke mindst en hjemmelavet bærmos, der gør dem ekstra bløde og velsmagende uden at kræve meget sukker eller fedtstof.

Dejen røres hurtigt sammen, og…

Læs mere
Rabarbercrumble med mandler
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarbercrumble. En skøn dessert med syrlig rabarberkompot under en sprød, sød crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Michelle Kristensen – Sund is - Politikens Forlag
Michelle Kristensen – Sund is

Hvordan laver man is, der både er sund, nem at lave og smager som en drøm?

I bogen 'Sund is' deler Michelle Kristensen 50 helt unikke opskrifter på is, du kan nyde med god samvittighed – uanset om du bruger ismaskine, Ninja Cream*, blender eller bare en fryser.

Læs mere
Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød af Åse Solvej Hansen – lær at bage det perfekte rugbrød
Åse Solvej Hansen - Rugbrødsglæde

Der er en særlig glæde ved at bage sit eget rugbrød – duften, smagen og følelsen af at skabe noget fra bunden. 'Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød' giver dig en grundig introduktion til surdejsbagning, så du nemt kan lave velsmagende og næringsrige rugbrød hjemme i dit eget køkken.

Læs mere
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Shopping
^