En rejse i amerkansk køkken og kultur

En rejse i amerkansk køkken og kultur 

USA er en smeltedigel af nationaliteter, der hver især har bragt madtraditioner med sig fra hele verden. Bogen 'Den store amerikanske kogebog', skrevet af Clementine Paddleford, er en fantastisk rejse gennem det store lands lokale egnstraditioner, køkkener og kulturer.

Clementine Paddlefords jagt på egnsretter
I slutningen af 40’erne, satte Clementine Paddleford, som i dag anses for at være en af Amerikas første madskribenter, sig for at samle sit lands køkken i en kogebog. Hun rejste, over flere årtier, landet tyndt. Fra nord til syd og fra øst til vest besøgte hun stat for stat og opsøgte lokale med særlig kendskab til egnsretter.
Efter sine mange rejser blev oplevelser og opskrifter sirligt sorteret og samlet i værket “How America Eats”. En bog som i dag ikke blot betragtes som en af USA´s mest omfangsrige og alsidige kogebøger, men også som et portræt og historisk tidsbillede af Amerika.
I 2011 blev bogen genudgivet i New York i en gennemrevideret og opdateret udgave med titlen ’The Great American Cookbook’. Det er dette værk, som forlaget Lindhardt og Ringhof nu udgiver med den danske titel 'Den store amerikanske kogebog'. 

Liberal i Kansas - en selvbestaltet pandekageby
I den redigerede udgave har man bevaret Clementine Paddlefords originale skrivestil og personlige betragtninger, og det gør bogen til en helt unik rejse.
På en af sine utallige rejser besøger Paddleford for eksempel byen Liberal i midweststaten Kansas. Byen husede dengang omkring 10.000 mennesker, hvoraf de fleste var beskæftiget med arbejdet omkring udvinding af olie. Men det, der særlig optog Paddleford var, at byen havde udråbt sig selv som USA´s pandekageby.
”Gå en tur ned ad hovedgaden og kig på butikkerne” opfordrer Paddelford i sin bog. ”Der er alt muligt pandekagegøgl, der kan friste pengepungen. Fra pandekageøreringe til pandekager i porcelæn. Her kan turisterne også blive fotograferet sammen med en to meter høj cementstatue, der forestiller et pandekagebjerg med smør på toppen. Det er også herfra, at starten på det årligt tilbagevendende pandekageløb, finder sted” skriver Paddelford.
Det pudsige er, at det gør den faktisk stadig. Så hvis du har lyst til at opleve Liberals pandekageløb, så afvikles arrangementet  hvert år i februar. 

Rigeligt smør og lidt sødt
Men, som Paddelford skiver i sin bog, så var hun jo ikke kommet til Liberal for at skrive om pandekageløb og turistattraktioner. Hun ville til gengæld rigtig gerne finde ud af hvordan indbyggerne i denne selvbestaltet pandekageby bedst kunne lide deres pandekager. En af byens ældre kvinder, Mrs. Osa Nichols, som var flyttet til Liberal som ganske ung brud, gav Paddelford sin opskrift på kærnemælkspandekager - eller flapjacks, som amerikanerne også kalder de buttede, svampede brunchpandekager. Pandekagerne serveres med 'Rigeligt smør og lidt sødt': Pisket smør, brun farin og sirup opvarmes og hældes over de friskbagte flapjacks.

En kogebog uden illustrationer
Paddlefords møde med byen Liberal er kun en enkelt lille anekdote i ’Den store amerikanske madbog’. Hele det gigantiske værks 800 sider kædes sammen af hendes beretninger om egnskultur, mad og mennesker. Bogen er blottet for madbilleder og andre illustrationer, hvilket man muligvis vil savne, når man anvender opskrifterne, men som styrker oplevelsen af, at bogen er mere end blot en kogebog. Således er 'Den store amerikanske kogebog' måske allermest et unikt portræt og historisk tidsbillede af USA i midten af det tyvende århundrede.

Osa Nichols kærnemælks-flapjacks

1 dusin pandekager 

Ingredienser:
240g sigtet hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
½ tsk. salt
1 ¼ dl kærnemælk
2 ½ dl mælk
1 lille pisket æg

Sådan gør du: 
- De tørre ingredienser: Bland mel, bagepulver, natron og salt i en mellemstor skål.
- De våde ingredienser: Pisk kærnemælk, mælk og æg i en stor skål.
- Tilføj de tørre ingredienser til de våde ingredienser og rør med let hånd – til dejen lige hænger sammen.
- Opvarm panden ved medium-lav varme og kom lidt smør på.
- Til hver pandekage fordeles ca. ½ dl dej på panden.
- Lad dejen bage indtil toppen sætter sig, ca. 2 minutter
- Vend pandekagen og lad den bage, indtil den anden side bliver gylden, ca. 1 minut.
- Kom pandekagerne over på et stort fad og hold dem varme, mens resten bages.

Tips:
Med opskriften fulgte flere gode pandekageråd fra kvinderne i Liberal:
- Man må aldrig overpiske pandekagedej, så bliver pandekagerne seje.
- Panden skal opvarmes langsomt, så varmen fordeles i hele panden og pandekagerne bliver jævnt gyldne. For at tjekke om panden er klar, drypper man et par dråber vand på panden. Hvis dråberne danser hen over panden, så er panden klar, hvis dråberne derimod eksploderer, så er panden på varm.

Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^