En rejse i amerkansk køkken og kultur 

USA er en smeltedigel af nationaliteter, der hver især har bragt madtraditioner med sig fra hele verden. Bogen 'Den store amerikanske kogebog', skrevet af Clementine Paddleford, er en fantastisk rejse gennem det store lands lokale egnstraditioner, køkkener og kulturer.

Clementine Paddlefords jagt på egnsretter
I slutningen af 40’erne, satte Clementine Paddleford, som i dag anses for at være en af Amerikas første madskribenter, sig for at samle sit lands køkken i en kogebog. Hun rejste, over flere årtier, landet tyndt. Fra nord til syd og fra øst til vest besøgte hun stat for stat og opsøgte lokale med særlig kendskab til egnsretter.
Efter sine mange rejser blev oplevelser og opskrifter sirligt sorteret og samlet i værket “How America Eats”. En bog som i dag ikke blot betragtes som en af USA´s mest omfangsrige og alsidige kogebøger, men også som et portræt og historisk tidsbillede af Amerika.
I 2011 blev bogen genudgivet i New York i en gennemrevideret og opdateret udgave med titlen ’The Great American Cookbook’. Det er dette værk, som forlaget Lindhardt og Ringhof nu udgiver med den danske titel 'Den store amerikanske kogebog'. 

Liberal i Kansas - en selvbestaltet pandekageby
I den redigerede udgave har man bevaret Clementine Paddlefords originale skrivestil og personlige betragtninger, og det gør bogen til en helt unik rejse.
På en af sine utallige rejser besøger Paddleford for eksempel byen Liberal i midweststaten Kansas. Byen husede dengang omkring 10.000 mennesker, hvoraf de fleste var beskæftiget med arbejdet omkring udvinding af olie. Men det, der særlig optog Paddleford var, at byen havde udråbt sig selv som USA´s pandekageby.
”Gå en tur ned ad hovedgaden og kig på butikkerne” opfordrer Paddelford i sin bog. ”Der er alt muligt pandekagegøgl, der kan friste pengepungen. Fra pandekageøreringe til pandekager i porcelæn. Her kan turisterne også blive fotograferet sammen med en to meter høj cementstatue, der forestiller et pandekagebjerg med smør på toppen. Det er også herfra, at starten på det årligt tilbagevendende pandekageløb, finder sted” skriver Paddelford.
Det pudsige er, at det gør den faktisk stadig. Så hvis du har lyst til at opleve Liberals pandekageløb, så afvikles arrangementet  hvert år i februar. 

Rigeligt smør og lidt sødt
Men, som Paddelford skiver i sin bog, så var hun jo ikke kommet til Liberal for at skrive om pandekageløb og turistattraktioner. Hun ville til gengæld rigtig gerne finde ud af hvordan indbyggerne i denne selvbestaltet pandekageby bedst kunne lide deres pandekager. En af byens ældre kvinder, Mrs. Osa Nichols, som var flyttet til Liberal som ganske ung brud, gav Paddelford sin opskrift på kærnemælkspandekager - eller flapjacks, som amerikanerne også kalder de buttede, svampede brunchpandekager. Pandekagerne serveres med 'Rigeligt smør og lidt sødt': Pisket smør, brun farin og sirup opvarmes og hældes over de friskbagte flapjacks.

En kogebog uden illustrationer
Paddlefords møde med byen Liberal er kun en enkelt lille anekdote i ’Den store amerikanske madbog’. Hele det gigantiske værks 800 sider kædes sammen af hendes beretninger om egnskultur, mad og mennesker. Bogen er blottet for madbilleder og andre illustrationer, hvilket man muligvis vil savne, når man anvender opskrifterne, men som styrker oplevelsen af, at bogen er mere end blot en kogebog. Således er 'Den store amerikanske kogebog' måske allermest et unikt portræt og historisk tidsbillede af USA i midten af det tyvende århundrede.

Osa Nichols kærnemælks-flapjacks

1 dusin pandekager 

Ingredienser:
240g sigtet hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
½ tsk. salt
1 ¼ dl kærnemælk
2 ½ dl mælk
1 lille pisket æg

Sådan gør du: 
- De tørre ingredienser: Bland mel, bagepulver, natron og salt i en mellemstor skål.
- De våde ingredienser: Pisk kærnemælk, mælk og æg i en stor skål.
- Tilføj de tørre ingredienser til de våde ingredienser og rør med let hånd – til dejen lige hænger sammen.
- Opvarm panden ved medium-lav varme og kom lidt smør på.
- Til hver pandekage fordeles ca. ½ dl dej på panden.
- Lad dejen bage indtil toppen sætter sig, ca. 2 minutter
- Vend pandekagen og lad den bage, indtil den anden side bliver gylden, ca. 1 minut.
- Kom pandekagerne over på et stort fad og hold dem varme, mens resten bages.

Tips:
Med opskriften fulgte flere gode pandekageråd fra kvinderne i Liberal:
- Man må aldrig overpiske pandekagedej, så bliver pandekagerne seje.
- Panden skal opvarmes langsomt, så varmen fordeles i hele panden og pandekagerne bliver jævnt gyldne. For at tjekke om panden er klar, drypper man et par dråber vand på panden. Hvis dråberne danser hen over panden, så er panden klar, hvis dråberne derimod eksploderer, så er panden på varm.

Banankage eller muffins? Find den bedste opskrift på svampet kage med overmodne bananer
Opskrifter & råvarer
Banankage eller bananmuffins? 

Hvad gør man, når man står med tre overmodne bananer? Man bager da banankage!

Banankage er en klassiker, der både er nem at lave og en god måde at undgå madspild på. Den kan enten bages som en hel kage i en bradepande, som muffins til den hurtige snack – eller i den traditionelle version: I en…

Læs mere
Fødevarepriser: I takt med stigende fødevarepriser er det blevet vigtigere end nogensinde at få mest muligt ud af sine råvarer
Miljø
Spar på madbudgettet: Sådan genbruger du rester af kødsauce til nye retter  

Pasta med kødsauce er en klassiker i mange danske hjem, men ofte ender der en rest i køleskabet, som enten bliver glemt eller smidt ud. I stedet for at lade den gå til spilde, kan du forvandle resterne til nye, lækre retter, der både sparer penge og minimerer madspild. Med lidt kreativitet kan en…

Læs mere
Fødevarepriser: De bedste tips til at spare på madbudgettet og reducere spild
Miljø
Høje fødevarepriser? Sådan får du pengene til at række længere 

Madspild er ikke kun et miljøproblem – det er også en økonomisk udfordring. Med fødevarepriser, der er steget med næsten 25% siden 2021, mærker de fleste det i husholdningsbudgettet. Samtidig viser nye tal, at hver femte dansker er bekymret for de stigende priser.

Men ved at planlægge vores…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Bag et 80´er hit: Minirugbrød med chokolade 

Hvis du var barn i 80’erne eller 90’erne, så husker du måske det sprøde, lækre skolerugbrød, som både kunne købes i skoleboden eller hos bageren. Saftigt indeni og med en sprød skorpe udenpå. I dag er der langt mellem de små brød hos bageren, men hvis der skal bages i weekenden, så kan vi varmt…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Anzac småkager – en sundere version af en klassiker 

En Anzac småkage er ikke bare en småkage – den er et lille stykke historie, der oprindeligt blev udviklet under 1. verdenskrig til soldater fra Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Med enkle ingredienser som havregryn, sukker, kokosmel og gylden sirup kunne småkagerne holde sig friske i…

Læs mere
Karry-kokos suppe med grønkål er en nem og sund vinterret
Opskrifter & råvarer
Karry-kokos suppe: Yndlings vintersuppen med grønkål, gulerod og blomkål 

Grønkål er en af vinterens mest næringsrige grøntsager, og dens alsidighed gør den til en oplagt ingrediens i sæsonens måltider. Med sin dybe grønne farve og sit høje indhold af vitaminer og mineraler giver grønkål dig både sundhed og smag til bordet.

Den kan bruges i alt fra salater og smoothies…

Læs mere
Farverige rodfrugter i sæson
Opskrifter & råvarer
Sæson: Kender du dine rødder? 

Kender du sæsonens skønne rødder: rødbede, grønkål, gulerod, hvidkål, peberrod, porre, pastinak, knoldselleri, jordskok, kartoffel, persillerod og rosenkål?

Lige nu bugner supermarkederne af alverdens fantastiske kilder til stor smag og vigtige vitaminer og mineraler. Dyk ned i fun facts om…

Læs mere
Nem gryderet – brug rester fra køleskabet til grundopskriften
Opskrifter & råvarer
Gryderet grundopskrift: Nem vintergryderet, der kan varieres i det uendelige 

Gryderetter er den perfekte ret til kolde vinteraftener. Med en enkel grundopskrift kan du skabe en smagfuld ret, der både varmer, mætter og giver dig mulighed for at bruge rester fra køleskabet: Der skal kun få ingredienser til, et par timer på komfuret – og voilà – så er der serveret!

Læs mere
Bagte rødbeder er nemme at tilberede - og helt perfekt tilbehør til vinterretter
Opskrifter & råvarer
Bagte rødbeder – en klassiker til vinterens retter 

Bagte rødbeder er ikke bare en flot kulørt ret, men smager skønt og fungerer perfekt som tilbehør til alt fra stegt andebryst, oksemørbrad og lammekoteletter, til kylling, vildtretter - og som en del af en vegetarisk menu.

Rødbeder er både alsidige og nemme at tilberede, og så er de kendt for…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for stenbiderrogn 

Stenbiderrognen har gjort sit indtog hos fiskehandlerne, og det er tegn på forår. Her får du en dejlig opskrift med de fine små rogn.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^