Nye plejende vinterfavoritter
Dameur Bering Classic
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
DIY: 10 kreative idéer og opskrifter med lavendel
Redaktionen

Den smukke, blå, duftende lavendel er en super anvendelig blomst. Den er smuk og dekorativ i haven, i krukker på altanen, i buketter og bundet i lavendelkrans. Lavendel tilføjer delikat smag og duft i sirupper, hvilket er en himmelsk oplevelse på croissanter og pandekager.

Af blomsten kan man fremstille krydderiblandingen 'Herbs de Provence', lavendelflødeis, aromatisk olivenolier med lavendel til salater, lavendelte og -limonade, og lavendelmarinerede grønne oliven a la Provence.

Her bringer vi spændende idéer og opskrifter med lavendel, og selvfølgelig også tips til fremstilling af duftende lavendelsæber, lavendelposer til linnedskuffen, æterisk lavendelolie til cremer, bade- og hårolier, aromalamper og aromaterapi.


Lavendelmarinerede grønne oliven a la Provence
Ingredienser: 250 gr grønne oliven fx. Château d'Estoublon, 1/2 tsk tørret lavendelblomster, 1 tsk tørret timian, 1 tsk tørret oregano, 1 tsk tørret salvie, 2 fed hvidløg, 2 kvarte stykker citron, 2 spsk olivenolie. Krydderier blandes i olie, hvorefter oliven vendes i marinaden. Opbevares i køleskabet, hvor den efter 3 dage har udviklet fantastisk smag.


Dekorativ lavendelkrans
Den smukke krans både dufter, og er så fin og dekorativ. Kransen fremstilles ved at binde friske lavendelblomster på en ring fremstillet i kraftig stål- eller aluminiumtråd hvorpå lavendelblomsterne bindes med fin stål- eller vikletråd.


Lavendel duftposer
Duftposer kan sys af de stofrester, du nu har liggende, men du kan også investere i bomuldsgaze eller organza, som er så fintmasket, at duften af lavendel nemt trænger igennem. Læg de små poser i linnedskuffen, så du har lavendelduftende sengetøj, og husk at et par små duftposer også er en helt oplagt gaveide.
Her får du opskriften


Lavendellimonade
En skøn og frisk limonade til varme sommerdage. Ingredienser: ½ dl tørrede lavendelblomster, 5 dl vand, 5 dl honning, 1 bakke isterninger, 2,5 dl citronsaft. Spædes op med 10-15 dl vand. Tilberedning: Læg de tørrede lavendelblomster i en skål, og hæld 2 kopper kogende vand over dem. Tilsæt honning, og lad den derefter hvile i ca. 15 min. Si lavendelblomstene fra og tilføj isterninger inden du hælder drikken på kanden. Derefter tilføjer du honning- og lavendelmarinaden, citronsaft og spæder op med 10-15 dl vand.


Lavendelblomst te
Lavendelte smager og dufter dejligt, og synes samtidig, ligesom kamillete, at have en beroligende, afslappende effekt. Lavendel te kan drikkes med lavendel alene, hvor man lader 1 tsk. tørret lavendel i en kop kogende vand, og lader den trække i 10 minutter. Tørret lavendelblomster kan også blandes med grøn eller sort te.


Lavendelhonning
En herlig oplevelse på friskbagte croissanter, pandekager eller brød. Tilberedning: Varm honningen i en lille gryde over svag varme indtil den er flydende. Rør lavendelblomster i. Fjern gryden fra pladen og hæld lavendelhonningen på glas, dæk glasset over med et viskestykke, og lad den stå ved stuetemperatur i 24 timer.


Lavendel is
Lavendel is er en overset dessert. Her blandes den fine smag af lavendel med vanilje og fløde til en herlig mundfuld. Ingredienser: Æggeblommer af 6 æg, 150 g flormelis, 1/2 l piskefløde, 1 vaniljestang, 2 spsk. tørret lavendelblomster samt 12 isforme og -pinde. Tilberedning: Pisk æggeblommer med halvdelen af flormelissen til æggesnaps, og lad den stå. Hæld fløden i en lille tykbundet gryde og tilføj flækket vaniljestang, og bring det i kog under omrøring i ca. 1 minut. Tag gryden af varmen og hæld æggesnapsen i gryden. Varm op under omrøring til massen tyknes en anelse. Rør lavendelblomst i, og lad massen afkøle. Stil den derefter i køleskabet 1/2 time og derefter i ismaskinen i 1/2 time. Fordel massen i 12 is forme i 5 timer. Sæt derefter en ispind i hver form og lad dem fryse endnu 1 1/2 time, hvorefter de er klar til servering.


Fremstil æterisk lavendelolie
Æterisk olie af lavendel kan fremstilles af mandelolie, friske lavendelblomster, der lægges mellem to glasplader. Husk, at rene æteriske olier er så koncentrede, at man ikke skal smøre den ufortyndet på huden. Til brug i fx hårolie eller kropsolie, skal det være en meget svag opløsning.
Her får du opskriften


Lavendelolie til madlavning
Man kan lave lavendelolie til madlavning ved at stikke blomster i en flaske olivenolie. Her kan man tilføje andre kraftigt duftende krydderurter som timian, salvie, basilikum og rosmarin, og få en meget anvendelig middelhavsduftende krydderolie til marinader og vinaigrette.

 
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kuller i kokos og karry

Kuller er en torskefisk, der både i smag og konsistens minder om om torsk, kulmule, hvilling, sej og lange. Kuller kan derfor ofte anvendes som erstatning for andre torskefisk, og det kan være godt at huske, når prisen på torsk stikker af omkring nytår, og når der i sommermånederne fiskes færre...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagte rødspætteruller med parmaskinke og ost

Der er flere gode grunde til at den pandestegte rødspætte er Danmarks nationalret. Først og fremmest gør fiskens milde smag og hvide kød, den magre fladfisk til en delikatesse. Rødspætten er også en yderst alsidig fisk, der både kan steges, dampes og bages. Derudover er der rigtig mange rødspætter i...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Mørksej tilberedt med sambal oelek, fiskesauce, ananas og peanuts

Sejen er en af Nordsøens største torskefisk og kan nå en vægt på hele 20 kilo. Smagen mildere og mere distinkt end torskens, og egner sig godt til fx en lækker thai-inspireret ret: Sejfrikadeller, ris og spidskålssalat med ananas og chili.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa

Fisk vendt i sesamfrø og stegt på pande, er en rigtig sprød og dejlig lækkerbisken. Her serveres fisken på tacos og med mangosalsa, creme fraiche, chilisauce og evt. frisk koriander.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Grillet hvilling med basilikum og nudelsalat

Der er efterspørgsel på danske sæsonfisk, kuller, mørksej, kulmule - og ikke mindst den lille hvilling. Hvilling fiskes året rundt, men højsæsonen for hvillingfiskeri er i september. Hvilling er en lille torskefisk med en dejlig mild smag. Fisken tilberedes i små fileter med skindsiden på, som...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kulmule med bagt rødbede, kartoffelmos og bløde løg

Hvis man gerne vil spise godt, sundt og bæredygtigt, bør man gå efter danske torskefisk, som er i sæson lige nu. Alle kender den klassiske torsk, men faktisk findes der mange flere fisk i samme familie, som ligner torsken i smag og konsistens, men som er et billigere alternativ. Prøv fx de dejlige...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt kulmule med oliven og citroncreme

Kulmulen er en lækker og mager fisk. Og så er den en god kilde til selen, som spiller en vigtig rolle for mange af kroppens biologiske processer, også i forhold til kroppens forsvar mod kræft.

Kulmulen er en torskefisk, der er i sæson hele året. Den er nem at tilberede og kan både steges, grilles,...

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Fransk pæretærte

Har du pærer tilovers, så har du her opskriften på den mest delikate pæretærte. Server den med en ordentlig klat cremefraiche - og gå direkte ind og fald om i en blød stol!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage

Æbleplantager og villahaverne bugner af æbler, og der er absolut ingen grund til at lade dem gå til spilde. Vi deler vores allerdejligste æbleopskrifter, hvilket ikke mindst er denne super nemme og helt uimodståelige klassiske kage, som kombinerer de syrligsøde æbler med kanel.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Sprøde kartoffelbåde af sød kartoffel og rødkålssalat med birkesdressing

Sød kartoffel, også kendt som sweet potato eller batat, er en helt anderledes kulinarisk oplevelse end hvide kartofler. Med søde kartofler kan du blandt andet lave duftende, gyldenorange søde/saltede kartoffelbåde - sprøde udenpå og cremede indeni.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Brødkurve i søgræs

Brødkurve i søgræs

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Kagefad House Doctor

Kagefad House Doctor

Karaffel

Karaffel

Shopping Nyheder
Tekande

Tekande

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

Vasketøjskurv på hjul

Vasketøjskurv på hjul

Nye Bøger
^