Dameur Bering Classic
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
DIY: 10 kreative idéer og opskrifter med lavendel
Redaktionen

Den smukke, blå, duftende lavendel er en super anvendelig blomst. Den er smuk og dekorativ i haven, i krukker på altanen, i buketter og bundet i lavendelkrans. Lavendel tilføjer delikat smag og duft i sirupper, hvilket er en himmelsk oplevelse på croissanter og pandekager.

Af blomsten kan man fremstille krydderiblandingen 'Herbs de Provence', lavendelflødeis, aromatisk olivenolier med lavendel til salater, lavendelte og -limonade, og lavendelmarinerede grønne oliven a la Provence.

Her bringer vi spændende idéer og opskrifter med lavendel, og selvfølgelig også tips til fremstilling af duftende lavendelsæber, lavendelposer til linnedskuffen, æterisk lavendelolie til cremer, bade- og hårolier, aromalamper og aromaterapi.


Lavendelmarinerede grønne oliven a la Provence
Ingredienser: 250 gr grønne oliven fx. Château d'Estoublon, 1/2 tsk tørret lavendelblomster, 1 tsk tørret timian, 1 tsk tørret oregano, 1 tsk tørret salvie, 2 fed hvidløg, 2 kvarte stykker citron, 2 spsk olivenolie. Krydderier blandes i olie, hvorefter oliven vendes i marinaden. Opbevares i køleskabet, hvor den efter 3 dage har udviklet fantastisk smag.


Dekorativ lavendelkrans
Den smukke krans både dufter, og er så fin og dekorativ. Kransen fremstilles ved at binde friske lavendelblomster på en ring fremstillet i kraftig stål- eller aluminiumtråd hvorpå lavendelblomsterne bindes med fin stål- eller vikletråd.


Lavendel duftposer
Duftposer kan sys af de stofrester, du nu har liggende, men du kan også investere i bomuldsgaze eller organza, som er så fintmasket, at duften af lavendel nemt trænger igennem. Læg de små poser i linnedskuffen, så du har lavendelduftende sengetøj, og husk at et par små duftposer også er en helt oplagt gaveide.
Her får du opskriften


Lavendellimonade
En skøn og frisk limonade til varme sommerdage. Ingredienser: ½ dl tørrede lavendelblomster, 5 dl vand, 5 dl honning, 1 bakke isterninger, 2,5 dl citronsaft. Spædes op med 10-15 dl vand. Tilberedning: Læg de tørrede lavendelblomster i en skål, og hæld 2 kopper kogende vand over dem. Tilsæt honning, og lad den derefter hvile i ca. 15 min. Si lavendelblomstene fra og tilføj isterninger inden du hælder drikken på kanden. Derefter tilføjer du honning- og lavendelmarinaden, citronsaft og spæder op med 10-15 dl vand.


Lavendelblomst te
Lavendelte smager og dufter dejligt, og synes samtidig, ligesom kamillete, at have en beroligende, afslappende effekt. Lavendel te kan drikkes med lavendel alene, hvor man lader 1 tsk. tørret lavendel i en kop kogende vand, og lader den trække i 10 minutter. Tørret lavendelblomster kan også blandes med grøn eller sort te.


Lavendelhonning
En herlig oplevelse på friskbagte croissanter, pandekager eller brød. Tilberedning: Varm honningen i en lille gryde over svag varme indtil den er flydende. Rør lavendelblomster i. Fjern gryden fra pladen og hæld lavendelhonningen på glas, dæk glasset over med et viskestykke, og lad den stå ved stuetemperatur i 24 timer.


Lavendel is
Lavendel is er en overset dessert. Her blandes den fine smag af lavendel med vanilje og fløde til en herlig mundfuld. Ingredienser: Æggeblommer af 6 æg, 150 g flormelis, 1/2 l piskefløde, 1 vaniljestang, 2 spsk. tørret lavendelblomster samt 12 isforme og -pinde. Tilberedning: Pisk æggeblommer med halvdelen af flormelissen til æggesnaps, og lad den stå. Hæld fløden i en lille tykbundet gryde og tilføj flækket vaniljestang, og bring det i kog under omrøring i ca. 1 minut. Tag gryden af varmen og hæld æggesnapsen i gryden. Varm op under omrøring til massen tyknes en anelse. Rør lavendelblomst i, og lad massen afkøle. Stil den derefter i køleskabet 1/2 time og derefter i ismaskinen i 1/2 time. Fordel massen i 12 is forme i 5 timer. Sæt derefter en ispind i hver form og lad dem fryse endnu 1 1/2 time, hvorefter de er klar til servering.


Fremstil æterisk lavendelolie
Æterisk olie af lavendel kan fremstilles af mandelolie, friske lavendelblomster, der lægges mellem to glasplader. Husk, at rene æteriske olier er så koncentrede, at man ikke skal smøre den ufortyndet på huden. Til brug i fx hårolie eller kropsolie, skal det være en meget svag opløsning.
Her får du opskriften


Lavendelolie til madlavning
Man kan lave lavendelolie til madlavning ved at stikke blomster i en flaske olivenolie. Her kan man tilføje andre kraftigt duftende krydderurter som timian, salvie, basilikum og rosmarin, og få en meget anvendelig middelhavsduftende krydderolie til marinader og vinaigrette.

 
Opskrifter & råvarer
Råsyltede sprøde grøntsager

Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager, skriver Camilla Plum. Mens syltning normalt indebærer at ingredienserne koges med lage, så anvendes der ved råsyltning rå, fintsnittet grøntsager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hokkaidosuppe med ristede porrer og naanbrød

En skøn efterårssuppe med græskar, hvor hokkaidoen sagtens kan byttes ud med indmaden fra et Halloween-græskar. Det orange græskar er noget fastere end almindelig græskar, men smagen er stort set den samme. Derfor kan man snildt erstatte hokkaidoen med det orange græskar, eller med butternut squas,...

Læs mere
Halloween
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Krydret græskarsuppe med sprøde kikærter

Med det smukke Hokkaido græskar i sæson, bringer vi en nem opskrift på den lækreste, krydrede græskarsuppe udarbejdet af Anne Hjernøe og Ditte Ingemanns.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hvad hedder de forskellige chilier og hvor stærke er de?

Nogle mennesker er helt vilde med chili og kan næsten ikke få nok af frugtens varme, brændende fornemmelse i munden. Andre oplever en så voldsom reaktion, at de går en stor bue uden om stærke chiliretter. Men alle kan nok blive enige om, at chili i moderate mængder kan gøre den helt store forskel i...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
8 fantastiske fiskeretter du bliver nødt til at prøve

Få nye herlige retter på bordet med sæsonens fisk; Torsk, rødspætte, kulmule, kuller, mørksej og hvilling. Prøv fx en herlig karryfisk med æbler svampe og porrer, thai-inspireret sej med sambal oelek og fiskesauce, rødspætteruller med parmaskinke og ost - eller flødegratineret torsk med pasta og...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Valdemarsro på bestsellerlisten for fjerde gang

Sjældent har kogebøger fået så mange varme anbefalinger som opskriftssamlingerne fra Valdemarsro. Med sine fire bøger har forfatteren, Ann-Christine Hellerup Brandt, formået at skrive kogebøger, der i den grad appellerer til alle os, der nyder at tilberede et godt måltid med gode råvarer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn måltidssalat med blomkål, halloumi og granatæble fra Anne Hjernøes 'Stærk overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye, inspirerende bog 'Stærk...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Brødkurve i søgræs

Brødkurve i søgræs

Skål - By Room

Skål - By Room

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Tallerken Roy Kirkham

Tallerken Roy Kirkham

Shopping Nyheder
UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

Sommer, af Camilla Plum

Sommer, af Camilla Plum

Spisebordsstole til Sverige

Spisebordsstole til Sverige

La Gabbianella - Italiensk keramik

La Gabbianella - Italiensk keramik

Nye Bøger
^