Nye plejende vinterfavoritter
Dameur Bering Classic
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
DIY: 10 kreative idéer og opskrifter med lavendel
Redaktionen

Den smukke, blå, duftende lavendel er en super anvendelig blomst. Den er smuk og dekorativ i haven, i krukker på altanen, i buketter og bundet i lavendelkrans. Lavendel tilføjer delikat smag og duft i sirupper, hvilket er en himmelsk oplevelse på croissanter og pandekager.

Af blomsten kan man fremstille krydderiblandingen 'Herbs de Provence', lavendelflødeis, aromatisk olivenolier med lavendel til salater, lavendelte og -limonade, og lavendelmarinerede grønne oliven a la Provence.

Her bringer vi spændende idéer og opskrifter med lavendel, og selvfølgelig også tips til fremstilling af duftende lavendelsæber, lavendelposer til linnedskuffen, æterisk lavendelolie til cremer, bade- og hårolier, aromalamper og aromaterapi.


Lavendelmarinerede grønne oliven a la Provence
Ingredienser: 250 gr grønne oliven fx. Château d'Estoublon, 1/2 tsk tørret lavendelblomster, 1 tsk tørret timian, 1 tsk tørret oregano, 1 tsk tørret salvie, 2 fed hvidløg, 2 kvarte stykker citron, 2 spsk olivenolie. Krydderier blandes i olie, hvorefter oliven vendes i marinaden. Opbevares i køleskabet, hvor den efter 3 dage har udviklet fantastisk smag.


Dekorativ lavendelkrans
Den smukke krans både dufter, og er så fin og dekorativ. Kransen fremstilles ved at binde friske lavendelblomster på en ring fremstillet i kraftig stål- eller aluminiumtråd hvorpå lavendelblomsterne bindes med fin stål- eller vikletråd.


Lavendel duftposer
Duftposer kan sys af de stofrester, du nu har liggende, men du kan også investere i bomuldsgaze eller organza, som er så fintmasket, at duften af lavendel nemt trænger igennem. Læg de små poser i linnedskuffen, så du har lavendelduftende sengetøj, og husk at et par små duftposer også er en helt oplagt gaveide.
Her får du opskriften


Lavendellimonade
En skøn og frisk limonade til varme sommerdage. Ingredienser: ½ dl tørrede lavendelblomster, 5 dl vand, 5 dl honning, 1 bakke isterninger, 2,5 dl citronsaft. Spædes op med 10-15 dl vand. Tilberedning: Læg de tørrede lavendelblomster i en skål, og hæld 2 kopper kogende vand over dem. Tilsæt honning, og lad den derefter hvile i ca. 15 min. Si lavendelblomstene fra og tilføj isterninger inden du hælder drikken på kanden. Derefter tilføjer du honning- og lavendelmarinaden, citronsaft og spæder op med 10-15 dl vand.


Lavendelblomst te
Lavendelte smager og dufter dejligt, og synes samtidig, ligesom kamillete, at have en beroligende, afslappende effekt. Lavendel te kan drikkes med lavendel alene, hvor man lader 1 tsk. tørret lavendel i en kop kogende vand, og lader den trække i 10 minutter. Tørret lavendelblomster kan også blandes med grøn eller sort te.


Lavendelhonning
En herlig oplevelse på friskbagte croissanter, pandekager eller brød. Tilberedning: Varm honningen i en lille gryde over svag varme indtil den er flydende. Rør lavendelblomster i. Fjern gryden fra pladen og hæld lavendelhonningen på glas, dæk glasset over med et viskestykke, og lad den stå ved stuetemperatur i 24 timer.


Lavendel is
Lavendel is er en overset dessert. Her blandes den fine smag af lavendel med vanilje og fløde til en herlig mundfuld. Ingredienser: Æggeblommer af 6 æg, 150 g flormelis, 1/2 l piskefløde, 1 vaniljestang, 2 spsk. tørret lavendelblomster samt 12 isforme og -pinde. Tilberedning: Pisk æggeblommer med halvdelen af flormelissen til æggesnaps, og lad den stå. Hæld fløden i en lille tykbundet gryde og tilføj flækket vaniljestang, og bring det i kog under omrøring i ca. 1 minut. Tag gryden af varmen og hæld æggesnapsen i gryden. Varm op under omrøring til massen tyknes en anelse. Rør lavendelblomst i, og lad massen afkøle. Stil den derefter i køleskabet 1/2 time og derefter i ismaskinen i 1/2 time. Fordel massen i 12 is forme i 5 timer. Sæt derefter en ispind i hver form og lad dem fryse endnu 1 1/2 time, hvorefter de er klar til servering.


Fremstil æterisk lavendelolie
Æterisk olie af lavendel kan fremstilles af mandelolie, friske lavendelblomster, der lægges mellem to glasplader. Husk, at rene æteriske olier er så koncentrede, at man ikke skal smøre den ufortyndet på huden. Til brug i fx hårolie eller kropsolie, skal det være en meget svag opløsning.
Her får du opskriften


Lavendelolie til madlavning
Man kan lave lavendelolie til madlavning ved at stikke blomster i en flaske olivenolie. Her kan man tilføje andre kraftigt duftende krydderurter som timian, salvie, basilikum og rosmarin, og få en meget anvendelig middelhavsduftende krydderolie til marinader og vinaigrette.

 
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Rugbrødsboller

Opskriften på de rustikke rugbrødsboller med knækket rug er udarbejdet af Fuldkornspartnerskabet.

Opskriften lever ganske vist ikke op til fuldkorslogoet, men er en god kilde til mere fuldkorn i hverdagen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Miljø
Årets Fuldkornsdag 2023: Få opskriften på superlækkert fuldkornsrugbrød

I anledningen af Årets Fuldkornsdag, fredag den 20. januar 2023, vil Fuldkornspartnerskabet sørge for at vi alle ved, hvordan man nemt bager med fuldkorn. Her får du opskriften, udarbejdet i samarbejde med den populære madblogger, Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og forfatter til bøgerne 'Surdej'...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike og appelsin

Blandt lækkerierne på julebordet er naturligvis rødkål, som kan serveres frisk i salat med æbler, rødløg og nødder, og en frisk vinaigrette med citron og honning. Men selvom en friske rødkålssalat er god, så er den lune svær at komme uden om som tilbehør til and og flæskesteg. Her er opskriften på...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn cranberry sauce til Thanksgiving

Torsdag den 24. november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Her samles familie og venner omkring et overdådigt måltid med traditionelle Thanksgiving-retter som kalkun, sweet potato - og herligt tilbehør i form af tranebærsyltetøj, eller som amerikanerne kalder det 'cranberry sauce'.

Denne fine,...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Luise Vindahls græskarquiche med karamelliserede løg + grønkål

Fra bestsellerforfatterne David Frenkiel og Luise Vindal kommer endnu en super inspirerende bog med 100 nye skønne, vegetariske opskrifter.

I 'Green Kitchen Quick + Slow' er der opskrifter på sund og lækker mad med masser af friske råvarer; fra nemme retter, der kan laves i en fart i hverdagen,...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Dejen til Meyers honninghjerter skal forberedes i november

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned....

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grønkål - vinterens konge

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Råsyltede sprøde grøntsager

Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager, skriver Camilla Plum. Mens syltning normalt indebærer at ingredienserne koges med lage, så anvendes der ved råsyltning rå, fintsnittet grøntsager.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Spisestel David Austin

Spisestel David Austin

AJ peberkværn Stelton

AJ peberkværn Stelton

Bæredygtigt engangsservice

Bæredygtigt engangsservice

Kande Broste Copenhagen

Kande Broste Copenhagen

Shopping Nyheder
Spisebordsstole

Spisebordsstole

Kålhydrater af Anette Sams

Kålhydrater af Anette Sams

Tekande

Tekande

Spisebordsstole til Sverige

Spisebordsstole til Sverige

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^