Derfor bør du nyde sæsonens nye gulerødder

Glad for sæsonens fine, nye, saftige og sprøde gulerødder? Ved at vælge økologiske gulerødder undgår du pesticidrester og kan trygt nyde dem, som de er.

Derfor bør du nyde sæsonens nye gulerødder 

De nye, små gulerødder er så søde, sprøde og saftige, at man næsten ikke kan nok af dem. Og så er det jo en kendt sag, at guleroden er lidt af en supergrøntsag og en god kilde til blandt andet A-vitamin og mineralerne kalium og jod. Samtidig viser ny dansk forskning, at et dagligt indtag af gulerødder muligvis kan reducere forstadier til kræft.

Forskning i gulerodens sundhedsfremmende egenskaber
Gennem årene har guleroden været genstand for mange videnskabelige studier verden over. Forskere har blandt andet undersøgt, hvorvidt beta-karotener i gulerødder kan være med til at sænke risikoen for forskellige former for kræft, mens andre studier har kigget på om der fx kan være en sammenhæng mellem A-vitamin i gulerødder og kroppens evne til at forbrænde fedt. Selvom resultaterne af studierne ikke er så entydige og definitive, at de fx kan være anledning til nye kostanbefalinger, så tyder alt på, at det er sund fornuft at lade gulerødder være en del af kosten. 

Opsigtvækkende danske forskningsresultater
Også i Danmark bliver der forsket i gulerødder, og her har forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital fornyelig nået frem til et opsigtsvækkende resultat. Således fandt man, at såkaldte forsvarsstoffer, som findes i gulerødder og i andre beslægtede grøntsager og urter, er i stand til at reducere forstadier til kræft hos rotter med helt op til 83 procent. Forskerne forventer samtidig, at stofferne vil have samme kræftreducerende effekt på mennesker.
Med kræft i tyk- og endetarm som en af de hyppigste kræftformer i Danmark og med cirka 5.000 nye tilfælde om året, så er forskning på området ekstrem betydningsfuld og de danske forskningsresultater meget opløftende. Det næste skridt for forskerne er, at demonstrere effekten hos mennesker, hvilket vil være absolut banebrydende i forebyggelsen af den udbredte kræftform.

Smagfuld, alsidig og god for fordøjelsen
Guleroden er en alsidig grøntsag, som kan indgå som ingrediens i mange retter uden at man mister effekten af kostfibrene. Tilberedning ændrer heller ikke mængden af næringsstoffer, og niveauet af antioxidanter er sågar højere i kogte gulerødder.

  • Gulerod er rig på kostfibre, der fremmer for fordøjelsen og nedsætter risikoen for forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm.
  • Gulerod er god slankemad, fordi kostfibre fylder i tarmen og dermed øger mæthedsfornemmelsen.
  • Gulerod er kalorielet. 100 gram gulerod indeholder kun ca. 30-40 kalorier.
  • Gulerod er en god kilde til A-vitamin, og blot en enkelt stor gulerod er nok til at opfylde den daglige anbefaling. Men da mange animalske fødevarer også er gode kilder til vitaminet i form af retinol, behøver man ikke spise gulerødder hver dag for at få dækket behovet for A-vitamin. Dertil kommer, at kroppen tillige lagrer eventuel overskud af vitaminet til senere brug.
  • I kroppen omdannes gulerodens høje indhold af beta-karoten til A-vitamin, hvilket potentielt også kan virke som antioxidant. Antioxidanter fremhæves ofte som særlig sundhedsfremmende ved fx at mindske risikoen for hjertekarsygdomme. Ifølge forskerne er antioxidanters funktion og de processer, som antioxidanter indgår i imidlertid så komplekse, at man endnu ikke har et komplet billede af, hvordan og i hvor stort omfang antioxidanter optages i kroppen og hvorvidt de fx i store doser kan øge kroppens immunforsvar.

Kilde:
'Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft' SDU 25.03.17
'Professor: Hypotese om antioxidanter er rent nonsens' Videnskab.dk 06.07.16
'Hvad er mest sundt - juice og frugt?' - Forskning.no 26.03.14
'Derfor er gulerødder godt for øjnene' DTU Fødevareinstituttet 03.02.14

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili frikadeller og bulgursalat 

Skønne små, fedtfattige chilifrikadeller - og en nem, grøn bulgursalat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmebagte bagels 

Hjemmebagte bagels er skønne og praktiske, og helt ideelle til madpakken. Bagels er gode med røget laks, men også perfekt til din BLT sandwich med kylling & bacon, salat og en god dressing. Uhmmm!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tilberedning af bælgfrugter 

Tørrede bønner, ærter og linser er fulde af mættende fibre og sunde proteiner. Mange vælger at købe dem på dåse, fordi tilberedningen forekommer dem besværlig, men når man først har fat i rutinen, så vil man opleve, at det faktisk ikke tager ret lang tid selv at tilberede dem. At mestre teknikken…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa 

Fisk vendt i sesamfrø og stegt på pande, er en rigtig sprød og dejlig lækkerbisken. Her serveres fisken på tacos og med mangosalsa, creme fraiche, chilisauce og evt. frisk koriander.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler 

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Italiensk kamsteg 

Fra Kostkompagniet kommer opskriften på en skøn og krydret kamsteg med en let og lækker vinter-kartoffelsalat. Med opskriften er du garanteret en saftig steg, som kan serveres uden svær, så du får et både smagfuldt og mere fedtfattigt måltid.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^