Tråd kurve stabelbare House Doctor
Heathcote & Ivory Morris & Co.
Dørmåtte Rivièra Maison
Havekrukke - Bergs Potter

Glad for sæsonens fine, nye, saftige og sprøde gulerødder? Ved at vælge økologiske gulerødder undgår du pesticidrester og kan trygt nyde dem, som de er.

Derfor bør du nyde sæsonens nye gulerødder
Redaktionen

De nye, små gulerødder er så søde, sprøde og saftige, at man næsten ikke kan nok af dem. Og så er det jo en kendt sag, at guleroden er lidt af en supergrøntsag og en god kilde til blandt andet A-vitamin og mineralerne kalium og jod. Samtidig viser ny dansk forskning, at et dagligt indtag af gulerødder muligvis kan reducere forstadier til kræft.

Forskning i gulerodens sundhedsfremmende egenskaber
Gennem årene har guleroden været genstand for mange videnskabelige studier verden over. Forskere har blandt andet undersøgt, hvorvidt beta-karotener i gulerødder kan være med til at sænke risikoen for forskellige former for kræft, mens andre studier har kigget på om der fx kan være en sammenhæng mellem A-vitamin i gulerødder og kroppens evne til at forbrænde fedt. Selvom resultaterne af studierne ikke er så entydige og definitive, at de fx kan være anledning til nye kostanbefalinger, så tyder alt på, at det er sund fornuft at lade gulerødder være en del af kosten. 

Opsigtvækkende danske forskningsresultater
Også i Danmark bliver der forsket i gulerødder, og her har forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital fornyelig nået frem til et opsigtsvækkende resultat. Således fandt man, at såkaldte forsvarsstoffer, som findes i gulerødder og i andre beslægtede grøntsager og urter, er i stand til at reducere forstadier til kræft hos rotter med helt op til 83 procent. Forskerne forventer samtidig, at stofferne vil have samme kræftreducerende effekt på mennesker.
Med kræft i tyk- og endetarm som en af de hyppigste kræftformer i Danmark og med cirka 5.000 nye tilfælde om året, så er forskning på området ekstrem betydningsfuld og de danske forskningsresultater meget opløftende. Det næste skridt for forskerne er, at demonstrere effekten hos mennesker, hvilket vil være absolut banebrydende i forebyggelsen af den udbredte kræftform.

Smagfuld, alsidig og god for fordøjelsen
Guleroden er en alsidig grøntsag, som kan indgå som ingrediens i mange retter uden at man mister effekten af kostfibrene. Tilberedning ændrer heller ikke mængden af næringsstoffer, og niveauet af antioxidanter er sågar højere i kogte gulerødder.

  • Gulerod er rig på kostfibre, der fremmer for fordøjelsen og nedsætter risikoen for forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm.
  • Gulerod er god slankemad, fordi kostfibre fylder i tarmen og dermed øger mæthedsfornemmelsen.
  • Gulerod er kalorielet. 100 gram gulerod indeholder kun ca. 30-40 kalorier.
  • Gulerod er en god kilde til A-vitamin, og blot en enkelt stor gulerod er nok til at opfylde den daglige anbefaling. Men da mange animalske fødevarer også er gode kilder til vitaminet i form af retinol, behøver man ikke spise gulerødder hver dag for at få dækket behovet for A-vitamin. Dertil kommer, at kroppen tillige lagrer eventuel overskud af vitaminet til senere brug.
  • I kroppen omdannes gulerodens høje indhold af beta-karoten til A-vitamin, hvilket potentielt også kan virke som antioxidant. Antioxidanter fremhæves ofte som særlig sundhedsfremmende ved fx at mindske risikoen for hjertekarsygdomme. Ifølge forskerne er antioxidanters funktion og de processer, som antioxidanter indgår i imidlertid så komplekse, at man endnu ikke har et komplet billede af, hvordan og i hvor stort omfang antioxidanter optages i kroppen og hvorvidt de fx i store doser kan øge kroppens immunforsvar.

Kilde:
'Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft' SDU 25.03.17
'Professor: Hypotese om antioxidanter er rent nonsens' Videnskab.dk 06.07.16
'Hvad er mest sundt - juice og frugt?' - Forskning.no 26.03.14
'Derfor er gulerødder godt for øjnene' DTU Fødevareinstituttet 03.02.14

Opskrifter & råvarer
Jordskok

Jordskokkens fine runde, nøddeagtige smag komplimenterer efterårets retter. Prøv f.eks. de fine rødder i pastaen, suppen, med bagte rodfrugter eller til fisken.

Læs mere
Efterår
Ristede kastanjer

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og på Samsø fejres kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og fantastisk dejlig...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nye rødbeder

Det er nu man skal nyde friske rødbeder. For det er her i begyndelsen af efteråret, at de små runde rødbeder har en særlig sprødhed og sødme, som forsvinder, når vi når lidt længere hen på efteråret.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Borsjtj - Russisk rødbedesuppe

Den smukke dybrøde russiske rødbedesuppe, kaldet borsjtj, er en skøn suppe med masser af smag, vitaminer og fibre. Her får du opskriften på Borsjtj samt opskrift på små kuvertbrød ...

Læs mere
Halloween
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde, farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Bagte rødbeder

Bagte rødbeder er en rigtig delikatesse, der egner sig godt som tilbehør til kødretter, men som også er en herlig appetizer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kylling med rødbedecoleslaw

I denne opskrift indgår nye rødbeder, iform af en skøn rødbedecoleslaw, som lækkert tilbehør til fjerkræ.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ras el hanout - Smagen af Marokko

Med ras el hanout får man smagen af det marokkanske køkken. Krydderiblandingen, der blandt andet bruges i tagine- og gryderetter med lam, kylling og couscous samt i dip, fars, rubs og marinader, findes i mange versioner og kan købes færdigblandet. Men man kan også sagtens lave sin krydderiblanding,...

Læs mere
Halloween
Tærte med græskar og gedeost

Der er ingen grund til at lade græskar fra årets græskarlygte gå til spilde. Her har du opskriften på en skøn tærte med græskar og gedeost. Opskriften er udviklet af madskribent Marie Melchior.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet appelsinmarmelade

Findes der noget bedre end at begynde morgenen med hjemmelavet marmelade på brødet? Her får du opkriften på en nem og rigtig lækker appelsinmarmelade.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Støbejernspander Nicolas Vahé

Støbejernspander Nicolas Vahé

5 uundværlige køkkengadgets

5 uundværlige køkkengadgets

Vandhaner med kogende vand

Vandhaner med kogende vand

Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Nye Bøger
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Send en hilsen
^