Danmarks dygtigste kogebogsforfattere bakker op om Det Kærlige Måltid

Fra non-profit organisationen Det Kærlige Måltid kommer en vigtig bog om mad og fællesskab, og om omsorg for mennesker, der på grund af akut sygdom mangler overskud i hverdagen. Med opbakning og bidrag fra nogle af Danmarks dygtigste kogebogsforfatter giver bogen først og fremmest inspiration til hyggeligt samvær omkring madlavning, men den fortæller også om initiativet bag organisationen Det Kærlige Måltid og stifter Charlotte Thyberg.

”I en familie falder hverdagen sammen, når et medlem bliver alvorligt syg. Sygdommen kan føre til, at der hverken er appetit eller overskud til at få lavet ordentlig mad, som ellers oftest giver et bedre sygdomsforløb,” siger Charlotte Thyberg, der selv har oplevet, hvordan det hyggelige familiefællesskab omkring et godt måltid forsvandt, da hendes mor blev syg.

”Da jeg var barn, stod min mor altid klar med hjemmebag, når vi kom fra skole – og jeg kan stadig huske smagen og duften, når hun serverede lækre retter med sæsonens friske grøntsager. Da min mor blev alvorligt syg, havde hun end ikke kræfter til at bestille mad udefra, og hun fik kun noget ordentligt at spise, når mine søskende og jeg kom på besøg.”

De traumatiske oplevelser har siden inspireret Charlotte Thyberg til at stifte Det Kærlige Mål, som i dag samler frivillige omkring tilberedning af måltider til familier i Aarhus og Aalborg Kommune.

Ved at købe bogen støtter du Det Kærlige Måltid, da overskuddet fra bogen går ubeskåret til organisationen.

Her bringer vi et af Annette Harbech Olesens bidrag til bogen:

Lun rosenkålssalat med mandler og gulerods-citrus-dressing

Ingredienser

 • 500 g rosenkål
 • 2-3 rødløg (ca. 200 g)
 • 2-3 fed hvidløg
 • 12 soltørrede tomater
 • 1 økologisk citron
 • 2 kviste timian
 • Friskkværnet peber
 • 250 g små tomater
 • 75 g mandler eller bagte saltmandler
 • Smør eller vegansk smør til
 • stegning
 • Dressing
 • 3-4 gulerødder (ca. 200 g)
 • 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
 • 1 økologisk citron, saften herfra
 • 1 tsk. gurkemeje
 • 1 dl kokosmælk, mandelfløde,
 • acido eller A38
 • Salt
 • Friskkværnet peber

Sådan gør du

 1. Skyl rosenkålene, kassér de yderste blade, og halvér kålene.
 2. Pil rødløg og hvidløg, og skær dem i tynde både.
 3. Skær de soltørrede tomater i små stykker, riv skallen af den halve citron, og pres saften af hele citronen. Gem citronskallerne.
 4. Svits løg og hvidløg i smør på en pande i et par minutter, til hvidløgene er gyldne og karamelliserede. Tag dem af panden.
 5. Svits rosenkålene i smørret sammen med peber og timiankviste i mindre stykker. De skal have 5-6 minutter, så de er let gyldne, men stadig har bid.
 6. Når de er næsten færdige, fordeles citronsaften over rosenkålene, og de to halve citronskaller steges med i de sidste minutter.
 7. Fjern citronskallerne, og fordel de soltørrede tomater, hvidløg og løg imellem rosenkålene.
 8. Fordel de små tomater på salaten, og drys til sidst med revet citronskal og saltmandler.
 9. Rengør gulerødderne, og del dem i halve på den lange led. Læg dem i en gryde med kogende vand, og damp gulerødderne ved middelvarme i 8-10 minutter.
 10. Blend gulerødderne sammen med de øvrige ingredienser til dressingen til en homogen, cremet dressing.
 11. Smag den til med salt og peber, og justér eventuelt konsistensen.
 12. Servér dressingen i en skål ved siden af salaten.
Opskrifter & råvarer
Pastasalat med stor umami-smag

Orker du ikke at stå i køkkenet i aften, så har vi en perfekt idé til et nemt og lækkert måltid med ingredienser, du formentligt allerede har liggende. I så fald kan sidegevinsten være, at du får ryddet ud i de 'glemte' grøntsagsrester i køleskabet - og måske også sparret lidt på madbudgettet.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Den 4. oktober fejrer Sverige ’Kanelbullens Dag’ - og det må vi da bakke op om

Der er ikke noget, der kan sprede en hyggelig stemning, som duften af friskbagte kanelsnegle. Herhjemme er de lækre boller et populært bagværk, især på en våd og kedelig efterårsdag. Og i Sverige sætter man så stor pris på kanelsnegle, at de har fået deres helt egen mærkedag.

Den 4. oktober fejrer…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Moccakage

De færreste kaffeelskere vil kunne stå for denne super skønne moccakage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager

Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager, skriver Camilla Plum. Mens syltning normalt indebærer at ingredienserne koges med lage, så anvendes der ved råsyltning rå, fintsnittet grøntsager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad, skriver Fuldkornspartnerskabet. Ifølge deres nye undersøgelse, så vægter danskerne smagen, men for 60% indgår der også grundige overvejelser om, hvorvidt måltidet bidrager til sundheden. Friske råvarer er også højt…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Asiatiske chili- & honningmarinerede kyllingespyd

En nem og hurtig opskrift på de lækreste asiatisk inspirerede kyllingespyd med cherrytomater, løg, peberfrugt og kylling vendt i sød chilimarinade og sesamfrø.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
DIY: 10 kreative idéer og opskrifter med lavendel

Den smukke, blå, duftende lavendel er en super anvendelig blomst. Den er smuk og dekorativ i haven, i krukker på altanen, i buketter og bundet i lavendelkrans. Lavendel tilføjer delikat smag og duft i sirupper, hvilket er en himmelsk oplevelse på croissanter og pandekager.

Af blomsten kan man…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for blåbær: Hjemmelavet is med blåbær

Nu er det sæson for vilde blåbær, som er modne og plukkeklar i juli og august. De små delikate bær vokser især på blåbærbuske på den jyske hede, i lysninger i skove og plantager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan får man mest muligt ud af årets bærhøst?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^