Fra DIY-bogen 'Slikkepinde', skrevet af Charlotte Nørgaard fra SugarPilots, bringer vi grundopskriften på de fineste, lækreste hjemmelavede slikkepinde.

Charlotte Nørgaards opskrift på slikkepinde 

Slikkepinde kogt med drugesukker er den klassiske måde at fremstille slikkepinde på.

”Og det er samtidig den opskrift, der giver det bedste resultat, hvis du vil være sikker på, at dine slikkepinde bliver pæne, glatte og transparente. Druesukkeret forhindrer nemlig sukkeret i at krystallisere igen, efter at det har været varmet op”, forklarer Charlotte Nørgaard fra SugarPilots, som har skrevet DIY-bogen 'Slikkepinde', hvor hun deler 30 opskrifter på de fineste, lækreste slikkepinde, du selv kan fremstille hjemme.

Grundopskriften, som vi bringer her, er den opskrift, der bruges til de opskrifter i bogen, der er baseret på druesukker.

”Tag dig tid til at læse opskriften godt igennem”, opfordrer Charlotte Nørgaard. ”Det er lidt ligesom at cykle: Når du har kogt slikkepinden på grundopskriften et par gange, så sidder den på rygraden”.

Fremstilling af slikkepinde går relativt tjept, så udstyret skal være klar inden du går i gang:

  • En høj plastickop med lunkent vand
  • Decilitermål
  • Køkkenvægt
  • Grydehandsker
  • Gryde i stål
  • Bolsjevæv eller bagepapir på bageplade
  • Termometer, der kan gå op til 160 grader
  • Et par skeer i stål
  • Sukker
  • Druesukker
  • Aromaer
  • Pipetter til at dosere smagsaromaer med
  • Konditorfarve
  • Pinde i træ eller papir til slikkepinde. Hav pinde liggende klar ved siden af bagepapiret eller bolsjevævet
  • Cellofanposer eller andre små gennemsigtige poser til at pakke hver slikkepind ind. Poserne skal være godkendt til fødevarer
  • Tape til at fæstne poserne om pindene, så de holder helt tæt

Grundopskrift på slikkepinde med druesukker samt med konditorfarve og aroma

Antal slikkepinde: 20 stk.

Tilberedning: 45 minutter

Til opskriften skal du bruge:

  • 20 pinde
  • 20 små plastposer
  • 250 g sukker
  • 1 dl druesukker
  • 1 dl vand
  • 2 dråber konditorfarve
  • 6 ml aromaer, som du selv vælger

Sådan gør du:

  1. Bland sukker, druesukker og vand sammen i en gryde, og rør rundt, så det bliver en jævn masse uden klumper i. Læg låg på gryden (vigtigt!).
  2. Sæt blusset på medium varme, og varm langsomt massen op, til den koger.
  3. Når massen er kogt op (bruser voldsomt og lægger sig igen), tages låget af, og termometeret lægges i gryden. Temperaturen vil nu være omkring 120°. Sukker massen begynder at blive tyk, og farven på massen en smule gylden.
  4. Er temperaturen ikke 120°, så læg låget på igen, og lad massen blive varmere. Er temperaturen mere end 120°, sker der ikke noget ved det. Er temperaturen over 160°, så brænder sukkermassen på. Du er ikke i tvivl, det kan både ses og lugtes. Kassér sukkermassen, og begynd forfra.
  5. Når temperaturen rammer 145 °, holder du skarpt øje med termometeret.
  6. Når temperaturen rammer 151-152°, slukker du for varmen, og gryden fjernes fra blusset. (Vigtigt: Gryden må ikke bare blive stående, for så bliver massen endnu varmere.)
  7. Termometeret tages op og lægges i plastickoppen med det lunkne vand (Koppen må ikke være af glas, for det kan splintre, når det varme termometer kommer ned i vandet). Du skal bruge det igen lidt senere.
  8. Rør rundt i sukkermassen med en stålske – pas på, massen er brandvarm og bobler. Den skal køles lidt af, så den ikke er så varm, at den stadig bobler. Efter nogle rolige omrøringer med skeen bliver massen gennemsigtig med en rolig og glat overflade. Det kan godt tage et par minutter.
  9. Tilsæt et par dråber farve. Rør forsigtigt rundt i sukkermassen, så farven fordeles jævnt.
  10. Tilsæt forsigtigt aroma. Pas på – sukkermassen er varm, så aromaen kan godt sprøjte op. Rør rundt i sukkermassen, så aromaen fordeles jævnt.
  11. Hvis du ikke bruger forme: Sukkermassen hældes forsigtigt fra gryden ud i små, runde portioner på bagepapiret eller bolsjevævet. Portionerne skal være ca. 3-4 cm i diameter.
  12. Her er det godt at have en til at hjælpe med at lægge pindene i sukkerportionerne, så snart de er afsat på underlaget – sukkermassen bliver hurtigt kold og hård. Læg pindene, således at den øverste cm af pinden er dækket af sukker.
  13. Hvis du bruger forme: Pindene er allerede på plads, så du hælder bare sukkermassen i.
  14. Lad slikkepindene køle af i 15-20 minutter.
  15. Pak slikkepindene ind i poser og luk posen tæt omkring med tape - medmindre de skal spises med det samme.
Banankage eller muffins? Find den bedste opskrift på svampet kage med overmodne bananer
Opskrifter & råvarer
Banankage eller bananmuffins? 

Hvad gør man, når man står med tre overmodne bananer? Man bager da banankage!

Banankage er en klassiker, der både er nem at lave og en god måde at undgå madspild på. Den kan enten bages som en hel kage i en bradepande, som muffins til den hurtige snack – eller i den traditionelle version: I en…

Læs mere
Fødevarepriser: De bedste tips til at spare på madbudgettet og reducere spild
Miljø
Høje fødevarepriser? Sådan får du pengene til at række længere 

Madspild er ikke kun et miljøproblem – det er også en økonomisk udfordring. Med fødevarepriser, der er steget med næsten 25% siden 2021, mærker de fleste det i husholdningsbudgettet. Samtidig viser nye tal, at hver femte dansker er bekymret for de stigende priser.

Men ved at planlægge vores…

Læs mere
Fødevarepriser: I takt med stigende fødevarepriser er det blevet vigtigere end nogensinde at få mest muligt ud af sine råvarer
Miljø
Spar på madbudgettet: Sådan genbruger du rester af kødsauce til nye retter  

Pasta med kødsauce er en klassiker i mange danske hjem, men ofte ender der en rest i køleskabet, som enten bliver glemt eller smidt ud. I stedet for at lade den gå til spilde, kan du forvandle resterne til nye, lækre retter, der både sparer penge og minimerer madspild. Med lidt kreativitet kan en…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Bag et 80´er hit: Minirugbrød med chokolade 

Hvis du var barn i 80’erne eller 90’erne, så husker du måske det sprøde, lækre skolerugbrød, som både kunne købes i skoleboden eller hos bageren. Saftigt indeni og med en sprød skorpe udenpå. I dag er der langt mellem de små brød hos bageren, men hvis der skal bages i weekenden, så kan vi varmt…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Anzac småkager – en sundere version af en klassiker 

En Anzac småkage er ikke bare en småkage – den er et lille stykke historie, der oprindeligt blev udviklet under 1. verdenskrig til soldater fra Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Med enkle ingredienser som havregryn, sukker, kokosmel og gylden sirup kunne småkagerne holde sig friske i…

Læs mere
Karry-kokos suppe med grønkål er en nem og sund vinterret
Opskrifter & råvarer
Karry-kokos suppe: Yndlings vintersuppen med grønkål, gulerod og blomkål 

Grønkål er en af vinterens mest næringsrige grøntsager, og dens alsidighed gør den til en oplagt ingrediens i sæsonens måltider. Med sin dybe grønne farve og sit høje indhold af vitaminer og mineraler giver grønkål dig både sundhed og smag til bordet.

Den kan bruges i alt fra salater og smoothies…

Læs mere
Farverige rodfrugter i sæson
Opskrifter & råvarer
Sæson: Kender du dine rødder? 

Kender du sæsonens skønne rødder: rødbede, grønkål, gulerod, hvidkål, peberrod, porre, pastinak, knoldselleri, jordskok, kartoffel, persillerod og rosenkål?

Lige nu bugner supermarkederne af alverdens fantastiske kilder til stor smag og vigtige vitaminer og mineraler. Dyk ned i fun facts om…

Læs mere
Nem gryderet – brug rester fra køleskabet til grundopskriften
Opskrifter & råvarer
Gryderet grundopskrift: Nem vintergryderet, der kan varieres i det uendelige 

Gryderetter er den perfekte ret til kolde vinteraftener. Med en enkel grundopskrift kan du skabe en smagfuld ret, der både varmer, mætter og giver dig mulighed for at bruge rester fra køleskabet: Der skal kun få ingredienser til, et par timer på komfuret – og voilà – så er der serveret!

Læs mere
Bagte rødbeder er nemme at tilberede - og helt perfekt tilbehør til vinterretter
Opskrifter & råvarer
Bagte rødbeder – en klassiker til vinterens retter 

Bagte rødbeder er ikke bare en flot kulørt ret, men smager skønt og fungerer perfekt som tilbehør til alt fra stegt andebryst, oksemørbrad og lammekoteletter, til kylling, vildtretter - og som en del af en vegetarisk menu.

Rødbeder er både alsidige og nemme at tilberede, og så er de kendt for…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for stenbiderrogn 

Stenbiderrognen har gjort sit indtog hos fiskehandlerne, og det er tegn på forår. Her får du en dejlig opskrift med de fine små rogn.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^