Bruschetta med cannellinibønner og nypresset olivenolie
Fra Lise Septimius Krogh´s smukke bog <link http: www.kvindeguiden.dk _self>Italiens Hjerte - Mad og Mennesker, bringer vi her opskriften på skønne bruschettas, som tilbehør til f.eks. grillet kød.
Den klassiske måde at tilberede de hvide bønner på var at hælde de friske eller udblødte bønner ned i en Chiantiflaske og hælde vand og olivenolie ved, tilsætte hvidløg og rosmarin og lukke flasken med bast, skriver forfatteren. Derefter satte man flasken ind i gløderne i ildstedet, og dagen efter havde man de lækreste bønner, der havde suget den gode olivenolie og taget smag fra hvidløg og rosmarin.
Dette er en lidt forenklet version af den klassiske metode. Retten kan bruges i mange sammenhænge. Server på nyristede bruchette som del af en antipasto, brug den som tilbehør til godt grillet kød eller fortynd den med lidt grøntsags- eller hønsebouillon, og server den som suppe med masser af revet parmesan og olivenolie.
Det skal du bruge …:
• 250 g cannellinibønner, sat i blød i 24 timer
• 5 fed hvidløg
• 2 stilke rosmarin
• 1 tomat, halveret
• ca. 3 dl ekstra jomfruolivenolie
• saften af 1 citron
• 6 skiver godt brød
Sådan gør du …:
• Hæld de udblødte bønner i en gryde og hæld vand ved, så det lige dækker. Bring det i kog og skum af med en ske.
• Tilsæt 4 fed hvidløg, rosmarin og tomat. Hæld olivenolie over, så den danner et låg oven på bønnerne.
• Læg låg på gryden og skru ned til svag varme. Lad bønnerne simre i 1-1½ time, til de er helt møre. Efterhånden som bønnerne tilberedes, suger de noget af olivenolien.
• Når bønnerne er møre, fjernes rosmarinen og smides ud. Tag tomat og hvidløg op og læg det på en tallerken. Stil til side.
• Dræn bønner, men gem væden. Hæld 1⁄3 af bønnerne, tomat og hvidløg i en foodprocessor og kør det til en fin pure. Brug den gemte væde til at gøre pureen lind.
• Vend forsigtigt pureen sammen med de hele bønner og smag til med salt, peber og citronsaft. Hvis pureen er blevet lidt for tyk, kan der tyndes med lidt af den resterende
væde, til du opnår en cremet konsistens.
• Grill eller rist brødskiver og gnid dem let med det sidste fed hvidløg. Dryp med lidt olivenolie og anret den lune bønnepure på bruschettaerne.