Bouilliabaisse
Bouilliabaisse 

Byen Marseille er ophavsstedet for den klassiske seafood-suppe Bouilliabaisse, der har været kendt i århundreder. Tilbered suppen og server med den klassiske franske sprøde baguette.

Byen Marseille er ophavsstedet for den klassiske seafood-suppe Bouilliabaisse, der har været kendt i århundreder. Suppen er tilberedt i en smuk emaljeret gryde fra franske Le Creuset ...

Fransk fiske- og skaldyrssuppe
Bouillabaisse er en robust fiske- og skaldyrssuppe lavet af forskellige fisk og skaldyr kogt i en suppe indeholdende grøntsager, tomater, hvidløg og safran. Retten stammer oprindeligt fra den franske by Marseille, hvor den er blevet tilberedt i århundreder. Traditionelt blev Bouillabaisse lavet af dagens fangst og de små fisk, der ikke kunne sælges samt benfisk.
Retten blev serveret i 2 dele. Først suppen ledsaget af brød og en krydret hvidløgssauce kaldet rouille, derefter fisken. I dag foretrækker vi at spise retten i sin helhed, hvilket gør den til et miks suppe og gryderet.

Bouillabaisse .

Ingredienser:
• 250 ml tør hvidvin
• 1 kg forskellige skaldyr med skal
• 2 spsk olivenolie
• 1 løg - i tern
• 2 fed hvidløg - hakket
• 450g kartofler - skrællet og skåret i små tern (brug en melet kartoffel, da det giver en lidt tykkere sauce)
• 1 medium porre - renset og skåret i skiver
• 1 lille fennikel - hakket
• 2 strimler appelsinskræl
• 1 knivspids safran
• 1 knivspids chili
• Et par kviste persille, timian og et laurbærblad - bundet sammen
• 2 spsk tomatpuré
• 4 store modne tomater- i tern
• 500ml fiskefond
• 750g fileteret, udbenet og flået hvidfisk med fast kød.
• 2 spsk pastis (valgfrit)
• 2 spsk hakket persille til servering

Rouille.

Ingredienser:
• 1 grillet rød peberfrugt, ca. 115g
• 1-2 tsk Harissa pasta, afhængig af smag
• 1 1/2 spsk citronsaft
• 3 fed hvidløg - fint hakket
• 6 spsk bløde hvide brødkrummer
• 2 spsk hakket persille
• 4-6 spsk olivenolie
• Salt efter smag
• 1 skiveskåret baguette til servering

Bouillabaisse . Fremgangsmåde:
1. Opvarm vinen i gryden til den småkoger, tilsæt de rensede skaldyr, læg låg på og kog det i 4-5 minutter, indtil rejerne er lyserøde og andre skaldyr såsom muslinger er åbne. Tag skaldyrene op af gryden og læg dem i en skål. Kassér alle uåbnede skaldyr.
2. Si suppen med en fin sigte for at fjerne sand eller grus og hæld det sammen med fiskefonden. Der skal være omkring 1 liter i alt.
3. Opvarm olien i gryden og tilsæt løg, hvidløg, kartofler i tern, porre og fennikel, kog i 5-6 minutter indtil det har en blød konsistens, men ikke er farvet.
4. Tilsæt appelsinskræl, safran, chili, det bundne urtebundt, tomatpuré og tomater i tern.
5. Tilsæt fiskefonden med væsken fra skaldyrskogningen og bring det i kog, skru ned for varmen, læg låg på og lad det simre i 10 minutter. Fjern og kassér appelsinskrællerne og urtebundtet
6. Tilsæt de forberedte hvidfisk. Start med de tykkeste og mest kompakte, før du tilsætter de blødere og mere delikate fisk. Dette må kun tage et par minutter, ellers koger fiskene for meget.
7. Læg de kogte skaldyr tilbage i gryden sammen med den valgfrie pastis. Rør rundt, læg låget på og varm igennem, indtil retten er rygende varm.
8. Drys med hakket persille.

Rouille. Fremgangsmåde:
Blend den grillede peberfrugt, Harissa pasta, citronsaft, hvidløg, brødkrummer og persille med 3 spsk olivenolie. Tilsæt langsomt den resterende olivenolie indtil en tyk sauce opnås. Smag til med salt og anbring retten i en ramekin eller serveringsskål.

Servér Bouillabaissen med rouille og skiveskåret baguette.

Kokkens tips!
• Harissa er en pasta lavet af stærk chili, tomat, hvidløg og krydderier, der almindeligvis bruges i nordafrikanske opskrifter.
• Købte, færdiggrillede peberfrugter i olivenolie er ideelle til rouille.
• Frisk fiskefond kan købes i supermarkedet. Hvis du bruger en bouillonterning eller et koncentrat, skal du altid tjekke indholdet af krydderier, inden du tilsætter ekstra salt.
• En knivspids gurkemeje kan bruges i stedet for safran.
• Hvidfisk - bed fiskehandleren om at filetere og flå fiskene for dig. Egnede fisk er havtaske, helleflynder, multe, knurhane, kulmule, Sank Petersfisk, havaborre og brasen.


Opskrifter & råvarer
Squashspagetti med vegetar bolognese 

Bolognese er kendt og elsket over hele verden, og er herhjemme, kendt under navnet 'pasta med kødsovs', blandt de mest populære retter hos børnefamilierne. Ofte kan retten dog, med en vandet kødsovs oven på de blege spaghetti, være en kedelig omgang.

Men bolognese kan sagtens tilberedes, så den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler 

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^