Ingredienser:
- 250 g kogte sorte bønner
- 1 lille fed hvidløg, finthakket
- 1 spsk hakket rosmarin
- 2 spsk olivenolie
- 120 ml varmt vand
- 1/2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk salt
- Saften fra 1 citron
Fremgangsmåde:
Hvis du bruger tørrede bønner, skal de først koges, indtil de er møre. Tjek kogetiden her..
Dræn bønnerne og lad dem køle lidt af.
Sæt ovnen på 180°C.
Kom de kogte sorte bønner, finthakket hvidløg og rosmarin i en blender eller foodprocessor. Blend, indtil det bliver en jævn pasta. Sørg for at skrabe siderne ned undervejs, så alt bliver godt blendet.
I en separat skål blandes varmt vand, olivenolie, salt og natron. Når det er godt blandet, tilføjer du citronsaften, hvilket får blandingen til at bruse.
Hæld den brusende blanding i blenderen med bønnepastaen og blend, indtil det hele er godt blandet.
Hæld blandingen bageforme beklædt med bagepapir og bag i ovnen i ca. 30 minutter, eller indtil toppen er gylden og brødet føles fast.
Lad brødet køle af på en bagerist, inden du skærer det. Det smager bedst, når det er nybagt, men det kan opbevares i køleskabet i 3-4 dage og evt. ristes.
Tip:
Du kan sagtens bytte de sorte bønner i opskriften ud med hvide bønner. Hvide bønner, som fx cannellini- eller store limabønner, har en mildere smag og en cremet konsistens, der fungerer rigtig godt i brød. Ved at bruge hvide bønner vil brødet få en lysere farve og en lidt blødere tekstur, men stadig bevare sin saftighed og næringsindhold.