Salaten skal tilberedes af gode friske grønsager. Medmindre der er tale om en grøn salat (udelukkende bestående af friske grønne salatblade), så er der næsten altid andet end bare grønsager i salaten. Men det allervigtigste i en god salat er dressingen, en ’vinaigrette’ med dijonsennep, eddike, salt, peber og olie.
Spinatsalat med feta og trøffelhonning
Ingredienser: spinatblade, pinjekærner, god parmesanost, trøffelhonning, æblecidereddike, citronolie, salt og peber.
Tilberedning: Spinatbadene vaskes og tørres. Tilsæt pinjekærner, god parmesanost i små stykker. Rør dressingen af cidereddiken, trøffelhonning, citronolie, salt og peber.Dressingen blandes med salaten lige inden servering.
Serveringsforslag: Glimrende som frokostsalat med lidt anderillette og godt brød, og til det store ostebord.
Rødkålssalat med valnødder
Ingredienser: rødkålshoved, æbler, valnøddekerner, comté (fast fransk ost), honningcidereddike, akaciehonning, valnøddeolie, salt og peber.
Tilberedning: Kålhovedet snittes fint. Æble skæres i små tern. Osten skæres i små tern. Valnødder hakkes meget groft, gør det eventuelt bare med hænderne. Rør dressingen med honningcidereddike, akaciehonning, valnøddeolie, salt og peber. Dressingen må gerne blandes med salaten lidt før servering, så kålen marinerer let.
Serveringsforslag: Serveres sammen med en landpaté som forret, på en buffet eller som frokostret.
Grøn salat med andekråser og røde bær
Ingredienser: Grønne salatblade eller færdig grøn salatblanding (gå efter friskheden), 1 dåse andekråser, ½ bakke hindbær, ½ bakke solbær, figeneddike, god olivenolie, akaciehonning (hvis der skal være fest så trøffelhonning), salt og peber.
Tilberedning: Salaten skylles og tørres grundigt, hvis hele blade rives de i mindre stykker, bærrene skylles og tørres, dressingen røres. Andekråserne tages op af fedtet, skæres i tynde skriver og ristes på panden i 4-5 minutter i det fedt, der sidder tilbage på dem. Den grønne salat blandes med dressingen lige inden servering, bærrene og de ristede kråser, uden fedtet fra panden, hældes over.
Serveringsforslag: Serveres med lidt godt brød som frokostret eller forret.