Tyttebærweekend: Her kan du plukke de lækre bær

Tyttebærweekend: Her kan du plukke de lækre bær 

'Tyttebærweekend' hedder en over 20 år gamle tradition, der hvert år finder sted i den sidste weekend i august. Så lørdag og søndag den 28. og 29. august skal kurven fattes, for venter der skønne naturoplevelser og hyggelig plukning af naturens lækkerier.

Traditionen går i alt sin enkelthed ud på, at man denne weekend tager i skoven og plukker tyttebær, og det har Naturstyrelsen valgt at gøre lidt nemmere for interesserede at deltage i, ved at give billister lov til at køre ind på de ellers bilfrie skovvejene.

”Denne weekend giver vi bilerne dispensation til at køre på de ellers bilfrie skovveje. Det giver både tyttebærplukkere, svampesankere – og andre, der er på jagt efter naturoplevelser en unik mulighed for at komme frem til områder, hvor der normalt ikke kommer ret mange folk,” siger skovrider Poul Ravnsbæk.

Tyttebær i grød og desserter, som tilbehør til vildt - og som skøn snack

Tyttebærrene – der er små og røde – og som vokser vildt i Danmark i heder og skovlysninger, er velegnet til syltning og kompot – og smager fx lækkert i grød, desserter eller som tilbehør til vildt eller fjerkræ. Og så er tørrede tyttebær ikke mindst en helt fantastisk dejlig snack, og som ingrediens i myslien.

”Weekendens 'drive-in' mulighed gør bærjagten noget nemmere – og for ældre og gangbesværede er det desuden også en god mulighed for at køre ud til nogle områder, der normalt kan være udfordrende at nå,” fortæller Poul Ravnsbæk.

Bilkørsel i skov og på hede tilladt i tyttebærweekenden
I den kommende tyttebærweekend vil der være adgang med bil fra solopgang til solnedgang i 10 midt- og vestjyske statsskove og hedeområder, som normalt er lukket for al privat motorkørsel.
I de statsejede naturområder er alle velkomne til at samle svampe og bær – dog højest svarende til, hvad der kan være i en bærepose.

Der er dog ikke kun tyttebær på programmet for dig, der tager på tyttebærweekend i de statslige naturområder; Naturen byder nemlig netop nu også på blåbær, svampe, og man kan også være heldig at få et glimt af kronvildt, rovfugle og rådyr på flere af arealerne.

Her må du køre i tyttebærweekenden

Følgende skove er åbne for bilkørsel lørdag den 28. august og søndag 29. august fra solopgang til solnedgang, klik på hver enkelt og læs mere om området.

Opskrifter & råvarer
Sæson for blåbær: Hjemmelavet is med blåbær  

Nu er det sæson for vilde blåbær, som er modne og plukkeklar i juli og august. De små delikate bær vokser især på blåbærbuske på den jyske hede, i lysninger i skove og plantager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader 

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan får man mest muligt ud af årets bærhøst?

Læs mere
Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Og har du først fundet én busk, så er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat. En sand…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager. Fra bestseller 'Tid til Kage' bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Agurk - Sommerens alsidige grøntsag 

Agurken er med sin milde, friske smag en populær grøntsag. Ikke mindst i sommermånederne, hvor den er nyhøstet og særlig sprød og saftig bliver den flittigt anvendt i grønne salater, kolde supper, på smørrebrødet og i dip og dressinger.

Læs mere
Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Årstidens råvarer
Pluk-selv: Pluk plantagen for frugt, sommerbær og grøntsager 

At besøge en pluk-selv plantage er en dejlig sommeroplevelse. Mange plantager har hjemmesider, hvor de annoncerer hvor og hvornår, der er mulighed for pluk-selv, men en del plantager nøjes med at sætte et skilt op ved vejen, så det gælder om at holde godt øje, når man bevæger sig rundt i…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^