Tyttebærweekend: Her kan du plukke de lækre bær 

'Tyttebærweekend' hedder en over 20 år gamle tradition, der hvert år finder sted i den sidste weekend i august. Så lørdag og søndag den 28. og 29. august skal kurven fattes, for venter der skønne naturoplevelser og hyggelig plukning af naturens lækkerier.

Traditionen går i alt sin enkelthed ud på, at man denne weekend tager i skoven og plukker tyttebær, og det har Naturstyrelsen valgt at gøre lidt nemmere for interesserede at deltage i, ved at give billister lov til at køre ind på de ellers bilfrie skovvejene.

”Denne weekend giver vi bilerne dispensation til at køre på de ellers bilfrie skovveje. Det giver både tyttebærplukkere, svampesankere – og andre, der er på jagt efter naturoplevelser en unik mulighed for at komme frem til områder, hvor der normalt ikke kommer ret mange folk,” siger skovrider Poul Ravnsbæk.

Tyttebær i grød og desserter, som tilbehør til vildt - og som skøn snack

Tyttebærrene – der er små og røde – og som vokser vildt i Danmark i heder og skovlysninger, er velegnet til syltning og kompot – og smager fx lækkert i grød, desserter eller som tilbehør til vildt eller fjerkræ. Og så er tørrede tyttebær ikke mindst en helt fantastisk dejlig snack, og som ingrediens i myslien.

”Weekendens 'drive-in' mulighed gør bærjagten noget nemmere – og for ældre og gangbesværede er det desuden også en god mulighed for at køre ud til nogle områder, der normalt kan være udfordrende at nå,” fortæller Poul Ravnsbæk.

Bilkørsel i skov og på hede tilladt i tyttebærweekenden
I den kommende tyttebærweekend vil der være adgang med bil fra solopgang til solnedgang i 10 midt- og vestjyske statsskove og hedeområder, som normalt er lukket for al privat motorkørsel.
I de statsejede naturområder er alle velkomne til at samle svampe og bær – dog højest svarende til, hvad der kan være i en bærepose.

Der er dog ikke kun tyttebær på programmet for dig, der tager på tyttebærweekend i de statslige naturområder; Naturen byder nemlig netop nu også på blåbær, svampe, og man kan også være heldig at få et glimt af kronvildt, rovfugle og rådyr på flere af arealerne.

Her må du køre i tyttebærweekenden

Følgende skove er åbne for bilkørsel lørdag den 28. august og søndag 29. august fra solopgang til solnedgang, klik på hver enkelt og læs mere om området.

Æblekage med kanel
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage 

Sensommeren er den perfekte tid til at bruge sæsonens frugt i bagværk, og der er næsten ikke noget bedre end en klassisk, hjemmelavet æblekage, der kombinerer de syrlige æbler med sødme og varme krydderier som kanel. Vores yndlings opskrift er Tanternes æblekage, en hyldest til de enkle, men lækre…

Læs mere
Find inspiration i Ditte Julies kreative bagværk og holistiske tilgang til livet
Opskrifter & råvarer
Sæson: Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager.

Her bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake med chokolade og brombær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæsonoversigt for bær 

Ved at vælge bær, når de er i sæson, sikrer du, at de er på deres mest modne, saftige og næringsrige. Denne oversigt giver dig et overblik over, hvilke bær der er i sæson i løbet af året, så du kan planlægge dine sylte- og saftprojekter optimalt.

Fra de tidlige forårsbær til de sene efterårsbær,…

Læs mere
Blommetærte med et dejlåg, der smelter på tungen – den perfekte dessert til august.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Uimodståelig blommetærte med blåbær og valnødder 

I august folder sensommerens overflod af skønne frugter sig ud, og blandt dem stråler de store, blå Hanita-blommer som favorit. Med deres søde og saftige smag er de perfekte til bagning, og i denne opskrift fejrer vi Hanita-blommens fyldige karakter i samspil med blåbærmarmelade og sprøde valnødder.…

Læs mere
Hjemmelavet brombærmarmelade er let at lave og smager fantastisk.
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat! Sensommerens brombær er en sand delikatesse 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Og har du først fundet én busk, så er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat.

Af brombær kan man…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbæris  

Nu er det sæson for vilde blåbær, som i Danmark bær vokser på den jyske hede, i lysninger i skove og plantager.

Sådan en håndfuld solmodne vilde blåbær er en absolut delikat mundfuld, og det kan være en udfordring at nå hjem efter en plukketur uden at have spist dem alle. Men lykkes det, så er…

Læs mere
Nem opskrift på syltning af bær
Opskrifter & råvarer
Tips og nem opskrift: Hjemmelavet marmelade og saft 

Hver sommer nyder mange af os at tilbringe tid i køkkenet med at fremstille hjemmelavet saft og marmelade. Der er noget helt særligt ved projektet – fra duften af simrende bær til den tilfredsstillende ved at forsegle lækkerierne i glas og flasker.

Hjemmelavede marmelader og saft er ren velsmag,…

Læs mere
Stikkelsbær er alsidige, perfekt til både søde og salte retter, hvilket gør den til en favorit i køkkenet.
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter med ribs
Opskrifter & råvarer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde. Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Hindbærsæson og hindbæropskrifter
Årstidens råvarer
Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^