Hyben - Den oversete frugt
I Danmark vokser hyben vildt mange steder, men især i næringsfattig jord ved kysterne. Hyben er plukkeklar i august og september, og kan blandt andet blive til hybente og hybenmarmelade, som smager absolut himmelsk på pandekager eller sammen med ost. Hyben er rige på C-vitamin og indeholder desuden det kolesterolsænkende stof pektin.
Vi fandt hybenbuske med masser af solmodne hyben i haven hos en god ven i Bannebjerg i Nordsjælland. Af dem har vi lavet den lækreste hybenmarmelade, som vi her bringer opskriften på.
Hybenmarmelade
Ingredienser
- 1 kg hyben
- 1 kg sukker
- Saft af en citron
- Atamon
Opskrift
- Halver det hele hyben, fjern kernerne og skyl de rensede hyben. Husk at bruge handsker, når du renser hyben, så hænderne ikke kommer i kontakt med de små hybenkerner, der kan virke irriterende på huden.
- Blend hybenskalerne i foodprocessor og put dem efterfølgende i kogende vand.
- Når de koger op, skal de fjernes fra varmen.
- Si opkogningen, hæld vandet fra og tilføj sukker til hybenmassen.
- Kog efterfølgende massen i 10-15 minutter eller indtil blandingen bliver sirupsagtig.
- Rør atamon i marmeladen, men først efter kogningen, da en del af konserveringsevnen går tabt, når det koges med.
- Kom det på sterile glas, skyllet i atamon.
