Kategori: Nytår

Nytår: Gode alternativer til dyr champagne 

Nytårsaften skal det boble i glassene. Det er en mangeårig tradition, og den skal der ikke laves om på. Dog skal man lige gøre sig klart, hvornår og til hvad man serverer de oftest dyre dråber. Ja, og sådan set også til hvem. Mange mennesker bryder sig nemlig i virkeligheden ikke specielt meget om den tørre, syrlige champagne og nipper kun høfligt til glasset - og så ville det da være ærgerligt at have ladet proppen springe på en af sine kostbare flasker.

Men er man virkelig til den fornemme brusende og berusende drik – ja, så er nytårsaften anledningen til at nyde et par gode glas. Et rigtig godt tidspunkt er, når majestæten toner frem på TV-skærmen og siger sine formanende ord til nationen. Især hvis man samtidig benytter lejligheden til at indtage et par små appetitvækkere inden nytårsmiddagen. F.eks. går champagne ganske godt til de fleste former for tapas. Også kaviar eller anden ikke for salt rogn egner sig fint. Derimod skal man være meget varsom med at servere friske østers - de smager simpelthen for kraftigt til, at champagnen kommer til sin ret. Indgår østersene derimod som en del af en varm forret, er sandsynligheden for, at vinen her får fodfæste, langt større.

Champagne som ledsager til skaldyr

I det hele taget egner champagne sig fremragende som ledsager til rigtig mange typer skaldyr. Hummer er en klassiker, men krabbe og rejer er også et fint match, ligesom mange fiskeretter får det sidste løft, når de følges på vej af et glas champagne – naturligvis afhængigt af tilbehør og sauce. Prøv fx med sushi.

Og hvad skal man så regne med at punge ud, når man vil forkæle sig selv på denne årets sidste aften? Ret meget under 120 kr. bør man helst ikke gå, hvis man vil forlyste sig med den ægte vare –altså mousserende vin fra det franske distrikt Champagne.

De fleste supermarkeder sætter i disse dage diverse mærkevare-champagner på tilbud. De kan såmænd være ganske udmærkede, men mit råd er, at man i stedet forsøger sig med en flaske fra et af de mindre champagne-huse. De forhandles som regel af vinhandlere med egen butik eller på nettet, og her vil man ofte få en mere spændende vin, som ikke behøver at være ret meget dyrere. Skal den virkelig have alt, hvad den kan trække, går man sjældent galt i byen med en årgangschampagne eller en af de special-cuveer, visse mærker bliver lavet i.

Gode alternativer til dyr champagne

Et billigere alternativ til ægte champagne finder man i Spanien eller Italien. Er man parat til at betale omkring 70 kr., får man en fremragende spansk cava eller en tilsvarende fin italiensk prosecco - sidstnævnte har dog en tendens til at blive lige tør og metallisk nok. Og endelig kan franskmændene også selv være med i det prisbillige segment. F.eks. laves der ganske glimrende mousserende vine i både Alsace og Bourgogne – de såkaldte cremant’er.

Når klokken så slår 12, er det lige præcis tidspunktet, hvor man ikke skal servere sin bedste champagne. Først og fremmest er ens gæster og man selv næppe i stand til at værdsætte vinens finere nuancer midt i forvirringen og efter indtagelsen af diverse andre flasker. Og dernæst spolerer man fuldkommen oplevelsen, hvis man vælger at guffe den obligatoriske kransekage i sig samtidig. Vil man endelig udsætte sine gæster for denne sliksøde, klæbrige, halvt bagte mandelmasse, kan den kun ledsages af en lige så sød vin. Prøv den alkoholsvage, søde spumante fra Italien.
Server aldrig en tør champagne til!

God fornøjelse.

 

Lær at skabe smukke halvmasker med tips fra YouTuber Makoccino.
Nytår
Nytårsmaskerade – Lær at lave smukke halvmasker med youtuber Mako 

Venetianske masker kaldes de smukt dekorerede masker, der siden renæssancen har været en del af udklædningen under de berømte karnevaler i Venedig.

Maskerne, hvoraf nogle er halv- og andre helmasker, der dækker hele ansigtet, bæres traditionelt i forbindelse med karneval, men blev tidligere også…

Læs mere
Kransekage: Sådan laver du kransekagetårn med blød nougat og glasur
Nytår
Hjemmebagt kransekage - fyldt med blød nougat! 

Kransekagen er elegant og festlig – og helt uimodståelig, når den er hjemmebagt og fyldt med blød nougat. Det er hverken svært eller tidskrævende at kunne byde på hjemmebagt kransekagestykker, men det kræver god tid og tålmodighed, hvis målet er et helt kransekagetårn. Her får du den komplette…

Læs mere
Nemme og lækre drinksopskrifter til nytårsaften
Nytår
Nytårsdrinks: 6 festlige opskrifter til årets sidste fest 

Efter en aften med fyrværkeri og fest er der intet bedre end at afslutte med en lækker nytårsdrink. Uanset om du er til klassiske smage, friske frugtnoter eller en smule sødme, har du her seks drinksopskrifter, der er nemme at lave og fyldt med smag.

 

Læs mere
Lær hvordan forskellige lande fejrer nytår med unikke skåltraditioner
Nytår
Salute, salud, prost, santé: Sådan skåles nytåret ind i andre lande 

På årets sidste dag klinkes glassene traditionen tro mod hinanden med et højlydt 'Skåååål!'. Men hvordan hilser man det nye år velkommen i andre lande? Vi har samlet nogle af de mest populære skåltraditioner fra forskellige kulturer – og tilføjet et par gode tips til at undgå fejltagelser ved…

Læs mere
Nytårstraditioner og unikke skikke fra hele verden
Nytår
Nytårstraditioner: Fra Kong Frederiks første tale til spanske vindruer og colombianske kufferter 

Nytårsaften er meget mere end fyrværkeri og champagne. Det er en aften fyldt med traditioner – både i Danmark og rundt om i verden. Du kender sikkert de danske nytårsskikke, men hvorfor spiser spanierne 12 vindruer ved midnat? Hvorfor løber colombianere rundt med en kuffert? Og hvad symboliserer det…

Læs mere
Campari-cocktails til enhver festlig lejlighed
Vin & spiritus
Campari – 6 tidløse cocktails fyldt med historie og smag 

Campari, den ikoniske rubinrøde spiritus fra Milano, har i over 150 år været en hjørnesten i cocktailverdenen. Med sin unikke kombination af bitre og søde smagsnoter har Campari inspireret bartendere og cocktailentusiaster verden over til at skabe tidløse klassikere og innovative nyfortolkninger.…

Læs mere
Nytår
Fyrværkeri: Husk brillerne! 

Hvert år skader fyrværkeri mange danskere, og nytårsaften er især en risikofyldt begivenhed. Ved årsskiftet 2023/2024 blev 192 personer behandlet på skadestuerne for fyrværkeriskader, hvoraf 34 skader var alvorlige. Tidligere har antallet af fyrværkeriskader ofte ligget mellem 200 og 300 om året,…

Læs mere
Nytår
Kaffecocktails  

Som et kaffeelskende folk og den tredje mest kaffedrikkende nation i verden, bliver der formentlig også nydt kaffe og kaffecocktails på årets sidste aften. Fyld cocktailshakeren med kaffe, grand marnier, baileys, whiskey, mezcal, rom, vodka, vermouth eller akvavit, og få her kaffeproducenten…

Læs mere
Vin & spiritus
Cosmopolitan - Den perfekte nytårscocktail 

Den ekstravagante cocktail Cosmopolitan er en drink med knald på både farve og smag. Hovedingrediens er vodka, mens den smukke farve er fra tranebærjuice og den friske smag fra appelsinlikøren og masser af friskpresset limejuice. Klassisk, smuk og sexet!

Læs mere
Nytår
Fyrværkeri: Her dækker forsikringen ikke! 

Hvert år må adskillige danskere en tur forbi skadestuen for at få behandlet en skade, forårsaget af fyrværkeri. Efterfølgende kan den tilskadekomne søge erstatning, men Forsikringsoplysningen advarer, at fyrværkeriskader ikke altid udløser erstatning. Skyldes skaden uansvarlig opførsel, kan den…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^