Men er man virkelig til den fornemme brusende og berusende drik – ja, så er nytårsaften anledningen til at nyde et par gode glas. Et rigtig godt tidspunkt er, når majestæten toner frem på TV-skærmen og siger sine formanende ord til nationen. Især hvis man samtidig benytter lejligheden til at indtage et par små appetitvækkere inden nytårsmiddagen. F.eks. går champagne ganske godt til de fleste former for tapas. Også kaviar eller anden ikke for salt rogn egner sig fint. Derimod skal man være meget varsom med at servere friske østers - de smager simpelthen for kraftigt til, at champagnen kommer til sin ret. Indgår østersene derimod som en del af en varm forret, er sandsynligheden for, at vinen her får fodfæste, langt større.
Champagne som ledsager til skaldyr
I det hele taget egner champagne sig fremragende som ledsager til rigtig mange typer skaldyr. Hummer er en klassiker, men krabbe og rejer er også et fint match, ligesom mange fiskeretter får det sidste løft, når de følges på vej af et glas champagne – naturligvis afhængigt af tilbehør og sauce. Prøv fx med sushi.
Og hvad skal man så regne med at punge ud, når man vil forkæle sig selv på denne årets sidste aften? Ret meget under 120 kr. bør man helst ikke gå, hvis man vil forlyste sig med den ægte vare –altså mousserende vin fra det franske distrikt Champagne.
De fleste supermarkeder sætter i disse dage diverse mærkevare-champagner på tilbud. De kan såmænd være ganske udmærkede, men mit råd er, at man i stedet forsøger sig med en flaske fra et af de mindre champagne-huse. De forhandles som regel af vinhandlere med egen butik eller på nettet, og her vil man ofte få en mere spændende vin, som ikke behøver at være ret meget dyrere. Skal den virkelig have alt, hvad den kan trække, går man sjældent galt i byen med en årgangschampagne eller en af de special-cuveer, visse mærker bliver lavet i.
Gode alternativer til dyr champagne
Et billigere alternativ til ægte champagne finder man i Spanien eller Italien. Er man parat til at betale omkring 70 kr., får man en fremragende spansk cava eller en tilsvarende fin italiensk prosecco - sidstnævnte har dog en tendens til at blive lige tør og metallisk nok. Og endelig kan franskmændene også selv være med i det prisbillige segment. F.eks. laves der ganske glimrende mousserende vine i både Alsace og Bourgogne – de såkaldte cremant’er.
Når klokken så slår 12, er det lige præcis tidspunktet, hvor man ikke skal servere sin bedste champagne. Først og fremmest er ens gæster og man selv næppe i stand til at værdsætte vinens finere nuancer midt i forvirringen og efter indtagelsen af diverse andre flasker. Og dernæst spolerer man fuldkommen oplevelsen, hvis man vælger at guffe den obligatoriske kransekage i sig samtidig. Vil man endelig udsætte sine gæster for denne sliksøde, klæbrige, halvt bagte mandelmasse, kan den kun ledsages af en lige så sød vin. Prøv den alkoholsvage, søde spumante fra Italien.
Server aldrig en tør champagne til!
God fornøjelse.