Sengetæppe fra Ferm Living
Skrivebord i nordisk design
Danske designklassikere
Plakat PH Poul Henningsen
Kategori: Nytår
Nytår med bobler
Redaktionen

Nytårsaften skal det boble i glassene. Det er en mangeårig tradition, og den skal der ikke laves om på. Dog skal man lige gøre sig klart, hvornår og til hvad man serverer de oftest dyre dråber. Ja, og sådan set også til hvem. Mange mennesker bryder sig nemlig i virkeligheden ikke specielt meget om den tørre, syrlige champagne og nipper kun høfligt til glasset - og så ville det da være ærgerligt at have ladet proppen springe på en af sine kostbare flasker.

Men er man virkelig til den fornemme brusende og berusende drik – ja, så er nytårsaften anledningen til at nyde et par gode glas. Et rigtig godt tidspunkt er, når majestæten toner frem på TV-skærmen og siger sine formanende ord til nationen. Især hvis man samtidig benytter lejligheden til at indtage et par små appetitvækkere inden nytårsmiddagen. F.eks. går champagne ganske godt til de fleste former for tapas. Også kaviar eller anden ikke for salt rogn egner sig fint. Derimod skal man være meget varsom med at servere friske østers - de smager simpelthen for kraftigt til, at champagnen kommer til sin ret. Indgår østersene derimod som en del af en varm forret, er sandsynligheden for, at vinen her får fodfæste, langt større.

Champagne som ledsager til skaldyr

I det hele taget egner champagne sig fremragende som ledsager til rigtig mange typer skaldyr. Hummer er en klassiker, men krabbe og rejer er også et fint match, ligesom mange fiskeretter får det sidste løft, når de følges på vej af et glas champagne – naturligvis afhængigt af tilbehør og sauce. Prøv fx med sushi.

Og hvad skal man så regne med at punge ud, når man vil forkæle sig selv på denne årets sidste aften? Ret meget under 120 kr. bør man helst ikke gå, hvis man vil forlyste sig med den ægte vare –altså mousserende vin fra det franske distrikt Champagne.

De fleste supermarkeder sætter i disse dage diverse mærkevare-champagner på tilbud. De kan såmænd være ganske udmærkede, men mit råd er, at man i stedet forsøger sig med en flaske fra et af de mindre champagne-huse. De forhandles som regel af vinhandlere med egen butik eller på nettet, og her vil man ofte få en mere spændende vin, som ikke behøver at være ret meget dyrere. Skal den virkelig have alt, hvad den kan trække, går man sjældent galt i byen med en årgangschampagne eller en af de special-cuveer, visse mærker bliver lavet i.

Gode alternativer til dyr champagne

Et billigere alternativ til ægte champagne finder man i Spanien eller Italien. Er man parat til at betale omkring 70 kr., får man en fremragende spansk cava eller en tilsvarende fin italiensk prosecco - sidstnævnte har dog en tendens til at blive lige tør og metallisk nok. Og endelig kan franskmændene også selv være med i det prisbillige segment. F.eks. laves der ganske glimrende mousserende vine i både Alsace og Bourgogne – de såkaldte cremant’er.

Når klokken så slår 12, er det lige præcis tidspunktet, hvor man ikke skal servere sin bedste champagne. Først og fremmest er ens gæster og man selv næppe i stand til at værdsætte vinens finere nuancer midt i forvirringen og efter indtagelsen af diverse andre flasker. Og dernæst spolerer man fuldkommen oplevelsen, hvis man vælger at guffe den obligatoriske kransekage i sig samtidig. Vil man endelig udsætte sine gæster for denne sliksøde, klæbrige, halvt bagte mandelmasse, kan den kun ledsages af en lige så sød vin. Prøv den alkoholsvage, søde spumante fra Italien.
Server aldrig en tør champagne til!

God fornøjelse.


Nytår
Her er de 10 smukke kunstkalendere for 2021

Her er det skønne udvalg af dette års kunstkalendere. Der er mange muligheder som hver i sær - ud over at opfylde deres praktiske funktion og bidrage til overblikket i hverdagen, er dekorative og stemningsfulde at have hængende på væggen eller liggende fremme på bordet.

 

Læs mere
Nytår
Hvor skal hunden fejre nytår?

Hunde har en særdeles veludviklet og følsom høresans. Derfor kan fyrværkeri nytårsaften være et sandt helvede for dem, siger dyrlæge Lotta Möller, som her forklarer, hvad man kan gøre for at minimere hundens angst, når champagnepropper og raketter springer på årets sidste dag.

Læs mere
Nytår
Fyrværkeri: Her dækker forsikringen ikke!

Hvert år må adskillige danskere en tur forbi skadestuen for at få behandlet en skade, forårsaget af fyrværkeri. Efterfølgende kan den tilskadekomne søge erstatning, men Forsikringsoplysningen advarer, at fyrværkeriskader ikke altid udløser erstatning. Skyldes skaden uansvarlig opførsel, kan den...

Læs mere
Nytår
Nytårsfejring: Hver anden dansker vil forbyde brugen af fyrværkeri i december

Høje brag og kulørte lys præger himlen nytårsaften og dagene op til. Men stod det til hver anden dansker, så skulle fyrværkeri forbydes alle årets dage på nær nytårsaften. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige.

Læs mere
Nytår
Kaffecocktails

Som et kaffeelskende folk og den tredje mest kaffedrikkende nation i verden, bliver der formentlig også nydt kaffe og kaffecocktails på årets sidste aften. Fyld cocktailshakeren med kaffe, grand marnier, baileys, whiskey, mezcal, rom, vodka, vermouth eller akvavit, og få her kaffeproducenten...

Læs mere
Nytår
Nytårsdrinks

Efter at have stået ude og beundret nytårets festfyrværkeri, er det rart at komme indendøre og få noget at varme sig på. Her er forslag til 6 festlige nytårsdrinks, som nok skal få sat gang i blodcirkulationen!

Læs mere
Nytår
Hjemmebagt kransekage

Kransekagen er fornem og festlig – og helt uimodståelig, når den er hjemmebagt og fyldt med blød nougat. Det er hverken svært eller tidskrævende at byde på hjemmebagt kransekagestykker, men kræver anledningen et helt kransekagetårn, så skal du afsætte god tid og væbne dig med tålmodighed.

Læs mere
Nytår
Salute, salud, prost, santé. Sådan skåles nytåret ind

På årets sidste dag klinkes glassene traditionen tro mod hinanden med et højlydt 'Skååååål!'. Men hvordan hilser man det nye år velkommen i andre lande?

Læs mere
Nytår
Fyrværkeri: Husk brillerne!

Hvert år rammes mellem 200 og 300 personer af fyrværkeri eller dele af fyrværkeri. Fire ud af ti øjenskader sker på tilskuere. Desuden viser statistikken, at kun 20% af tilskuerne, der kommer til skade, har briller på. Hos Sikkerhedsstyrelsen vurderes brugen af sikkerhedsbriller, som det...

Læs mere
Nytår
Boblende nytår

Når man skal vælge vin til nytår og menuen står på fisk eller sushi, kan man ikke vælge noget mere optimalt og festligt end ægte champagne. Champagne må der kun stå på flasken, når vinen virkelig kommer fra det lille eksklusive område i Frankrig af samme navn. Derfor er prisen på de gyldne bobler...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Derfor elsker vi cashmere

Derfor elsker vi cashmere

Spreadshirt - Design dit udtryk

Spreadshirt - Design dit udtryk

Blanche Cph

Blanche Cph

T-shirts er det vigtigste i garderoben

T-shirts er det vigtigste i garderoben

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Jeg er her Jo - Zandra Alex Berthelsen

'Jeg er her jo' er den på en gang ubærlige, voldsomme og livsbekræftende historie om Tønder-sagen. Bogen er baseret på interview med Zandra Alex Berthelsen, der blev landskendt som den ældste pige i Tønder-sagen. Her fortæller hun for første gang om sit liv, og om at veksle et grusomt livsvilkår til...

Læs mere
Lenins Bodyguard - Bestseller af Leif Davidsen

Vladimir Lenin opholdt sig et par måneder i København i efteråret 1910. Dette historiske faktum er udgangspunktet for Leif Davidsens stort anlagte roman, hvor både historiske og fiktive personer optræder.

Læs mere
Ædru - Jesper Stein

Med romanen 'Ædru' fortæller Jesper Stein om at sadle om i livet. Baseret på sine egne oplevelser, er det fortæller han sit livs sværeste u-turner en roman om en mand, der er nødt til at holde op med at drikke. Lag på lag af hans personlighed, løgne og benægtelser skrælles af i behandlingen og i...

Læs mere
ANNONCER
^