Gulvløber naturfarve
Heathcote & Ivory Morris & Co.
Broste Copenhagen - Sofa nyhed
Au Maison Diffuser
Kategori: Livsstil
En værdig afslutning på livet

Hvordan sikrer man, at ens pårørende får en værdig afslutning på livet, og hvordan sikrer man sig, at man selv får en værdig død?

Et værdigt liv fra fødsel til død
Når vi hver i sær tænker på hvordan vi en dag skal herfra, så er håbet, at vi, udover at være i stand til at nyde livet til det sidste, vil være i stand til tage vare på os selv og slipper for at ligge andre til last. Og når tiden rinder ud, så er håbet, at døden indtræffer hurtigt og uden smerte.
Problemet er bare, at kun ét ud af ti dødsfald i Danmark foregår så relativt udramatisk. Langt de fleste af os (tre ud af fire) dør i forlængelse af kortere eller længerevarende sygdom og ofte på et hospital. Derfor burde spørgsmålet om, hvordan den allersidste tid i livet skal forvaltes, være et som ligger os alle på sinde, og noget, som burde være genstand for livlige debatter. Sådan er det imidlertid ikke ...

Hvor længe skal en døende holdes i live?
Ind i mellem trækker emnet ganske vist en enkelt overskrift, som da der fornylig blev skrevet om nogle pårørendes oplevelser i forbindelse med, at deres 91-årige mormor over længere tid har ligget bevidstløs hen. Den 91-årige kan ikke selv indtage føde, men bliver holdt kunstigt i live ved hjælp af sondemad. De pårørende er overbevidste om, at deres mormor ville have frabedt sig denne form for livsforlængende behandling, og derfor har de flere gange bedt lægerne om, at indstille brugen af sonde, så den 91-årige kan få fred. Men på trods af, at der ikke er håb om, at kvinden nogensinde vil genvinde bevidstheden, så afviser personalet at afbryde behandlingen og begrunder det med, at man i Danmark ikke sulter mennesker ihjel. Tilbage står de pårørende magtesløse og uden indflydelse på hvornår deres mormor får fred. Det er frygtelig frustrerende, at skulle være vidne til, at ens pårørende får en så uværdig afslutning på et langt liv, og ubærligt, at de, hver gang de besøger hende, skal konfronteres med hendes håbløse tilstand.

Regler omkring dødshjælp
Ifølge gældende regler i Danmark, så har patienter, som vurderes til at være ”uafvendeligt døende” (dvs. uhelbredelig syge og under alle omstændigheder kun har kort igen) mulighed for at afvise behandling og dermed undgå at blive holdt kunstigt i live. Denne form for passiv dødshjælp forudsætter dog, at lægen vurderer, at man rent mentalt stadig er i stand til at træffe en velovervejet beslutning. Reglerne siger også, at er den døende ikke selv i stand til at træffe beslutningen, og vurderer lægen, at livsforlængende behandling er nytteløs, så skal lægen i princippet afstå fra at fortsætte behandlingen.
I den 91-åriges tilfælde, er det således lægen, der har besluttet, at kvinden fortsat skal have sonde. Hvorfor lægen, når nu al behandling synes nytteløs, forsætter behandlingen med sonde, melder historien ikke noget om. Men det rejser spørgsmålet om, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at en hospitalslæge, så snart vi ikke selv kan ytre vores ønsker, skal bestemme hvordan vi tilbringer vores allersidste tid. Og hvis ikke hospitalslægen skal bestemme, hvem skal så?

Få indflydelse på din egen sidste tid
Det er store spørgsmål, som kan være svære at forholde sig til. Alligevel synes en del danskere, at have gjort sig tanker og overvejelser omkring behandlingen af uhelbredelige syge. I hvert fald viser en undersøgelse foretaget af Palliativt Videncenter, at 71% af danskerne mener, at det i Danmark ikke kun skal være lovligt at udføre passiv dødshjælp, men også en mere ”aktiv” form for dødshjælp.
Når så mange angiveligt går ind for aktiv dødshjælp, så burde der måske være grundlag for at justere reglerne. Under alle omstændigheder burde det i hvert fald være anledning til debat om hvordan de nuværende regler fortolkes. For på nuværende tidspunkt synes der at være forskel på, hvornår, hvordan og hvor længe de enkelte hospitaler og læger behandler døende.
Samtidig synes der, blandt almindelige danskere, at herske tvivl om hvilke muligheder vi hver i sær har for at få indflydelse på vores egen sidste tid i livet. Vidste du for eksempel, at det er muligt at lave et livstestamente, hvor du kan vælge eller frabede dig livsforlængende behandling og genoplivning?
Med et livstestamente sikrer du ikke blot, at dine ønsker, så frem du ikke selv er i stand til at udtrykke dem, bliver efterlevet, du sørger samtidig for, at ansvaret for at du får den behandling du ønsker, ikke hviler på dine pårørendes skuldre. Måske er dét at få lavet et livstestamente, noget vi alle burde overveje at få lavet, både for vores egen, men måske især for vores pårørendes, skyld.

Læs mere om livstestamenter og se hvordan du nemt selv laver et livstestamente:
Sundhedsstyrelsens vejledning om Livstestamenteordningen >> (pdf)

Se også:
Etisk Råds sammenfatning omkring dødshjælp

Livsstil
10 aktiviteter i hverdagen der øger din forbrænding

Vidste du, at et godt grin kan øge din forbrænding? Her er 10 aktiviteter i hverdagen, der øger forbrændingen - og som hverken kræver løbesko eller medlemskort til fitnesscenter.

Læs mere
Livsstil
Bogforum 2018 - Så er det nu!

I dag slår Bogforum i Bella Center Copenhagen dørene op til en weekend i bøgernes verden. Med 1600 programpunkter fordelt på de tre dage og præsentation af mere end 1.000 af tidens store forfattere, er der lagt op til det hidtil største og mest ambitiøse festivalprogrammer.
Foruden de litterære...

Læs mere
Livsstil
Women´s March – Copenhagen 2017

Den 21. januar - dagen efter Trumps indsættelse som amerikansk præsident, går mennesker verden over for at demonstrere deres modstand mod tidens fremherskende nationalistiske, racistiske og kvindehadske tendenser. Også i Danmark arrangerer ’Women´s March – Copenhagen’ protestmarch.

Læs mere
Livsstil
Pandora støtter Røde Kors arbejde for udsatte familier i Danmark

Denne jul kan du, sammen gør Røde Kors og PANDORA, sprede glæden ved at give. PANDORAs populære øreringe 'Forever PANDORA' er udvalgt som støttesmykke for Røde Kors og deres arbejde med julehjælp til udsatte familier. Julehjælpen giver udsatte børn og deres familier noget at samles om og glædes over...

Læs mere
Livsstil
Festivalen til dig der elsker film

Fra den 27. oktober til den 9. november bliver der kræset om filmelskere og -entusiaster, når filmfestivalen CPH PIX præsenterer årets store og tætpakkede program med spillefilm fra hele verden. CPH PIX er de skæve, anderledes og grænsesøgende films festival, her får du filmoplevelser - og i år er...

Læs mere
Livsstil
Outlet messer 2018

På landets store tøjbasarer og outletmesser kan du være heldig at gøre nogle rigtig gode køb. Her sælger danske og udenlandske tøjproducenter deres restpartier, kollektionsprøver og overskydende varelagre fra tidligere sæsoner direkte til forbrugerne: damemode, herremode, børnetøj, sko, tasker,...

Læs mere
Livsstil
Bogforum 2015

Mød tidens populære forfattere, oplev dem i interviews og foredrag. Få inspiration til nye bøger og boggenrer, som du kan fordybe dig i i efteråret.

Læs mere
Livsstil
Trine Hahnemann i Toscana

Ligesom andre danske familier, så har Trine Hahnemann, hendes mand og deres børn et særligt feriested, som de nyder at vende tilbage til år efter år. For Trine er det Peralta, en lille klynge gamle, rustikke stenhuse beliggende på en bjergside i det nordlige Toscana. I sin nye bog fortæller Trine om...

Læs mere
Livsstil
Hvad skal vi med mindfulness?

Der er de seneste år blevet talt og skrevet meget om mindfulness, men hvad er det nu lige mindfulness handler om, og er det noget, som alle kan have gavn af?

Læs mere
Livsstil
Det ultimative afstresnings musik

Er du en af dem, der finder ro og stresser af ved at lytte til musik, så får du her top 10 over musikstykker, som ifølge britiske forskere, sænker puls, blodtryk og stressniveau.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Stearinlys

Stearinlys

The English Soap Company

The English Soap Company

Strups uro

Strups uro

Snow Globes Mini Zen

Snow Globes Mini Zen

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
01.10.2019

Mobbeofre bliver mere syge og tjener mindre resten af livet

Dr.dk

Mobning i barndommen trækker dybe spor ind i voksenlivet, viser forskning. Selv i en alder af 50 år døjer mange mobbeofre med depression, selvmordstanker og angst. De har større risiko for at få blodpropper, og de tjener mindre end gennemsnittet.

 

Læs mere


26.09.2019

Ny rapport: Danskerne ved for lidt om demens

Alzheimerforeningen.dk

Viden om demens er nøglen til forståelse af nogle af de mest tabubelagte sygdomme, vi kender. Og forståelse er noget af det, dem der lever med sygdommen til hverdag, efterspørger allermest. Desværre står det sløjt til med danskernes viden om demens, viser en ny befolkningsundersøgelse, som YouGov... Læs mere


25.09.2019

Svært overvægtige mister oftere jobbet og har sværere ved at finde et nyt

Sdu.dk

Risikoen for at blive arbejdsløs er markant højere for personer med svær overvægt, viser nyt dansk studie, hvor 87.000 danskeres jobsituation er fulgt gennem længere tid ...

Læs mere


03.09.2019

Fortsat skæv kønsfordeling

Kvinfo.dk

Kvindelige studerende er på vej ind på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Men det går langsomt, og når rekordmange unge i disse dage begynder deres studieliv, er der fortsat flest kvinder at finde på uddannelser inden for omsorg og pleje. Unge mænd begynder derimod på tekniske og... Læs mere


06.08.2019

Copenhagen Pride Week 2019

Copenhagenpride.dk

Copenhagen Pride Week 2019 løber af stablen i alle regnbuens farver fra tirsdag den 13. august til søndag den 18. august 2019, hvor københavnerne tager godt imod forventede festende 85 nationaliteter. Læs mere


14.06.2019

Hjerteforeningen: E-dampere har større risiko for hjerte-kar-sygdom

Hjerteforeningen

Nye undersøgelser foretaget af forskere fra Stanford University peger på, at særligt smagsstofferne i rygevæsken øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant i forhold til, hvis du ikke ryger. Det her er et endnu klarere bevis for, at e-cigaretter er skadelige, siger tobaksekspert fra... Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^