KANT køkkenrulleholder i egetræ
Justerbare hylder fra Yamazaki
Laforma 3-personers havesofa i massiv teak
Øreringe Mette Scherning
Kategori: Livsstil
At finde det store i det små
Psykolog Ingrid Ortmann

Det er dejligt at få opmærksomhed, dejligt at kunne bidrage med noget, som vækker interesse og beundring. Det er skønt at få et klap på skulderen og få bekræftet, at dét man gør, er ”godt nok” - eller måske endda ”helt fantastisk!”. Det er både opløftende og motiverende.

Med historier om at man har været ude at rejse, at man har oplevet noget ekstraordinært og spændende, kan man få opmærksomhed og føle sig beundret af omgivelserne. Især rejser som kræver store fysiske anstrengelser som klatring, bjergbestigning, overlevelsesture, eller rejser med humanitære formål, kan som regel udløse respekt og anseelse. Men også dyre og luksusprægede rejser til fjerne, eksotiske hjørner af verden, kan udløse stribevis af anerkendende blikke. Endelig kan man sole sig i opmærksomhed, ved at fortælle om, hvordan man i øjeblikket er travlt beskæftiget med diverse projekter - især hvis projekterne af omgivelserne anses for at være særligt prestigefulde. Det kan være, at man f.eks. er i gang med at skrive en bog, træne til et maratonløb eller er begyndt at leve efter en ny og restriktiv sundhedskur.

At finde glæden ved de små ting
Og det er jo ikke fordi, der er noget som helst galt med at påtage sig spændende udfordringer og sætte sig nye mål - tværtimod. Men det kan også meget nemt gå hen blive et pres, man pålægger sig selv for at være med på første række, f.eks. hvis de prestigefulde projekter kæver flere kræfter og økonomisk formåen, end man i virkeligheden har til rådighed.
Jeg må med det samme tilstå, at jeg selv er en af dem, der altid har haft et spændende projekt kørende. Jeg indrømmer også at have nydt den opmærksomhed, jeg har fået, når jeg i private og arbejdsmæssige sammenhænge har berettet om projekterne. Men da jeg for en uges tid siden var til selskab, hvor venner og bekendte sædvanen tro spurgte mig om, hvilke spændende projekter jeg nu havde gang i, svarede jeg, at mit nuværende projekt er: At genfinde glæden ved de små ting.
Jeg fornemmede, at mit svar kom som lidt af en overraskelse, men jeg tror alligevel, at det gav stof til eftertanke. At jeg er i gang med at genfinde glæden ved de små ting skyldes, at jeg gennem en periode har taget mig tid til at vende mit fokus indad. Jeg har tænkt, overvejet og mærket efter: Hvad er egentlig vigtigt?
Og stille og roligt er det gået op for mig, at de nære ting har en alt for lille plads i min tilværelse, for det er faktisk blandt disse, at jeg finder den virkelige glæde. Så i øjeblikket gør jeg mig umage for i højere grad, at være tilstede og være nærværende.

Se verden med nye øjne
Ved på denne måde at være til stede oplever jeg verden omkring mig på en helt ny måde. Jeg kan mærke og nyde omgivelserne mere intenst og dybt. Jeg går ture i skoven og langs stranden, stopper op og nyder udsigten, årstiden og naturen omkring mig. Mennesker jeg ikke tidligere har taget mig tid til at lære at kende, f.eks. mennesker i nabolaget, lærer jeg nu bedre at kende. Jeg har sågar inviteret hjem til improviseret kaffebord og kage, og jeg har, modsat tidligere, kunnet sige ja til at ses over en kop kaffe uden først at kigge i kalenderen. Jeg har taget mig tid til at nyde min lille have, og jeg har kontaktet familie og venner, som jeg ikke har taget mig tid til at se længe. Og alt i alt har denne sommer faktisk været dejligere og mere opløftende end så mange andre somre. Det er lykkes mig at se og finde glæden lige der, hvor jeg er lige nu - og jeg har erkendt, at lykken ikke nødvendigvis kun findes et sted på den anden side af kloden.

Lad os gøre nærvær til tidens varmeste trend
Selv om dét at finde det store i det små kan synes banalt, er jeg faktisk sikker på, at mange af jer ville kunne få glæde af at finde det store i det små i jeres liv. Stress, arbejdsløshed og økonomisk krise gør det svært for mange at finde økonomi og overskud til at kunne involvere sig i prestigefulde projekter eller tage på store rejser. Men hvis vi nu i stedet blev bedre til at nyde nuet, blev bedre til sætte pris på de små oplevelser i hverdagen, blev bedre til at give hinanden anerkendelse for evnen til at finde det store i det små, så kunne de store samfundsmæssige problemer ikke i samme omfang ramme os på livsglæden.
Min pointe er, at selv om krisen medfører en række bekymringer for fremtiden, så tror jeg, at den også kan medvirke til, at vi igen finder ind til det nære og bliver mere nærværende og gode til at finde glæde i de små ting i hverdagen. Måske betyder det, at vi bl.a. udvikler tættere relationer til mennesker i vores nærhed og at vi i højere grad vil bruge tiden på fællesskaber.
Personligt vil jeg forsøge at holde fast i den sandhed, at man måske ikke ligefrem bliver et mere interessant menneske, fordi man finder glæde ved at finde det store i det små. Men jeg oplever at mennesker ofte fremstår som mere attraktive og behageligere at være sammen med, når de ikke har behov for at imponere.
Måske har du også lyst til at vende fokus lidt indad og finde det store i det små. Måske gør du det allerede, så kan vi sammen være med til noget, der kan blive en af tidens allervarmeste trends!

Livsstil
Er du også bidt af en god bog?

Smag på nye og gamle titler med Bogbidder.dk, der gratis introducerer dig for første kapitel i en ny bog hver uge ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Ferm Living Clipboard A5

Ferm Living Clipboard A5

Håndklæde - Hammam

Håndklæde - Hammam

Dam Troldedreng 16 cm

Dam Troldedreng 16 cm

Gaveæske håndsæbe og håndlotion

Gaveæske håndsæbe og håndlotion

Nye Bøger
Shopping
Loppemarkeder 2023
^