help with writing my paper ya ghostwriter descriptive writing for college students
Nye plejende vinterfavoritter
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
Kategorier: Kultur  -  Kulturnyheder

'Det summer af liv' af Karine Aigner, USA © er hovedvinder af Wildlife Photographer of the Year 2022.

Wildlife Photographer of the Year 2022
Redaktionen

Nu er vinderne af Wildlife Photographer of the Year 2022 fundet. Nogle af de 100 fotos viser naturens skønhed, men en del af årets billeder viser, hvordan mennesket forandrer naturen - og ødelægger den. Udstillingen åbner på Statens Naturhistoriske Museum den 25. november.

Se 15 fuldstændigt fantastiske fotografier fra nogle af verdens bedste naturfotografer.

Vinder af Wildlife Photographer of the Year

I år løb eventyrer og fotojournalist Karine Aigner fra USA med prisen som Wildlife Photographer of the Year med billedet  'The big buzz', eller på dansk: 'Det summer af liv'. Karine leder fototure over hele kloden og underviser børn i naturfotografering som et værktøj til at fremme miljøbevidsthed og naturbevarelse. Hendes arbejde er blevet vist af National Geographic, WWF og BBC Wildlife.

Karine nåede at tage dette billede i en fart, for bierne var kun samlede i omkring 20 sekunder, før de fløj væk. Da hun fangede øjeblikket, var det hendes mål "at gøre en lille verden stor ved at bringe en lillebitte bis liv frem i rampelyset."

Udstilling i Statens Naturhistoriske Museum

Wildlife Photographer of the Year åbner for publikum fredag den 25. november 2022 på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7 i København.

Wildlife Photographer of the Year kan ses frem til 27. august 2023.

Tony Wu betragter en kæmpe søstjernes fængslende parringsdans.

'Stjerneskud' af Tony Wu, USA/Japan ©

Original titel:
'Shooting star' by Tony Wu
Vinder i kategorien: 'Under vand'

Tony stod over for en udfordring, da vandet omkring ham blev fyldt med æg og sæd fra gydende søstjerner. Da han befandt sig i en lille lukket bugt med kun et makroobjektiv på kameraet, måtte han rykke baglæns for at presse den svajende søstjerne ind i objektivets synsfelt og tage dette galakse-lignende foto.

De gydende søstjerners ”dans”, hvor de svajer og hæver sig, er måske med til at frigive deres æg og sæd. Dansen kan også hjælpe med at feje æg og sæd ud i strømmen, hvor befrugtningen foregår.

Billedet er taget i Kinko-bugten, Kagoshima Amt, Japan.

Fernando Constantino Martínez Belmar venter i mørket på, at en rottesnog snupper en flagermus.

'Flagermusfangeren' af Fernando Constantino Martínez Belmar, Mexico ©

Original titel:
'The bat-snatcher'
Vinder i kategorien: 'Adfærd: Padder og krybdyr'

Fernando brugte et rødt lys, som både flagermus og slanger er mindre følsomme over for, til at holde øje med denne yucatan-rottesnog. Snogen stak frem fra en sprække i stenene, og Fernando havde kun få sekunder til at knipse billedet, inden rottesnogen trak sig tilbage med sit flagermusbytte.

Hver aften ved solnedgang i De Hængende Slangers Hule flyver tusindvis af flagermus ud for at finde nattens føde. På samme tidspunkt dukker de sultne rottesnoge op og dingler fra loftet for at hapse deres bytte i luften.

Billedet er taget i Kantemo, Quintana Roo, Mexico.

Junji Takasago overvinder højdesyge for at tage et drømmeagtigt foto.

'Himmelske flamingoer' af Junji Takasago, Japan ©

Original titel: 'Heavenly flaming' by Junji Takasago
Vinder i kategorien: 'Naturens kunstværker'

Junji krøb hen mod gruppen af chileflamingoer, der pudsede fjer. På trods af sin højdesyge fangede han dette drømmesyn, hvor flamingoernes koreografi spejler sig blandt skyerne.

Salar de Uyuni ligger højt oppe i Andesbjergene og er verdens største udtørrede saltsø. Det er også stedet for en af Bolivias største litium-miner, og minedriften truer flamingoernes fremtidsudsigter. Litium bruges i batterier til telefoner og bærbare computere. Ved at genbruge gammel elektronik kan vi begrænse efterspørgslen på nye maskiner.

Billedet er taget i Salar de Uyuni, Daniel Campos-provinsen, Bolivia.

På øen Koljutjin fanger Dmitrij Kokh et uforglemmeligt scenarie af isbjørne indhyllet i tåge på en forladt bosættelse.

'Bjørnehuset' af Dmitrij Kokh, Rusland ©

Original titel:
House of bears
Vinder i kategorien: 'Byens dyreliv'

Ude på sin sejlbåd ledte Dmitrij efter et ly for stormen. Da han nærmede sig øen Koljutjin, så han isbjørnene, der strejfede rundt blandt husene i den forladte bosættelse. Imens bjørnene udforskede hver en krog, brugte Dmitrij en støjsvag drone til at afbilde, hvad der minder om en post-apokalyptisk fremtid.

I Tjuktjerhavet migrerer isbjørnene for det meste længere nordpå om sommeren i takt med, at havisen trækker sig tilbage. De er afhængige af havisen for at jage sælerne, som er deres vigtigste bytte. Når der ligger løs pakis nær kysten af denne klippeø, kan bjørnene finde på at undersøge området nærmere.

Billedet er taget på Koljutjin-øen, Tjukotskij, Rusland.

Laurent Ballesta dykker i iskoldt vand for at afdække livets mangfoldighed under isen.

'Livets pyramide' af Laurent Ballesta, Frankrig ©

Original titel: 'Under the Antarctic Ice' by Laurent Ballesta
Vinder i kategorien: 'Bedste portfolio'

Laurents ekspedition til Antarktis for at udforske den enorme biodiversitet i havet tog to år at planlægge såvel som et hold af ekspertdykkere med specialudviklet udstyr. Han gennemførte 32 dyk i vandtemperaturer helt ned til -1,7˚C. Et af dem var det dybeste og længste dyk, der nogensinde er udført i Antarktis.

32 meter nede på havbunden under den østantarktiske is ud for Adélie Land knejser levende tårne af hvirvelløse havdyr. I midten af billedet er en havsvamp indhyllet i forskellige organismer, fra gigantiske slimbændler til søstjerner.

Billedet er taget i det franske territorium - Adélie Land - på Antarktis.

Richard Robinson fanger et håbefuldt øjeblik for en bestand af hvaler, der har overlevet mod alle odds.

'Tohorāens nye håb' af Richard Robinson, New Zealand ©

Original titel: 'New life for the tohorā' by Richard Robinson
Vinder i kategorien: 'Havet: Det store billede'

På grund af dårlig sigtbarhed brugte Richard en kamerastang til at fotografere hvalerne, som langsomt nærmede sig hans båd. Han pressede sit kamera til det yderste i det mørke vand. Til hans lettelse blev billedet knivskarpt, og parringsøjeblikket blev smukt foreviget.

Når en sydlig rethval-hun er klar til at parre sig, ruller den om på ryggen. Denne manøvre kræver, at hannen strækker sin penis hen over hunnens krop. Den newzealandske bestand af sydlige rethvaler, som maorier kalder for ”tohorā”, blev næsten udryddet af hvalfangere i 1800-tallet. Hver ny unge giver derfor nyt håb.

Billedet er taget ved Deas Head på Auckland-øernes kyst, New Zealand.

José Juan Hernández Martinez er vidne til en kravetrappes overdådige kurmageri.

'Oppustet opvisning' af José Juan Hernández Martinez, Spanien ©

Original titel: 'Puff perfect' by Jose Juan Hernandez Martinez
Vinder i kategorien: 'Dyreportrætter'

José ankom til kravetrappens spilleplads om natten. I måneskæret gravede han sig et lavt skjul. Fra sin udkigspost fangede han hanfuglens fuldt oppustede profil, da den tog et kort hvil fra sin hektiske parringsdans.

Kravetrappe-hannen vender hvert år tilbage til sin spilleplads på De Kanariske Øer for at opføre en imponerende forestilling. Med løftet fjerkrave og hovedet kastet tilbage farer hannen fremad, for derefter at vende tilbage til udgangspunktet, hvile i et par sekunder og starte forfra.

Billedet er taget på den spanske ø Fuerteventura.

Brent Stirton deler det sidste kapitel i historien om en højtelsket bjerggorilla.

'Ndakasis død' af Brent Stirton, Sydafrika ©

Orginal titel: 'Ndakasi’s passing' by Brent Stirton
Vinder i kategorien: 'Fotojournalistik'

Brent fotograferede den redningsaktion, der kom Ndakasi til undsætning, da hun var blot to måneder gammel. En magtfuld trækuls-mafia havde brutalt slagtet hendes flok for at true de lokale parkbetjente. Brents seneste foto skildrer Ndakasis bortgang, mens hun ligger i armene på sin redningsmand og omsorgsperson gennem 13 år, parkbetjent Andre Bauma.

Takket være en 40 år lang og utrættelig bevaringsindsats med daglig beskyttelse af individuelle gorillaer er antallet af bjerggorillaer nu firdoblet til over 1000 individer.

Billedet er taget i Senkwekwe Center, Virunga Nationalpark, Den Demokratiske Republik Congo.

Nick Kanakis får et indblik i skovsmutters hemmelige liv.

'Den lyttende fugl' af Nick Kanakis, USA ©

Original titel: 'The listening bird' by Nick Kanakis
Vinder i kategorien: 'Adfærd: Fugle'

Nick fik øje på en ung gråbrystet skovsmutte, der søgte efter føde. Da han vidste, den ville forsvinde ind i skoven, hvis han nærmede sig, udså han sig en plet af nedfaldne blade og ventede. Han havde heldet med sig. Den lille fugl hoppede ind i billedfeltet og pressede øret til jorden for at lytte efter små insekter.

Denne måde at spore bytte på bruges også af andre fugle, herunder solsorten. Gråbrystede skovsmutter lever på jorden og kan ofte høres, men ikke ses. De udsender høje, iørefaldende sange og raspende kald, mens de skjuler sig i underskoven.

Billedet er taget i Tatamá Nationalpark i regionen Risaralda, Colombia.

Daniel Mideros tager et gribende portræt af et truet levested og dets enlige beboer.

'Brillebjørnens usikre fremtid' af Daniel Mideros, Ecuador ©

Original titel: 'Spectacled bear’s slim outlook' by Daniel Mideros
Vinder i kategorien: 'Dyr i deres miljø'

Daniel satte kamerafælder op langs en vildtkorridor, som dyrene bruger for at nå de højtliggende sletter. Han placerede kameraerne for at vise, hvordan det naturlige landskab er ved at forsvinde. Bjørnen er indrammet i hjertet af billedet.

Brillebjørnens leveområde strækker sig fra det vestlige Venezuela til Bolivia, men arten er gået massivt tilbage som følge af fragmenterede og tabte levesteder. Efterhånden som mennesker fortsætter med at bygge og opdyrke jorden rundt om i verden, bliver der stadig mindre plads til dyrelivet.

Billedet er taget i Peñas Blancas, Quito, Ecuador.

Agorastos Papatsanis skaber et eventyrbillede i Olympens skove.

'Magiske morkler' af Agorastos Papatsanis, Grækenland ©

Original titel: 'The magical morels’ by Agorastos Papatsanis.
Vinder i kategorien: 'Planter og svampe'

Agorastos ville gerne skabe et magisk billede af svampe, der ledte tankerne hen på folkeeventyr. Han ventede på, at Solen skulle filtrere gennem træerne og oplyse vandet i baggrunden. Derefter brugte han et vidvinkelobjektiv og blitz til at fremhæve morklernes labyrintiske former.

I mange dele af verden betragtes morkler som gastronomiske skatte, fordi de er vanskelige at dyrke, men i nogle skove vokser de naturligt.

Billedet er taget i Pieria, Grækenland.

Ekaterina Bee ser to alpestenbukke kæmpe om herredømmet.

'Slagets tinder' af Ekaterina Bee, Italien ©

Original titel: 'Battle stations' by Ekaterina Bee.
Vinder i kategorien: 'Unge fotografer op til 10 år'

Under en familieudflugt en forårsdag fik Ekaterina øje på to stridende hanner. De to alpestenbukke stødte hornene sammen og fortsatte med at udveksle slag, mens de stod på bagbenene som to boksere i en ring.

I begyndelsen af 1800-tallet var alpestenbukke næsten udryddet på grund af jagt, og færre end 100 overlevede i bjergene på grænsen mellem Italien og Frankrig. Takket være en vellykket bevaringsindsats er der i dag flere end 50.000.

Billedet er taget i Pian della Mussa, Piemonte, Italien.

Ismael Domínguez Gutiérrez finder et sort-hvidt motiv af en fiskeørn, der sidder på et dødt træ og venter på, at tågen skal lette.

'Ud af tågen' af Ismael Domínguez Gutiérrez, Spanien ©

Original titel: 'Out of the fog' by Ismael Domínguez Gutiérrez
Vinder i kategorien: 'Unge fotografer 11-14 år'

Da Ismael ankom til vådområdet, blev han skuffet over, at han ikke kunne se mere end et par meter frem for sig. Og han kunne slet ikke skimte de lappedykkere, han var kommet for at fotografere. Men da tågen begyndte at lette, løftede den sløret for dette iøjnefaldende motiv, og han snupper det smukkeste sort-hvide motiv af en fiskeørn, der sidder på et dødt træ og venter på, at tågen skal lette.
Fiskeørne overvintrer i Andalusien. Områdets mange reservoirer giver disse udbredte rovfugle adgang til lavvandet, åbent vand, der er klarere end mange floder og søer.

Billedet er taget i Los Hurones-reservoiret, Cádiz, Spanien.

Karine Aigner udforsker forholdet mellem cubansk kultur og sangfugle – og fremtiden for en rodfæstet tradition.

'Den cubanske forbindelse' af Karine Aigner, USA ©

Original titel: 'The Cuban connection' by by Karine Aigner.
Vinder i kategorien: 'Prisen for bedste naturfortælling'

I århundreder har cubanere fanget sangfugle til brug for konkurrencer i fuglesang. I en turbulent tid præget af økonomiske sanktioner og politisk uro gav disse små, smukke fugle deres ejere selskab, underholdning og en mulighed for venskabelige konkurrencer i lokalsamfundet.

I dag, hvor cubanere kan rejse og udvandre til Nordamerika, har de taget denne tradition med sig over havet. Men bestandene af sangfugle styrtdykker, og amerikansk politi slår derfor hårdt ned på fangst, handel og konkurrencer med sangfuglene.

Billedet er taget i Cuba.


Livsstilsmesser
Krop-Sind-Ånd Helsemesse i Brøndby Hallen 2023

Husk, at sætte et stort kryds i kalenderen 3. februar, for her åbnes dørene til et eventyrligt oplevelsesmekka for alle nysgerrige, der vil vide mere om alternativ medicin, naturterapeutiske behandlingsmetoder og personlig og spirituel udvikling.

Fra 3. til 5. februar 2023 danner Brøndby Hallen...

Læs mere
Kultur
Bogforum 2022: Her er de nominerede til Bogforums Debutantpris 2022

Siden 1993 er årets bedste skønlitterære debutant blevet kåret på Bogforum. Det bliver også tilfældet, når landets største bogfestival atter slår dørene op til Bella Center for forfattere, forlag og alle med forkærlighed for læsning den 4., 5. og 6. november 2022.

Læs mere
Kultur
Bogforum 2022 - Så er der nedtælling til årets store litteraturoplevelse

På fredag, den 4. november, slår Bogforum i Bella Center Copenhagen dørene op til en weekend i bøgernes verden. Med intet mindre end 300 programpunkter på festivalens store scener, og 800 arrangementer på forlagenes egne scener og stande, er der lagt op til rigtigt mange litterære oplevelser.

Læs mere
Livsstilsmesser
Mystikkens Univers 2022

I november afholdes den store spirituelle messe 'Mystikkens Univers' på Østerbro i København. Her kan du møde dedikerede udstillere og foredragsholdere, der vil give dig indblik i en holistisk livsstil, og det spirituelle og åndelige liv.

Læs mere
Kultur
Kulturnat København 2022

Det kølige, mørke efterår trænger sig på, men fredag den 14. oktober brydes mørket, når Kulturnatten oplyser byen med flotte lysinstallationer og 250 særarrangementer for børn og voksne i alle aldre i København og på Frederiksberg.

Læs mere
Efterårsferie
Oplevelser i efterårsferien 2022: Top 10 dyreparker & akvarier

I skolernes efterårsferie venter der masser af dejlige oplevelser i landet zoologiske haver og akvarier. Blandt 'De 10 vildeste' er havodder-uge på på Den Blå Planet, Europas største krokodille i Krokodille Zoo, giftige dyr fra hele verdenen i Giveskud Zoo og leopardkillinger i Ree Pars Safari.

 

Læs mere
Kultur
25 nye ord, du måske ikke har helt styr på

Nogle gange glider nye fremmedord ind i vores ordforråd uden at vi rigtig bemærker det, men kigger man på Dansk Sprognævns oversigt over nye ord og udtryk, så er det overraskende, hvor mange, især engelske ord, der finder vej til danskordbogen.

På de sociale medier blomstrer sproget i en fart, hvor...

Læs mere
Kultur
Loppemarked på Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teaters loppemarkeder tiltrækker altid tusindvis af mennesker, og nu er det igen muligt at sikre sig et stykke ægte teaterhistorie. Søndag den 21. august 2022 afholder Det Kongelige Teater loppemarked og sælger ud af effekter fra teatrets kæmpestore møbellager på Refshaleøen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Elegant æske med spil 'Tre på Stribe'<BR> fra by Margit Brandt

Elegant æske med spil 'Tre på Stribe'
fra by Margit Brandt

Serveringsbakker

Serveringsbakker

Kuglevase fra Cooee Design

Kuglevase fra Cooee Design

Bambus t-shirt i sort, hvid eller grå

Bambus t-shirt i sort, hvid eller grå

Nye Bøger
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres...

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor...

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de...

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
^