Hun elsker udfordringer

Hun elsker udfordringer

Hun elsker udfordringer  

Mens nogle af os føler os mere end rigeligt udfordret i hverdagen med 9 til 4-job og familie, så er der andre der synes ikke at kunne få udfordringer nok. Mød skuespiller og sanger Xenia Lach-Nielsen, som lever for store udfordringer.

Mens nogle af os føler os mere end rigeligt udfordret i hverdagen med 9 til 4-job og familie, så er der andre der ikke kan få udfordringer nok. Altid på jagt efter nye opgaver at prøve kræfter med og engagere sig i – også selvom det kræver, at de er alle døgnets vågne timer.
Xenia Lach-Nielsen er skuespiller og sanger, og en kvinde der i den grad er glad for udfordringer. Hun er ikke klassisk musik- eller teateruddannet, og hun er heller ikke synderlig god til noder, alligevel har hun medvirket i adskillige prestigefulde film, teaterforestillinger og musicals, som f.eks. Den eneste ene i 2012 og Snehvide i 2013.

En stor stemme er ikke nok
Xenia har en flot sangstemme med en stor og fyldig klang, men en smuk stemme er sjældent nok, når man gør karriere indenfor teater, film og musik. Har man ingen klassisk uddannelse og kan man ikke noder, så skal der kæmpes ekstra hårdt.
Når det så alligevel er lykkes Xenia at tilkæmpe sig en karriere indenfor moderne teater og musik, så kunne man forvente, at hun ville fortsætte med at arbejde med samme moderne musikgenre. Men sådan er det ikke med Xenia. For Xenia elsker udfordringer – og senest har hun fundet udfordring i en for hende, helt ny genre i form af nogle yderst udfordrende og krævende operaroller.
”Jeg elsker hvilken som helst form for sangmæssig udfordring” fortæller Xenia. ”Uden at skulle lyde for selvfed, så var jeg for et par år siden nået til et punkt, hvor jeg synes, jeg havde prøvet det meste med min stemme. Jeg trængte til at prøve noget, hvor jeg var på dybt vand og skulle kæmpe for at opnå et godt resultat.”

Den helt store udfordring
Og udfordret blev hun, da instruktør Magnus Tessing Schneider spurgte, om hun havde lyst til at komme til audition på Monteverdis opera Poppæas kroning.
”Efter mange tests og prøver, sagde instruktøren ja, måske fordi jeg kunne tilføre rollen noget, der var lidt skævt i forhold til de klangmæssige idealer, man normalt stræber efter i den type opsætninger.”
Forestillingen blev en stor succes, og Xenia høstede stor ros for sin rolle. Senest har succesen resulteret i endnu en hovedrolle. Den 16. februar er der premiere på operaen Apollo og Daphnes kærlighed.
”Arbejdet med Poppæas kroning var en rigtig god oplevelse, og bagefter havde jeg så meget lyst til at fortsætte med at udforske opera, noget jeg nok aldrig havde fået mulighed for, hvis det ikke var for en modig instruktør... Det var et stort privilegium, at få lov til at være med i Poppæas kroning. Og det er et stort privilegium, at jeg nu skal være med i Apollo og Daphnes kærlighed, som også instrueres af Magnus Tessing Schneider.”

Tre roller i samme forestilling
I forestillingen har Xenia ikke mindre end tre roller, for i Gian Francesco Busenellos fortolkning af historien om Apollon og Daphne, samles de tre karakterer som emotionelle stadier, i en og samme person.
”Jeg spiller både Aurora, Procris og Daphne. Det er en stor udfordring med ufattelig meget materiale. Bare det, at huske den poetiske tekst, er en udfordring. Og så er jeg ikke særlig god til noder, så det gør det heller ikke nemmere.”
Xenia har været i gang med forberedelserne, siden hun i oktober modtog materialet. På det tidspunkt var hun imidlertid også i fuld gang med en anden forestilling.
”Det er jo absurd, hvor mange timer jeg indtil videre har brugt på forberedelsen til den nye forestilling” fortæller Xenia. ”Vi fik først den endelige danske oversættelse i oktober, men da var jeg i gang med en forestilling på "Københavns musikteater", så det er først i december, at jeg for alvor kommer i gang, til gengæld har jeg siden øvet næsten alle vågne timer i døgnet.”

Fremtiden byder på .... nye udfordringer!
Når en rolle kræver så stort et engagement, levner det måske ikke så meget tid til at tænke på så meget andet, men Xenia ved allerede hvilke udfordringer hun drømmer om efter Apollo og Daphnes kærlighed:
”Jeg har lavet en del koncerter med forskellige symfoniorkestre, men jeg har ikke for alvor været solist i bigbands. Det ville være fantastisk at få lov at lave noget med f.eks. DR´s bigband. Gerne med noget nyskrevet eksperimenterende musik. Og så har jeg jo udgivet to albums Velvet Apple og Trash of Gold, så jeg skriver og producerer også musik - på et tidspunkt kunne det være fedt selv at skrive musik til en musikteater forestilling. Og så ville jeg elske engang at få lov at spille Mrs. Lovett i musicalen Sweeney Todd af Steven Sondheim...”
Xenia har således - måske endda en ualmindelig stor trang til altid at søge nye udfordringer, men lad os slutte med at konstatere, at hun på andre områder er ganske, som så mange andre. Sammen med skuespilleren Peter Gantzler har hun nemlig en 14-årig datter, og når Xenia ikke er i gang med at indstudere nye forestillinger, så nyder hun at bruge tid med sin datter – det vil sige, hvis datteren ellers gider hænge ud med mor.
”Jeg gør hvad jeg kan for at "stjæle" så meget af min datters tid som muligt. Men hun er 14 år og klart på vej ud i livet uden sine forældre. Så hvert et kvalitets minut med hende tæller.”

Hvor:
Teatermuseet i Hofteatret
Christianborgs Ridebane 18, 1218 København K

Spilleperiode:
16. – 26. februar 2014

Billetbestilling:
Billetto.dk

Loppemarkeder
Hvor afholdes der loppemarkeder i 2024? Guide til årets loppemarkeder & bagagerumsmarkeder 

Hvor og hvornår afvikles loppemarkederne i 2024? Med foråret og sommerens oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Lige nu åbner loppemarkederne for bestilling af loppestande, men du skal være tidligt ude, for genbrug og bæredygtig livsstil, er mere populært end…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Efterårsferie
Oplevelser i efterårsferien 2023: Top 10 dyreparker & akvarier 

I skolernes efterårsferie venter der masser af dejlige oplevelser i landet zoologiske haver og akvarier. Blandt 'De 10 vildeste' er havodder-uge på på Den Blå Planet, Europas største krokodille i Krokodille Zoo, giftige dyr fra hele verdenen i Giveskud Zoo og leopardkillinger i Ree Pars Safari.

 

Læs mere
Spiritualitet
Krop-Sind-Ånd Helsemesse i Brøndby Hallen 

I februar åbnes dørene til et eventyrligt oplevelsesmekka for alle nysgerrige, der vil vide mere om alternativ medicin, naturterapeutiske behandlingsmetoder og personlig og spirituel udvikling. Her danner ??? rammen om det store arrangement, som præsenterer det største og mest alsidige udvalg…

Læs mere
Kultur
Bogforum 2022: Her er de nominerede til Bogforums Debutantpris 2022 

Siden 1993 er årets bedste skønlitterære debutant blevet kåret på Bogforum. Det bliver også tilfældet, når landets største bogfestival atter slår dørene op til Bella Center for forfattere, forlag og alle med forkærlighed for læsning den 4., 5. og 6. november 2022.

Læs mere
Kultur
Bogforum 2022 - Så er der nedtælling til årets store litteraturoplevelse 

På fredag, den 4. november, slår Bogforum i Bella Center Copenhagen dørene op til en weekend i bøgernes verden. Med intet mindre end 300 programpunkter på festivalens store scener, og 800 arrangementer på forlagenes egne scener og stande, er der lagt op til rigtigt mange litterære oplevelser.

Læs mere
Kultur
Wildlife Photographer of the Year 2022 

Nu er vinderne af Wildlife Photographer of the Year 2022 fundet. Nogle af de 100 fotos viser naturens skønhed, men en del af årets billeder viser, hvordan mennesket forandrer naturen - og ødelægger den. Udstillingen åbner på Statens Naturhistoriske Museum den 25. november.

Se 15 fuldstændigt…

Læs mere
Kultur
Kulturnat København 2022 

Det kølige, mørke efterår trænger sig på, men fredag den 14. oktober brydes mørket, når Kulturnatten oplyser byen med flotte lysinstallationer og 250 særarrangementer for børn og voksne i alle aldre i København og på Frederiksberg.

Læs mere
Kultur
25 nye ord, du måske ikke har helt styr på 

Nogle gange glider nye fremmedord ind i vores ordforråd uden at vi rigtig bemærker det, men kigger man på Dansk Sprognævns oversigt over nye ord og udtryk, så er det overraskende, hvor mange, især engelske ord, der finder vej til danskordbogen.

På de sociale medier blomstrer sproget i en fart, hvor…

Læs mere
Kultur
Loppemarked på Det Kongelige Teater 

Det Kongelige Teaters loppemarkeder tiltrækker altid tusindvis af mennesker, og nu er det igen muligt at sikre sig et stykke ægte teaterhistorie. Søndag den 21. august 2022 afholder Det Kongelige Teater loppemarked og sælger ud af effekter fra teatrets kæmpestore møbellager på Refshaleøen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^