Kategori: Kæledyr

60 procent af de danske hunde- og katteejere bekymrer sig mere om deres dyr end om deres familiemedlemmer på to ben, skriver Agria Dyreforsikring på baggrund af en ny undersøgelse.

Undersøgelse: Vi har mange bekymringer omkring vores kæledyrs trivsel 

Det ikke kun er lykke og glæde man investerer, når man har en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet, skriver Agria Dyreforsikring, som henviser til, at en ny undersøgelse viser, at 60 procent af de danske hunde- og katteejere bekymrer sig mere om deres dyr end om deres familiemedlemmer.

"Bekymringen for vores kæledyr er et udtryk for det bånd, der har udviklet sig mellem mennesker og deres kæledyr, og det understreger den betydningsfulde rolle vores dyr har fået i vores liv," mener Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring. 

"Det kan måske være overraskende for nogen, at så mange kæledyrsejere er mere bekymrede for deres kæledyr, end de er for deres tobenede familiemedlemmer. Men det understreger den betydningsfulde rolle vores kæledyr spiller i vores daglige liv, hvor bekymringen ofte er et resultat af det bånd, der udvikler sig mellem mennesker og deres kæledyr," mener Lotte Evers, der selv både hunde- og katteejer.

Hun tilføjer: "Der også et element af ansvar involveret. Når man beslutter at dele sit liv med en hund eller kat, påtager man sig ansvaret for dens velfærd, hvilket inkluderer at sørge for dens fysiske og mentale sundhed."

Flere bekymringer omkring hunden end omkring kattens trivsel

Som svar på Agrias undersøgelse udtrykker 56 procent af de danske kæledyrsejere, at det, de er allermest bekymrede om i forhold til deres kæledyr, er, om deres dyr er syge eller har smerter. De efterfølgende tre største bekymringer for danske kæledyrsejere er koncentreret om deres dyrs mentale sundhed, herunder dyrets adfærd og om dyret evt. kan være understimuleret. På femtepladsen over kæledyrsejernes største bekymringer er fedme. 

Agrias undersøgelse viste desuden, at størstedelen af dem, der udtrykker bekymring over deres kæledyr, tilhører den yngste gruppe af dyreejere, dvs. personer i alderen 18 til 39 år. Denne demografi viser bl.a. næsten dobbelt så stor bekymring om, hvorvidt deres hunde eller katte er understimulerede som dyreejerne i de øvrige aldersgrupper.

Undersøgelsen konkluderer også, at katteejere bekymrer sig generelt en smule mindre end hundeejerne, men årsagerne til bekymringerne er de samme, uanset om husstanden har en kat eller en hund.

Her søger vi råd

Når der er brug for gode råd, er det dyrlægen, der er kæledyrsejernes foretrukne rådgiver. Syv ud af ti dyreejere i alderen 18 – 54 år henvender sig primært til deres dyrlæge, når bekymringer opstår.

Måske ikke så overraskende er de ældste dyreejere, i alderen 55 – 74 år, de mest autoritetstro: Her er det hele 86 procent, der primært henvender sig til deres dyrlæge frem for at søge råd andetsteds. Mange, specielt i den yngste gruppe, søger desuden vejledning fra venner og familie, mens det er bemærkelsesværdigt, at det overvejende er de 40-54-årige samt i højere grad katteejerne frem for hundeejerne, der foretrækker at søge information online. Derudover bruger omkring hver tiende digitale dyrlægetjenester, og ca. 5 procent rådfører sig med deres dyrs opdrætter.

"Det bedste man som kæledyrsejer kan gøre, hvis man er bekymret, er at tage kontrol over sin bekymring ved at lære at aflæse dyrenes adfærd, og derefter implementere de tiltag, man vurderer kan være nødvendige i den givne situation og søge hjælp og vejledning, hvis man er i tvivl," siger Lotte Evers.

Dét bekymrer vi os om

Her får du danske kæledyrsejeres fem største bekymringer – og Lotte Evers´ råd til, hvad du kan gøre for at mindske din bekymring og give dit dyr større livskvalitet:
 

  1. Helt op til 57% bekymrer sig om, hvorvidt deres dyr er sygt eller har smerter

    "Naturligvis kan vores kæledyr blive syge eller have ondt. Hvis der ikke er fysiske tegn, vil hunden eller katten ofte ændre adfærd," siger Lotte Evers.
    Hvis du lærer de tidlige tegn på ændring i dit dyrs fysiske og mentale tilstand, er det typisk nemmere at håndtere bekymringen. Hunde er ofte gode til at fortælle, hvis de ikke har det godt. Små tegn, du kan være opmærksom på, er:

    - om hunden trækker sig fra familien eller ændrer adfærd overfor hundevennerne.
    - om den er mere passiv, når den er vågen, eller den sover mere end normalt.
    - om den piser og drikker hunden som den plejer. 
    "Ændret appetit er endnu et tegn på, at noget ikke er helt i orden," forklarer Lotte Evers.

    Katte kan være sværere at læse. Dels fordi vores udekatte tilbringer mange af deres vågne timer udendørs, dels fordi katte bevidst undgår at vise sig svage.

    "Syge eller skadede katte bliver som regel mindre aktive og kan miste interessen for lege og fysisk kontakt, de sover mere, og deres sociale adfærd kan ændre sig - enten vil de helst være tæt på deres mennesker hele tiden, eller også går de væk og vil være i fred. Andre tegn kan være, at katten går fra maden eller pludselig bliver urenlig."
     
  2. 30% er bekymrede for deres dyrs mentale sundhed, 27% for understimulering og 16% for adfærdsproblemer

    "En aktiv hund er en glad hund. Det samme gælder i vidt omfang for katten. Forskellige hunderacer er oprindeligt fremavlet til at hjælpe mennesket med at udføre forskellige opgaver - fælles for dem alle er, at de ønsker at udføre et job, og de ønsker at have et positivt samarbejde og nærvær fra deres mennesker." siger Lotte Evers, og forklarer, at hunde, der ikke får trænet hjernen nok, får for lidt motion eller for lidt opmærksomhed fra ejeren, kan blive understimulerede og heraf følger ofte adfærdsproblemer.

    "Katten er ikke samarbejdende på samme måde, men katte, der ikke har adgang til. udendørsaktiviteter eller daglig hjernegymnastik, er mere tilbøjelige til at blive understimulerede end katte, der har mulighed for at vælge, hvordan de kommer og går. For katte, der kun bor indendørs, bør katteejeren tage ansvar for at sikre, at de har adgang til aktivitet og stimulering, f.eks. i form af kradsestolper, planlagt legetid med familien og aktiveringslegetøj," siger Lotte Evers.
     
  3.  14% er bekymrede for, om deres dyr er overvægtigt

    "
    Som hund, så ejer, siger et ordsprog om hunden. Men det gælder faktisk også for katten, for ligesom vi mennesker kan både hund og kat nemt komme til at tage et par kilo på, hvis de i en periode lever lidt for mageligt og bevæger sig mindre," siger Lotte Evers og fastslår, at overvægt hos vores kæledyr er et stigende problem, og risikoen for at udvikle sundhedsmæssige problemer stiger i takt med at vægten stiger.

    "Præcis som hos mennesker lever overvægtige hunde og katte ofte kortere liv og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme hjertekarsygdomme, diabetes og slidgigt," siger Lotte Evers og tilføjer:

    "Det kan være svært at give en tommelfingerregel for, hvor meget den enkelte hund eller kat bør veje, for idealvægten varierer afhængig af race og størrelse. Derfor er det bedste, du kan gøre, hvis du vil vurdere dit dyrs 'tykkelse', er at se og mærke på dyret: Hvis du ikke kan mærke ribbenene og se en let markeret talje, vejer dit dyr sandsynligvis for meget. Alternativt må du have hunde eller katten en tur på vægten, så du kan følge udviklingen lidt mere nøje."

 

1. oktober: Nyd friheden på stranden med din hund i vinterhalvåret
Kæledyr
Slip hunden løs! Fra 1. oktober er der fri leg på stranden 

Fra den 1. oktober er det igen tilladt at lade hunde løbe frit på de danske strande. Men selvom snoren kan fjernes, er det vigtigt at have kontrol over sin hund, når man færdes ved kysten, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.

Læs mere
Reflekser til hund og kat: Vælg de rette reflekser for maksimal synlighed og sikkerhed i trafikken
Kæledyr
Reflekser redder hundens og kattens liv 

Reflekser kan redde både hundens og kattens liv, især i de mørke efterårsmåneder, hvor tåge og dårligt lys gør det svært for bilister at opdage dyr på vejene. En refleks kan være synlig på op til 140 meters afstand, når den rammes af lys, mens en hund, kat eller person uden refleks ofte først kan…

Læs mere
Kæledyr
Juleforkælelse truer din hund 

Juletiden med fed mad og ferie på sofaen står for døren, og for mange danske hundeejere er det helt naturligt at ville inddrage deres firbenede familiemedlem i hyggen. Men selvom det kan være fristende at forkæle den potede følgesvend med afslapning, kringler og andesteg, er det dog vigtigt, at…

Læs mere
Kæledyr
Den store sorg at miste et kæledyr 

Ifølge en ny undersøgelse, så kan det kan det være lige så svært at miste sit kæledyr som en nær ven. Ifølge tallene oplever seks ud af ti hundeejer sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som havde de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven.

Læs mere
Kæledyr
Hunde populære hos seniorer 

Hunde er godt selskab, hjælper til med den daglige motion og øger livskvaliteten for alle mennesker, men måske i særlig grad for ældre. Næsten en fjerdedel af Agrias kunder er over 65 år og finder glæde ved at have en firbenet ven ved sin side. Her giver Agrias hundespecialist Lotte Evers gode råd…

Læs mere
Kæledyr
Hold hunden fra grillmad, ispinde og giftige alger 

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være tudseforgiftning. Læs hvad du skal holde øje med.

Læs mere
Kæledyr
Vælg hundepasseren med omhu – sådan dækker forsikringen 

Mange hundeejere står i et dilemma inden de skal afsted på ferie. Skal hunden passes hos naboen eller på en hundekennel? Her skal hundeejere vide, at det kan blive en dyr affære at lade naboen eller venneparret passe hunden. Forsikringen dækker nemlig ikke ved privat pasning.

Læs mere
Kæledyr
I 2023 hedder hunden hverken Bjarne eller Benny 

Lad det være sagt med det samme: Buller, Bjarne, Benny og Buster, ligger ikke blandt tidens mest populære hundenavne. Derimod trender navnet Balder, som i år ligger nummer tre på listen - kun overgået af Eddie og Charlie.

Her bringer vi listen over tidens mest populære hundenavne, og top 10-listen…

Læs mere
Kæledyr
Hund og kat i seng og soveværelse? 

Hunde er selskabelige og kan slet ikke få nok at den nære kontakt til deres ejere. Har de først én gang fået lov til at spendere natten i dobbeltsengen, så kan man være helt sikker på, at de står forventningsfulde og logrer ved foden af sengen, aftenen efter. Katte er ofte mindre sociale, alligevel…

Læs mere
Kæledyr
Her er, hvad du skal tænke på, inden du gør anskaffer kat 

En kat kan være et godt bud på en hyggelig husven, men skal det være en killing eller en voksen kat? En racekat eller en almindelig huskat?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^