Kategori: Kæledyr

Den lille, glade Cairn terrier er en populær hund blandt ældre.

Hunde populære hos seniorer 

Hunde er godt selskab, hjælper til med den daglige motion og øger livskvaliteten for alle mennesker, men måske i særlig grad for ældre. Næsten en fjerdedel af Agrias kunder er over 65 år og finder glæde ved at have en firbenet ven ved sin side. Her giver Agrias hundespecialist Lotte Evers gode råd til ældre, der vil anskaffe sig en hund.

Hund og godt helbred går hånd i hånd

Forskning viser, at hunde har en positiv effekt på menneskers helbred. En hunds ubetingede kærlighed giver en følelse af samhørighed og fællesskab og en følelse af, at nogen har brug for én. Hunden kan også bidrage til bedre fysisk og mentalt helbred, fordi ejeren flere gange dagligt kommer ud og røre sig og finder faste samtalepartnere ved mødet med andre hundeejere. Men det er ikke alle hunde, der passer i et seniorliv.

"Inden du begynder at tænke på racer, bør du tænke godt igennem, hvad du forventer hunden skal bidrage med i dit liv, og hvordan din livssituation er nu, men også inden for de kommende +10 år" siger Lotte Evers.

Hun anbefaler at man gør sig nogle grundige overvejelser: Bor du i hus med have eller lejlighed? Er du glad for at gå lange ture i skoven og andre naturområder, eller er du mest ude efter lidt fredsommeligt selskab? Kan du lide at bruge tid på at passe en langhåret pels, eller måske du hellere vil have en hund med ganske lidt pelspleje? Det er helt forskellige racer, du skal kigge på, alt efter dine svar på disse spørgsmål.

Hvalp eller voksen

En lille hvalp kan jo være vidunderlig og livsbekræftende, men de er krævende i deres første leveår. Hvis hvalpestadiet ikke forekommer tillokkende, findes der andre muligheder, hvor du kan overtage en omplaceringshund eller adoptere en voksen hund fra dyreinternater, f.eks. hos Dyreværnet. Et andet alternativ er at overtage en voksen hund fra en opdrætter. Det er ikke utænkeligt, at der hos Dansk Kennel Klub kan være en opdrætter med en ung hund, som ikke har vokset sig til den udstillingsstjerne, der var håbet. Eller en voksen, der ikke længere bliver brugt i avl.

Tænk godt over, hvor meget tid og hvor mange penge, du er parat til at spendere hver måned til en hund. Afhængigt af hundens størrelse og pels, kan der være en del udgifter lige fra foder til regelmæssig trimning/klipning på en hundesalon, hvis du ikke har mod på at klare opgaven selv. Alle hunde kan komme til skade, men nogle racer har en øget risiko for at måtte aflægge besøg hos dyrlægen ved sygdom, men også hvis racen er særligt udsat for tandproblemer.

Baglandet skal stå klar

En nagende tanke hos seniorer, som overvejer at købe en hund, er ofte, hvad der skal ske med hunden, hvis man ikke selv kan tage sig af den i en kortere eller længere periode.

“Tal med familie og venner, inden du køber en hund. Det er afgørende med et netværk, der kan træde til og passe hunden både i kortere og længere perioder. Der findes også forsikringer, der kan hjælpe med tryghed og økonomisk hjælp, hvis hunden skal i pension ifm. ejers sygdom.” forklarer Lotte Evers.

Hvad bør du overveje, hvis du som senior overvejer at købe en hund:

 1. Vælg en race, der passer til dit aktivitetsniveau og dine omgivelser.
 2. Hvorfor ikke satse på en voksen hund? Led efter en omplaceringshund.
 3. Kan du lide at bruge tid på pelspleje? Vælg en hund med en pels, som tiltaler dig.
 4. Læs op på racens helbred – er det generelt en sund race, eller trækkes den med racespecifikke sygdomme?
 5. Hvem passer hunden, hvis du bliver syg eller ude af stand til at tage vare på hunden?
 6. Lav et godt og gennemtænkt budget, så du slipper for ubehagelige overraskelser.
 7. Sørg for en god sygeforsikring til hunden. Selv mindre alvorlige besøg hos dyrlægen kan koste mange penge.

Populære racer blandt seniorer

De mest populære racer blandt seniorer er nogenlunde de samme som blandt befolkningen generelt, men nogle racer er mere populære hos ældre, såsom cairn terrier, bichon havanais, labrador retriever, dansk-svensk gårdhund og cavalier king charles spaniel.
Favoritterne hos de ældre dyreejere hos Agria:

 1. Blandingshunde
 2. Labrador retriever
 3. Gravhund
 4. Golden retriever
 5. Cairn terrier
 6. Engelsk cocker spaniel
 7. Bichon havanais
 8. Shih tzu
 9. Dansk-svensk gårdhund
 10. Cavalier King Charles Spaniel

 

Kæledyr
Juleforkælelse truer din hund 

Juletiden med fed mad og ferie på sofaen står for døren, og for mange danske hundeejere er det helt naturligt at ville inddrage deres firbenede familiemedlem i hyggen. Men selvom det kan være fristende at forkæle den potede følgesvend med afslapning, kringler og andesteg, er det dog vigtigt, at…

Læs mere
Kæledyr
Reflekser redder hundens og kattens liv 

I efteråret kan tåge og mørke gøre det svært at opdage en hund eller kat på vejen. Brug af reflekser kan redde liv; en god refleks kan ses på 140 meters afstand, når den bliver ramt af en lyskegle, mens en hund, en kat eller et menneske uden refleks ofte først er synlig ved ca. 20 meters afstand.

Læs mere
Kæledyr
Den store sorg at miste et kæledyr 

Ifølge en ny undersøgelse, så kan det kan det være lige så svært at miste sit kæledyr som en nær ven. Ifølge tallene oplever seks ud af ti hundeejer sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som havde de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven.

Læs mere
Kæledyr
Hold hunden fra grillmad, ispinde og giftige alger 

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være tudseforgiftning. Læs hvad du skal holde øje med.

Læs mere
Kæledyr
Vælg hundepasseren med omhu – sådan dækker forsikringen 

Mange hundeejere står i et dilemma inden de skal afsted på ferie. Skal hunden passes hos naboen eller på en hundekennel? Her skal hundeejere vide, at det kan blive en dyr affære at lade naboen eller venneparret passe hunden. Forsikringen dækker nemlig ikke ved privat pasning.

Læs mere
Kæledyr
I 2023 hedder hunden hverken Bjarne eller Benny 

Lad det være sagt med det samme: Buller, Bjarne, Benny og Buster, ligger ikke blandt tidens mest populære hundenavne. Derimod trender navnet Balder, som i år ligger nummer tre på listen - kun overgået af Eddie og Charlie.

Her bringer vi listen over tidens mest populære hundenavne, og top 10-listen…

Læs mere
Kæledyr
Hund og kat i seng og soveværelse? 

Hunde er selskabelige og kan slet ikke få nok at den nære kontakt til deres ejere. Har de først én gang fået lov til at spendere natten i dobbeltsengen, så kan man være helt sikker på, at de står forventningsfulde og logrer ved foden af sengen, aftenen efter. Katte er ofte mindre sociale, alligevel…

Læs mere
Kæledyr
Her er, hvad du skal tænke på, inden du gør anskaffer kat 

En kat kan være et godt bud på en hyggelig husven, men skal det være en killing eller en voksen kat? En racekat eller en almindelig huskat?

Læs mere
Kæledyr
Allergi er hos hunde 

Hver femte hund, der besøger dyrlægen, kommer pga. hud- og øreproblemer. Ikke alle hud- og øreproblemer skyldes allergi, men det er ofte tilfældet. Hvor vi mennesker som regel får allergisymptomer som kløende øjne og en næse, der løber, får hunde i stedet symptomer fra ører og hud.

Læs mere
Kæledyr
Fra 1. april skal vandhunden tøjles  

De fleste hunde er vandhunde, og nyder en tur på stranden. Her er plads til løb og leg, sand og vand og mange muligheder for stimulering af sanserne. Men fra den 1. april til den 30. september er det ifølge naturbeskyttelsesloven ikke lovligt at lufte hunden uden snor på de danske strande, og det…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^