Kategori: Kæledyr

Hold hunden fra grillmad, ispinde og giftige alger 

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være tudseforgiftning. Læs hvad du skal holde øje med.

Skån hunden for mavesmerter og en tur til dyrlægen

Det er dejligt at have hund om sommeren. Dagene bliver længere og varmere, og naturen springer ud efter at have været i vintertilstand. Det giver mulighed for timevis af aktiviteter og leg udendørs. Om sommeren oplever danske dyrlæger og dyrehospitaler desværre en stigning i henvendelser fra hundeejere. Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at disse henvendelser ofte handler om maveproblemer såsom diarré, opkast og forstoppelse, efter hunden har spist noget, den ikke kan tåle.

“Hunden ved ikke altid, hvad der er bedst for den selv at putte i munden, så den ansvarlige hundeejer holder øje med, at hunden ikke indtager noget farligt. Hvis man er opmærksom i løbet af sommeren, så kan man skåne sin firbenede ven for både mavesmerter og en tur til dyrlægen,” siger Tine Antvorskov, der er direktør i Agria Dyreforsikring.

Vær opmærksom på kilder til maveproblemer

Der er flere ting hundeejere ifølge Agria Dyreforsikring med fordel være opmærksom på i løbet af sommeren for at undgå, at hunden får problemer med maven:

  1. Rester fra grill og picnic

    Går man tur med hunden i et parkområde og kommer forbi efterladte madrester fra en picnic, så vil hunden meget vel søge mod de velduftende rester. Det kan virke uskyldigt, at hunden stikker snuden i den efterladte mad, men det kan være farligt. Ben fra fx kylling eller fisk kan splintres til meget skarpe stykker i mavesækken eller sætte sig fast i spiserøret. Det samme gælder grillspyd i træ, som kan stikke hul på mavesæk og tarme, hvis hunden sluger dem. Majskolber er dejlige at grille for mennesker, men de er ikke gode for hunden. De kan sætte sig fast i tarmen, og hunden skal da opereres.

    Symptomer på, at hunden har spist noget den ikke kan tåle, er ofte, at den begynder at kaste op, drikke og spise dårligt og har svært ved at komme af med afføringen. Nogle hunde ændrer også adfærd og bliver mere stille end normalt.

  2. Ispinde

    Ispinde kan splintres og forårsage alvorlig skade på hundens mavesæk, tarm og svælg på samme måde som grillspyd og ben kan. Vær derfor opmærksom på, at det kun er isen, som hunden får i munden, hvis I deler en ispind.

  3. Algeforgiftning

    En forfriskende dukkert i havet er herligt for de fleste hunde en varm sommerdag. Har det været varmt i længere tid, så skal man dog undersøge, om vandet indeholder alger. Det er især de blå-grønne alger, man skal være opmærksom på. Hvis en hund bader i vand med høj koncentration af blå-grønne alger, så kan den blive forgiftet og komme i livsfare. Jo større koncentration af farlige alger, jo større er risikoen for alvorlig forgiftning.

    Man kan orientere sig hos kommunen, DMI eller miljøstyrelsen, hvis man er i tvivl om algekoncentrationen ved den lokale strand eller badesø.

    Symptomerne på algeforgiftning er typisk, at hunden er urolig, ryster, kaster op eller går slingrende. Kontakt dyrlæge med det samme, hvis du har mistanke om algeforgiftning.

  4. Tudser

    Tudser kommer frem om sommeren, og de er ganske almindelige i den danske natur. Danske tudser er ikke giftige på samme måde som tudser og frøer i troperne kan være det, men de udskiller en gift, som hunde er følsomme overfor. Hunde kan blive ramt af 'tudseforgiftning', hvis de får en tudse i munden. Denne type forgiftning er som regel ikke farlig, så man behøver ikke kontakte sin dyrlæge, hvis hunden kommer med en tudse i munden. Det skal man dog gøre, hvis hunden viser tegn på voldsomt ubehag.

    Typiske symptomer på tudseforgiftning er, at hunden savler meget og gnider snuden mod diverse flader på grund af hævelse i gummerne og irritation i munden. Nogle hunde får også små pupiller.

  5. Dræbersnegle

    Vær desuden opmærksom på, at hunden ikke spiser sommerens dræbersnegle, da de kan overføre hjerte-lungeorm. Hjertelungeorm, også kendt som'fransk hjerteorm', er en parasit, der kan forårsage alvorlige problemer for din hund, hvis ikke den diagnosticeres i tide.
Kæledyr
Fra 1. april skal vandhunden tøjles  

De fleste hunde er vandhunde, og nyder en tur på stranden. Her er plads til løb og leg, sand og vand og mange muligheder for stimulering af sanserne. Men fra den 1. april til den 30. september er det ifølge naturbeskyttelsesloven ikke lovligt at lufte hunden uden snor på de danske strande, og det…

Læs mere
Kæledyr
Hunderacernes top-10: Hvilken race passer dig bedst? 

Danskernes interesse for at få en hund er eksploderet under coronakrisen, skriver Dansk Kennel Klub, og blandt tidens mest populære hunderacer, ligger den lille Bichon Havanais nummer et, vurderer Agria Dyreforsikring på baggrund af en opgørelse over, hvilke racer der er tegnet flest forsikringer…

Læs mere
Kæledyr
Dyrenes Beskyttelse: Helt uacceptabelt 

I takt med at temperaturen stiger, står uønskede dyr i kø til Dyrenes Beskyttelses otte internater. Mange er fundet steder, hvor de er blevet placeret af mennesker uden store overlevelseschancer, og det er helt uacceptabelt, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Læs mere
Forbrugernyt
Levende julegaver varer længere end til påske 

Der følger et ansvar med i pakken, når du klemmer et beboet hamsterbur eller en kattekilling ind under juletræet. For når du giver et dyr, giver du også modtageren ansvaret for at passe og pleje det.

Læs mere
Kæledyr
Slip hunden løs på stranden fra 1. oktober 

Hunde skal som udgangspunkt altid være i snor i naturen, fordi de kan være en stressfaktor for naturens vilde dyr og til gene for andre friluftsgæster. Det gælder også, når man har hunden med på stranden i sommerhalvåret. Til gengæld må du mange steder gerne lade din hund være løs på stranden i…

Læs mere
Forbrugernyt
Nu uddeles de første smileys til hundekenneler og -pensioner 

Nu bliver det nemt at vurdere, om en hund har det godt hos hundekennelen, eller når den bliver passet i en pension. Fra i dag begynder Fødevarestyrelsen at give glade, mellemfornøjede eller sure smileys, når de kontrollerer hundekenneler, hundehandlere, hundepensioner og -internater. Det skal sikre,…

Læs mere
Kæledyr
Nogle hunde har brug for plads 

Møder du en hund med en gul bandana om halsen eller med gule sløjfer påsat hundesnoren, så er det muligvis en hund du bør holde afstand til. Med 'Gulahund Yellow Dog'-kampagnen tog svenske Eva Oliversson i 2012 initiativ til en kampagne, som skulle hjælpe hundeejere med, på en enkel og nem måde, at…

Læs mere
Kæledyr
Flere byboer får hund 

I takt med at danskerne har byttet land ud med by og forstæder, er dyrene flyttet med. I Danmarks fire største byer er antallet af hunde steget med mellem 42,6 og 47,9 pct. over 5 år. Det stiller nye krav til både ejere og hund, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Læs mere
Kæledyr
Gårdhunden Ib flytter ind på plejehjemmet 

Kun to uger nåede den dansksvenske gårdhund Ib at tilbringe på Nordjyllands Internat, inden den fik et helt perfekt nyt hjem – nemlig et plejehjem, hvor han i dag er til både gavn og glæde, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Læs mere
Kæledyr
Dyrenes Beskyttelses søger adoptionsfamilier og plejefamilier 

Dyrenes Beskyttelses internater har i denne tid mange fyldte bure fra danskere, som har dumpet eller indleveret deres kæledyr, fordi de ikke længere har tid eller kan overskue det. Juli, august og september er typisk den tid, hvor der er travlest på internaterne, og allerede ved udgangen af juni…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^