Foråret er højsæson for aggressive og deprimerede hunde
Hos 40 procent tæver opstår falsk drægtighed
Når din hund er i løbetid, så er der flere er der flere ting, du bør holde øje med, opfordrer dyrlæge Helle Tex. Det hænder nemlig, at tævehunde ændrer adfærd og tror, at de er drægtige. Således oplever omkring 40 procent af alle tæver falsk drægtighed en til to måneder efter deres løbetid.
Da tævehunde oftest er i løbetid først på året, er foråret højtid for hunde, der oplever falsk drægtighed.
"Falsk drægtighed opstår, hvis en hund forstyrres af hormonet prolaktin, der normalt forbereder den på at skulle føde. Dette hormon kan forekomme hos hunde, selv hvis de ikke er blevet parret. Det hænger sammen med, at der stadig er en smule vildhund i vores kæledyr" forklarer dyrlæge Helle Texel fra Ceva Animal Health. "Hos vildhunde er det som regel kun alfatæven, der føder, mens de andre tæver bliver falsk drægtige for at kunne hjælpe med at lade hvalpene die, hvis der skulle ske hende noget".
Fysiske og psykiske tegn
Foruden at ændre din hunds adfærd kan falsk drægtighed medføre, at din hund tager på, selvom den ikke er blevet parret efter løbetiden.
"Hormonerne påvirker tæven, så mælkekirtlerne hæver. I nogle tilfælde dannes der også mælk i kirtlerne. Desuden vil hunden ofte miste appetitten og blive deprimeret. Mange tæver begynder også at bære rundt på deres tøjdyr, som om de var hvalpe. For at hunden ikke skal blive aggressiv, kan det gavne at fjerne ’hvalpene’" siger Helle Texel.
Motion og medicin kan hjælpe
Falsk drægtighed varer ofte flere uger, og selvom det oftest går over af sig selv, reagerer tæver forskelligt. Motion kan være med til at dæmpe symptomerne på falsk drægtighed og forbedre hundens appetit, men alligevel kan der komme komplikationer, hvor et besøg hos dyrlægen kan være værdifuldt.
"Hvis du er uheldig, kan tæven få mælkekirtelbetændelse, fordi hun vasker sig og sutter på mælkekirtlerne. Det er også vigtigt at få tjekket, om hunden har fået mælkeknuder, der i 50 procent af tilfældene kan være brystkræft. Ved at sterilisere tæven undgår du, at falsk drægtighed kommer tilbage igen.
Hvis du ikke er interesseret i sterilisation, kan tæven behandles medicinsk. Ved medicinsk behandling hæmmes symptomerne, og hunden er tilbage til sit normale jeg inden for tre til syv dage" siger Helle Texel.