Allergi er hos hunde

Kategori: Kæledyr

Allergi er hos hunde 

Hver femte hund, der besøger dyrlægen, kommer pga. hud- og øreproblemer. Ikke alle hud- og øreproblemer skyldes allergi, men det er ofte tilfældet. Hvor vi mennesker som regel får allergisymptomer som kløende øjne og en næse, der løber, får hunde i stedet symptomer fra ører og hud.

Som ejer bør man reagere, hvis hunden begynder at klø sig, ryste meget på hovedet, hvilket kan skyldes irritation i ørerne, får røde øjne, røde ører, våde poter med røde misfarvninger i pelsen, fordi hunden slikker poterne, hudforandringer eller tilbagevendende diarré.

Symptomerne kan skyldes mange ting, men de er typiske for allergihunde, og har en hund først fået allergi, er det en kronisk lidelse, den skal leve med resten af livet. Derfor er det en god idé at få hunden udredt og i behandling så hurtigt som muligt.

Allergi hos hunde opdeles traditionelt i to typer;  Allergi overfor emner, der indåndes (atopi), som typisk viser sig hos hunde, når de er mellem seks måneder og tre år gamle, og allergi mod fødevarer, som oftest viser sig inden hunden er et år gammel.

Allergi er arveligt

Man bør avle på en hund med allergi, da risikoen for at hvalpene udvikler allergi, er stor. Hvis begge forældre har allergi, viser offentliggjorte undersøgelser, at risikoen for at afkommet bliver allergisk er 65%. Hvis en forælder har allergi, er risikoen 21 – 56%.

Udvikler din hund allergi, er det derfor vigtigt, at du kontakter din hunds opdrætter og orienterer om din hunds sygdom. Herved kan din opdrætter tage højde for din hunds diagnose i sin fremtidige avl.

Nogle hunderacer er mere udsatte

Ingen hunderacer kan se sig fri for allergi, men der er nogle hunderacer, der optræder hyppigere end andre i allergi-statistikkerne.

Skal du have ny hund, kan du med fordel undersøge, hvilke racer der har udfordringer med allergi og anden sygdom eller skade. Har du valgt en hunderace, der er disponeret for allergi, er det en god ide at sætte dig ind i, hvordan du bedst kan forebygge allergi hos din hund. På den måde kommer I godt fra start, og du kan måske helt undgå, at din hund får symptomer på allergi.

Atopi – hvad stiller man op?

Dyrlægen vil udelukke evt. andre årsager til symptomerne og dernæst foretage diverse undersøgelser. På baggrund af prøvesvar og hundens symptomer, stiller dyrlægen allergidiagnosen. Langt de fleste hundes allergi skyldes støvmider (80% af hunde i Skandinavien med allergi har denne form).

Flere allergier kan behandles med såkaldt hypersensibilisering, der består af en række indsprøjtninger af ganske små mængder af det, hunden er allergisk overfor. Det virker som oftest godt – men desværre ikke altid. Samtidig skal der støttes op om en sund hud ved at vaske hunden med en særlig shampoo og servere et allergivenligt foder. Der er efterhånden en del behandlingsmuligheder for en hund med allergi, og der udvikles hele tiden nye.

Foderallergi

Hunde kan, igen ligesom mennesker, være allergiske over for visse fødeemner. Her kan du i samarbejde med dyrlægen finde frem til et specialfoder, som hunden kan tåle, og derefter introducere forskellige fødeemner i ganske små mængder, for at finde ud af, hvad den ikke kan tåle. Det duer IKKE at prøve forskellige fodertyper en ad gangen, fordi det meste hundefoder indeholder mange forskellige ingredienser, så man ikke kan holde styr på, hvad det egentlig er, hunden får at spise. Det er en god ide at lægge en plan i samråd med dyrlægen.

Da det desværre er almindeligt med både atopi og foderallergi (44% af hunde med atopisk allergi er også allergiske over for foder), må hunden som regel spise specialfoder hele livet. Alt i alt kræver det, at du tager nogle hensyn i hverdagen, men hvis du tager dine forholdsregler og holder dig til det, der virker, kan hunden ofte få god livskvalitet.

Det kan du selv gøre

  1. Du kan holde din hund sund ved at undgå godbidder og foder med mange tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Du kan bl.a. lave godbidderne selv baseret på den viden, du har om, hvad hunden er allergisk overfor.
  2. Du kan have fokus på at styrke hudbarrieren, bl.a. ved at give forskellige fodertilskud, f.eks. omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Det kan reducere kløen og styrke huden mod sekundære bakterie- og svampeinfektioner, som hunde med allergi ofte får.
  3. Give fodertilskud, der støtter op om en sund hud
  4. Bade hunden med specialshampoo
  5. Gøre rent
  6. Undgå at hunden kommer i kontakt med det, den ikke kan tåle. Blandt de fødeemner, som hunde oftest ikke kan tåle, er: Æg, kylling, nødder, svinekød og hvede
  7. Fodre med allergivenligt foder
  8. Soignere belastede hudområder hyppigt - læbefolder, øregange, mellem trædepuderne, mm.


Agria Dog Breed Profiles

Hos forsikringsselskabet Agria, har man med 'Dog Breed Profiles' samlet materiale på 180  hunderacer, som giver et unikt indblik i sundhedsstatussen hos de respektive racer. Et udvalg er præsenteret online, men ønsker man at få en specifik statistik tilsendt, så kan man sende en mail til agriabreedprofiles@agria.dk

Kæledyr
Drømmer du om at tage hunden fra ferien med hjem? 

Udenlandske hunde kan være smittet med sygdomme, uden man kan se det på dem. Der kan således være risiko for at smitte dyr eller mennesker, hvis man tager en hund med hjem fra ferie.

Læs mere
Kæledyr
Doggielounge 

Hvem der bare var hund! Enkelt, behageligt og praktisk leje til små eller store hunde - og så er det ovenikøbet super flot at se på!

Læs mere
Kæledyr
Hundebur – en god investering 

Mange hunde har hvert år risiko for at dø eller komme slemt til skade i bilulykker, idet mange mennesker glemmer at sikre deres hunde, når de er med i bilen.

Læs mere
Kæledyr
Hvad savner du, når du er væk hjemmefra? 

Ude er godt, men hjemme er bedst. Et ordsprog der meget godt beskriver det savn, som mange oplever, når de er væk hjemmefra. For kvinder gælder det især savnet af deres trofaste kæledyr ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^