Sådan slipper du for at tage på i julen

Kategori: Julemad

Sådan slipper du for at tage på i julen 

Det er sjældent nok at krydse fingre for, at man ikke tager på i julen, for der står jo ikke ligefrem luftsteg og vindfrikadeller på menuen. Men her er lidt fakta, som måske vil give stof til eftertanke og endda give dig en helt konkret idé om, hvad du kan gøre for ikke at tage på i julen.

Hvis det nu eksempelvis forholder sig sådan, at man har en plan om at indtage følgende traktement i løbet af én salig juleeftermiddag:

  • en håndfuld pebernødder
  • 2 krus gløgg med mandler og rosiner
  • 5 dadler
  • 6 stykker konfekt (nougat + marcipan)
  • 1 mandarin (af samvittighedsmæssige grunde)
  • 4 halve skiver rugbrød med højt, fedt pålæg og fedt eller smør under
  • 3 stærke øl med en snaps til hver
  • en halv flaske vin

- så har man nedsvælget den nette sum af 3333 kalorier – hvilket lige præcis passer til opbygning af et halvt kilo humant fedtvæv. I stedet for at skulle se frem til at kæmpe med at tabe det halve kilo til januar, så kunne man kompensere ved at sætte sig selv i negativ balance med ca. 850 kalorier hver dag - i de kommende 4 dage. Så er de 3333 kalorier betalt tilbage!

Ergo: Hvis man skejer ud hver 5. dag – og fastholder sin kostplan de andre dage, så undgår man vægtstigninger! Så skal man bare lige huske at holde øje med ”det løse”, for i december løber man nemt ind i meget andet end lige de store julefrokoster. F.eks. koster én eneste præfabrikeret æbleskive den nette sum af 100 kalorier. Hvis den også skal rulles i hvidt og rødt, ligner prisen 200 kalorier – og æbleskiver, ja de kommer som regel i hold på tre ...

Jul
Den fede julemad: 10 effektive tips mod halsbrand og sure opstød 

Det er svært at være mådeholden, når det kommer til julemaden; flæskesteg med sprøde svær, and, søde brunede kartofler, rødkål, gode vine, risalamande og marcipan. Lækkerierne dufter og smager så dejligt, at man hurtigt får mere indenbords, end godt er, og så ender man med at sidde resten af aftenen…

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svenske köttbullar 

Lune, svenske köttbullar er en lækker mundfuld, og må ikke mangle på det svenskinspirerede julebord!

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hjemmebagt leverpostej med bacon 

Ingen julefrokost uden lun leverpostej - med knasende, sprød bacon! En lun, hjemmebagt leverpostej dufter herligt og smager skønt og er en populær delikatesse, når store og små samles til familiens julefrokost.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Rødbedesalat med æbler, feta og nødder 

Frisk og herlig salat til julefrokostbordet.

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Lingonsylt 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er smagen af nordisk efterår, og godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Gravad laks 

Gravad betyder at indgnide rå fisk med salt, sukker, dild og krydderier. Efter 1-3 døgn trækkes væsken ud af kødet og giver fisken en helt ny konsistens og smag. Syltet fennikel kan med fordel laves på forhånd. Lav rigeligt, for de smager også dejligt i en frisk salat!

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Janssons frestelse 

’Janssons frestelse’ er en herlig svensk ret, som kombinerer flødekartofler med små salte ansjoser eller benfri sild. Retten er ikke mindst et fast element på højtidernes buffetborde jul og påske.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Svensk jul: Klassiske svenske pepparkakor  

De duftende svenske ingefærsmåkager 'pepparkakor' med kanel, kardemomme, ingefær og nelliker, nydes året rundt i Sverige, og i julen er de små, krydrede kager en absolut favorit blandt julelækkerierne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Svensk fladbrød 

Bag fine, sprøde svenske fladbrød.

Læs mere
Julemad
Glaseret juleskinke  

- med grønlangkål og brunede kartofler. En skøn svenskinspireret juleret, som med sikkerhed vil falde i alles smag.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^