Kagens holdbarhed og alsidighed gør panforte til en oplagt kage at eksperimentere med. Prøv at finde din egen variant ved at justere krydderier, nødder eller tørret frugt. Den skønne konfekt-kage serveres traditionelt med en kop espresso eller et glas dessertvin.
Ingredienser
- 160 g flydende honning
- 130 g sukker
- 100 g valnødder, hakkede
- 100 g sukat, hakket
- 100 g pomeranskal, hakket
- 100 g figner, hakkede
- 50 g kakaopulver
- 1/2 tsk stødt muskatnød
- 1/2 tsk stødt nellike
- 1/2 tsk stødt koriander
- 1/2 tsk stødt allehånde
Sådan gør du
- Varm honning op i en lille gryde, og tilsæt sukkeret. Lad blandingen opløses og opvarmes til ca. 115 grader. Brug et sukkertermometer, eller test ved at dryppe en lille smule i koldt vand – den skal danne en blød kugle.
- Bland valnødder, sukat, pomeranskal, figner, kakaopulver og krydderier i en stor skål.
- Hæld sukker-honning-blandingen over de tørre ingredienser, og rør grundigt. Dejen bliver fast og svær at arbejde med – vær tålmodig!
- Kom dejen i en velsmurt springform (20-22 cm i diameter), og pres den godt sammen, så overfladen er jævn.
- Bag panforten i en forvarmet ovn ved 150 grader i ca. 30 minutter. Den skal være fast, men ikke hård, og skal være let blød i midten.
- Tag panforten ud af formen, og lad den køle helt af. Drys med flormelis, og sæt eventuelt et marcipan bånd omkring. Ønsker du et mønstret marcipanbånd, kan du anskaffe en kagerulle med mønster, der efterlader et fint aftryk på marcipanen.
Holdbarhed og opbevaring
Panforte har en lang holdbarhed på grund af det høje indhold af sukker, honning og tørret frugt. Opbevar den i en tætsluttende beholder på et køligt og tørt sted – her kan den holde sig frisk i 4-6 uger. Kagens holdbarhed kan forlænges yderligere i op til 3 måneder i fryser. Ved servering skal den blot tøs langsomt op ved stuetemperatur.