Kategori: Julemad
Glaseret juleskinke  

- med grønlangkål og brunede kartofler. En skøn svenskinspireret juleret, som med sikkerhed vil falde i alles smag.

Juleskinke

Ingredienser:

  • 1 røget skinke fri for fedtkant 
  • Vand der dækker
  • 4 laurbærblade 
  • ½ spsk nelliker 
  • 1 løg i kvarter
  • 2 spsk honning 
  • 3 spsk sennep 
  • 4 dl fond fra skinken
  • En håndfuld hele kryddernelliker

Tilberedning:

  • Kog skinken med krydderier og løg i den tid der står på emballagen (eller som slagteren siger). Sæt den herefter i ovnen på bagepapir.
  • Bland honning og sennep godt sammen og smør det på skinken. Sæt kryddernelliker i stegen.
  • Lad den brune i ca. 20 min. ved 220C – gem suppen.
  • Som alternativt til den kogte røgede skinke kan du stege 270 g skinke schnitzel/mager kotelet med salt og peber fra kværn. Så kræver det blot en god fond fra andet steds.  

 


Stuvet grønlangkål


Ingredienser:

  • 150g grønkål skyllet, befriet for stok og meget finthakket 
  • 2 spsk mel 
  • 1 spsk smør 
  • ca. 4 dl suppe fra skinken 
  • Salt og peber fra kværn 
  • 1 knivspids muskat 
  • En anelse citronsaft/ eddike
  • 1 knivspids sukker

Tilberedning:

  • Smelt smørret i gryden og vend mel i, fordel mel og smør jævnt. Hæld suppen i lidt ad gangen mens der piskes godt til. Den seje konsistens i saucen udjævner eventuelle melklumper.
  • Tilsæt suppe indtil saucen har den rette konsistens. Tilsæt så grønlangkålen og lad den simre i et kvarters tid.
  • Smag til med en anelse citron/eddike, løget fra suppen, salt, peber, muskat og en knivspids sukker. Vær forsigtig med salt, da skinkesuppen måske er salt nok.

 


Brunede kartofler


Ingredienser:

  • 5 kartofler (på str. med æg) kogte og pillede 
  • 1 spsk sirup
  • 1 spsk smør

Tilberedning:

  • Smelt smørret og så honningen. Vend kartoflerne i det og lad dem simre til de er blevet gyldne.
  • Krydder med salt og peber
  • Server et par gnavegulerødder til
Julemad
Opskrift: Rødbedesalat med æbler, feta og nødder 

Frisk og herlig salat til julefrokostbordet.

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Lingonsylt 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er smagen af nordisk efterår, og godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Gravad laks 

Gravad betyder at indgnide rå fisk med salt, sukker, dild og krydderier. Efter 1-3 døgn trækkes væsken ud af kødet og giver fisken en helt ny konsistens og smag. Syltet fennikel kan med fordel laves på forhånd. Lav rigeligt, for de smager også dejligt i en frisk salat!

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Janssons frestelse 

’Janssons frestelse’ er en herlig svensk ret, som kombinerer flødekartofler med små salte ansjoser eller benfri sild. Retten er ikke mindst et fast element på højtidernes buffetborde jul og påske.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Svensk jul: Klassiske svenske pepparkakor  

De duftende svenske ingefærsmåkager 'pepparkakor' med kanel, kardemomme, ingefær og nelliker, nydes året rundt i Sverige, og i julen er de små, krydrede kager en absolut favorit blandt julelækkerierne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Svensk fladbrød 

Bag fine, sprøde svenske fladbrød.

Læs mere
Jul
Jul med børn: Farvestrålende romkugler 

En julekonfektdag vækker altid begejstring blandt børn, man kan hurtigt udvikle sig til en fest med masser af farvestrålende krymmel på gulvet og små chokoladehænder på panelerne.

Det kan derfor være en rigtig god idé, at man forinden enten helt fjerner de møbler og gulvtæpper, man er mest øm om,…

Læs mere
Jul
Klassiske jødekager 

Fine, klassiske jødekager drysset med kanelsukker og hakkede mandler, er storfavorit i julen.

Måske har du undret dig over, hvorfor de små, fine kager hedder jødekager. Ifølge Wikipedia opstod betegnelsen i 1700-tallet, fordi denne type kage blev solgt af jødiske bagerier.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svensk jul-limpa 

Jul limpa er et typisk svensk julebrød. Brødet er sødt og krydret, og smager helt fantastisk dejligt sammen med svensk landskinke, men ligeså godt bare med smør på.

Læs mere
Miljø
En and der giver god smag i munden Mortens Aften 

Ænder har, ligesom alle andre dyr, en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet et liv under forhold med god dyrevelfærd. Det gælder ikke mindst for ænder og andet fjerkræ, som er de landbrugsdyr, der lever flest sammen og har mindst plads.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^