Camilla Plum og julen
Som forfatter til den inspirerende kogebog 'Jul' og hele Danmarks kogekone er Camilla Plum vild med alt, hvad julen indebærer. I sin bog deler hun både opskrifter på traditionelle og mere eksotiske juleretter, krydret med anekdoter om råvarernes og traditionernes oprindelse.
Selvom du måske ikke får mulighed for at opleve julehyggen på Fuglebjerggaard i år, kan du stadig få lidt af julestemningen hjem med denne opskrift. Æbletoddyen er både enkel og velsmagende og fyldt med Camillas kærlighed til gode råvarer.
Camilla Plums æbletoddy
(til 15 personer)
Ingredienser
- 4 liter ufiltreret æblesaft eller virkelig god æblemost
- Mindst 4 dl brun, god rom (gerne en hel flaske)
- 200 g rørsukker
- 1 flækket vaniljestang, skåret i tynde skrå stykker
- 10 stjerneanis
- Saften af 1 citron
- Den tyndt skrællede gule skal fra 1 citron
- 1 spsk. kardemommefrø
Sådan gør du
- Hæld æblesaften eller æblemosten i en stor gryde.
- Tilsæt rom, rørsukker, vaniljestang, stjerneanis, citronsaft, citronskal og kardemommefrø.
- Varm blandingen langsomt op under omrøring, indtil sukkeret er opløst, og toddyen er varm. Lad den ikke koge.
- Lad toddyen trække i 10-15 minutter, så krydderierne afgiver smag.
- Sigt krydderierne fra og server toddyen varm i glas eller kopper.
Serveringstip
Æbletoddyen kan tilpasses efter smag og lejlighed:
- Voksenudgave
Tilføj lidt ekstra rom for at give toddyen en endnu mere fyldigt smag. Så er der noget at varme sig på ..
- Krydderivariation
Eksperimentér med ekstra krydderier som nelliker eller kanel.
- Julepynt i glasset
Pynt glasset med en stjerneanis eller en citronskive, og servér med en kanelstang som rørepind.