Rosa bloklys fra Cozy Living
Dekorative påskeæg
Påskekrans:  Messingring til ophæng
Rituals påskeæg anno 2023
Kategori: Jul
Ville du overveje at give en fremmed plads ved julebordet?
Redaktionen

Vi kender julen som en herlig højtid fuld af glæde og hyggeligt samvær med familie og venner. Men for mange mennesker bringer julen ingen glæde, men er i stedet en tilbagevendende begivenhed præget af tristhed og ensomhed. Og det er rigtigt hårdt at sidde ufrivilligt alene juleaften, og igen i år skulle stille sig selv spørgsmålet: Hvor skal jeg holde jul? siger Lise Lind, leder af fællesskabssektionen i Røde Kors.

”Ensomhed er svært for den enkelte, og samtidig et problem som alle mennesker bør forholde sig til, for ensomhed rammer bredt, blandt mennesker i alle aldre og i alle dele af samfundet.”

Ifølge Røde Kors er flere end 400.000 danskere ramt af ensomhed, og antallet er stærkt stigende. Med så mange ensomme borgere, er det et stort samfundsmæssigt problem, der kræver handling. Hos Dansk Røde Kors og andre danske hjælpeorganisationer, afsættes der mange ressourcer af til initiativer og fællesskaber, der skal forebygge ensomhed, og de mange konsekvenser det har, at være ensom.

Del julen med én der trænger til samvær og en rar oplevelse

Blandt initiativerne etablerede Røde Kors i 2012 indsatsen 'Julevenner', som er en opfordring til at invitere en fremmed gæst hjem juleaften til nogle hyggelig timer i fællesskabets tegn.

”Julevenner er en indsats, hvor mennesker, der savner og mangler et netværk, får øje for, at der er mange mennesker rundt omkring i landet, som gerne vil invitere dem ind i et fællesskab. Forhåbentlig kan det inspirere til at søge andre fællesskaber også,” siger Lise Lind. Sidste år var stillede mere end 1.500 danskere op som julevært og åbnede deres hjem for mennesker, der mangler et sted at fejre jul. I år, er håbet, at endnu flere vil tilslutte sig.

En ny dansk juletradition?

Selvom det at invitere fremmede på besøg juleaften ikke er en del af den danske juletradition, så er de fleste enige i at jul også handler om omsorg for mennesker uden for vores private omgangskreds.

I mange andre lande er denne form for næstekærlighed en mere integreret del af juletraditionen. I Polen er der fx altid dækket op med en ekstra stol og tallerken ved julebordet i tilfælde af at der skulle komme en uventet gæst. Dukker nogen op ved døren, så står værterne klar med mad, julehygge og husly.

Har man mod på, at gå i polakkernes fodspor, og gerne vil invitere en fremmed indenfor juleaften, så opfordrer Røde Kors til at man tilmelder sig som juleven på Julevenner.dk.

Jul
Julegaver: 25 idéer til din egen ønskeliste

Måske er du allerede ved at have styr på, hvad alle andre ønsker sig, men hvad med dine egne ønsker? Her er 25 skønne gaveidéer - lige til at sætte på ønskelisten!

Læs mere
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad?

Mens nogle vælger økologiske madvarer, fordi de synes økologi smager bedre, så kan andre ikke rigtigt smage forskel. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det økologiske valg giver en ’bedre smag i munden’, fordi der, som alle ved, tages højde for miljø og dyrevelfærd i produktionen.

Læs mere
Jul
Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger...

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted

Forventningsfulde børn og nostalgisk legetøj er uløseligt forbundet med julen. Her et udvalg af den fineste julepynt, der vil vække særlig fryd hos store som små.

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet. Se den fineste, muntre, kulørte julestads fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg,...

Læs mere
Jul
Top 10 over de bedste julefilm

Hvis man midt i juleræset trænger til en pause, så er der ikke noget som at kravle op i sofahjørnet og se - eller gense - en skøn julefilm.

Fra ’Fars Fede Juleferie’ med Chevy Chase i hovedrollen, 'Elf' med Will Ferrell, 'Bad Santa' med Billy Bob Thornton, til 'Søren Bruns Jul', Astrid Lindgrens...

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang

Tirsdag den 13. december hyldes Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer vi...

Læs mere
Jul
6 tips til besparelser i julekøkkenet

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -...

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
Sådan ønsker du god jul på 20 andre sprog

Selvom det svenske, norske og danske sprog ligner hinanden, så er det ikke ualmindeligt, at vi slår over i engelsk, når vi skriver sammen. Men når det kommer til at ønske hinanden en god jul, så kan man som trygt skrive 'god jul', for sådan lyder julehilsen også på norsk og svensk.

Til gengæld er...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Undgå pakkekalender-panik!

Undgå pakkekalender-panik!

Lysholdere til juledekorationer<BR>og adventskrans

Lysholdere til juledekorationer
og adventskrans

Kalenderlys fra Broste Copenhagen

Kalenderlys fra Broste Copenhagen

Kalender gaveposer

Kalender gaveposer

Shopping Nyheder
Glaspynt fra Bungalow

Glaspynt fra Bungalow

Mistelten belagt med bladguld

Mistelten belagt med bladguld

Julepynt

Julepynt

LED bloklys

LED bloklys

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Shopping
^