Nordal - Ny kollektion
Christina Watches
Heathcote & Ivory Morris & Co.
Havekrukke - Bergs Potter
Kategori: Jul
Takt og tone i julen

Hun er vred over at hendes svigermor inviterer sin ene svigerdatters familie til juleaften, men ikke inviterer hendes. Forfatter Sanne Udsen har skrevet bøger om god opførsel, takt og tone. Her vejleder hun om takt og tone i julen ...

Hun er vred over at hendes svigermor inviterer sin ene svigerdatters familie til juleaften, men ikke inviterer hendes. Forfatter Sanne Udsen har skrevet bøger om god opførsel, takt og tone. Her vejleder hun om takt og tone i julen ...Kære Sanne Udsen,

Jeg har en inderlig bøn om hjælp her op mod jul ...

Jeg er så vred på min svigerfamilie, at det er ved at æde mig op, fordi jeg ikke kan få afreageret. Er det mig, der er strid, eller har min familie begået helligbrøde mod julen?

For 2 måneder siden fortæller min kæreste mig, at min svigermor har inviteret sin ældste søn, hans kone og hendes familie til at holde jul sammen med os - men min familie bliver ikke inviteret.

Tilsyneladende har min svigermor ringet og spurgt min kæreste, om det var okay med os, hvortil min kæreste har svaret, at det var det nok. Det gør han ALDRIG mere uden at spørge mig først!

Min svigermor inviterer kun svigerdatterens familie med fordi svigerdatteren ikke kan holde jul uden at sidde på skødet af sin mor. Svigerdatteren er i dag 24 år, og hendes kæreste er 37 år.

Min kæreste og jeg har i flere år skiftedes mellem at holde jul hos vores to familier. For to år siden beslutter min kærestes bror og kæreste, at nu vil de så også holde jul sammen. De starter med at holde hos hendes familie.

Nu i år skulle vi så igen prøve at planlægge julen, men så begynder hun med sit ævl om, at hun ikke kan undvære sin familie. Min svigermor griber i desperation til denne løsning for også at kunne holde jul sammen med sin ældste søn.

Jeg synes også, at det var "hårdt" første gang, jeg ikke skulle holde jul hjemme - for det er jo den eneste rigtige jul. Men der var ingen, der viste hensyn til mig. Og når man vælger at invitere den ene svigerdatters familie, bør man vel også invitere den andens ... eller hvad ?

Hendes familie takkede i første omgang nej til tilbuddet, og alt er fryd og gammen, og alt gammelt nag var glemt. Men nu kommer det så pludselig frem, at hendes familie har ombestemt sig og alligevel gerne vil komme.

På et splitsekund ødelagde de min julestemning. Fra hendes familie kommer 6 mennesker. Fra min kærestes familie kommer 5 mennesker (inkl. mig). Jeg har altså måtte vælge min egen familie fra, for at kunne jul holde med hendes familie!

Jeg er vred på min kæreste for at have sagt ja til noget, som i mine øjne er utilgiveligt, uden at spørge mig. Jeg er vred på min svigermor, fordi jeg mener, hun har handlet egoistisk og uden tanke for andre. Jeg er vred på hendes svigerdatter, fordi hun i mine øjne opfører sig som en baby, og bevidst eller ubevidst manipulerer alle omkring sig, så hun får det, som hun vil. Jeg er vred på min kærestes bror for ikke at mande sig op og sige noget til hende.

Jeg kan slet ikke overskue at holde julen på denne måde, og jeg frygter, at får jeg ikke talt om det, vil jeg forsøge at hævne mig, og jeg vil ikke igen kunne få det rigtig gode forhold, som jeg tidligere har haft til min svigerfamilie.

Men måske er det mig, der er babyen her. Jeg vil så gerne høre din mening, fordi det her generer mig mere, end jeg ville have troet muligt.

_____________________________________________________________________

Kære læser,

Jeg ved ikke, om du vil kunne lide svaret. I fire ord: Tag og bliv voksen! Jeg ved dårligt, hvor jeg ellers skal begynde. Men måske skal jeg starte med at sige, at julen ikke blot er hjerternes fest, det er også kompromisernes fest.

Jeg synes, din svigermor er en umådelig rummelig person. Tænk, at hun orker at invitere sin søns svigerfamilie bare for at gøre sin svigerdatter glad! Og nej, selvfølgelig skulle hun da ikke også invitere din familie. Hvorfor skulle hun det? De har vel også noget andet at lave. At hun overhovedet ringer og spørger din kæreste, om det er i orden med ham og dig, går langt ud over, hvad man kan kræve af en værtinde. Hun kan da invitere dem, hun vil! Okay, jeg vil gå så vidt som til at sige, at juleaften er en ganske særlig lejlighed, og det ville ikke være særligt hensynsfuldt af hende at invitere nogen, som hun vidste, du hadede, men det er vel heller ikke det, der er tilfældet her. Du er bare fornærmet over, at hun ikke har spurgt dig om lov – på trods af, at det har hun faktisk – og at der ikke også tages samme hensyn til dig og din sikkert vidunderlige familie. Helt ærligt!

Her har hun vist sig fra sin generøse og gæstfri side, og så bliver det modtaget på den måde af dig? Hvori består hendes egoisme? Det er mig ganske ubegribeligt, at det skulle være egoistisk at påtage sig det besvær, det er at invitere ekstra gæster, og så endda nogle, der er så besværlige, at de ikke kan finde ud af, om de vil komme eller ej. Jeg vil dog give dig ret i, at hun burde have givet dig besked om, at de alligevel kommer. For nu skal I jo ud og sørge for gaver til dem. En symbolsk gave som en flaske vin eller champagne vil være passende.

Hvad skal du ellers gøre? Først og fremmest skal du sige undskyld til din kæreste. Hvorfor skulle han ikke have sagt ja til sin mors arrangement? Ja, og så skal du nok også finde ud af, hvorfor du er så vred over dette, der i alle andres ører må lyde som en jul i den helt rette ånd. Hvordan kan det være helligbrøde mod julen, at man inviterer sin svigerdatters familie? Overvej også, om det ikke er på tide, at du og din kæreste påtager jer forpligtelsen med at holde jul fremover. Så kan du invitere alle dem, du vil. Jul skulle gerne handle om at være gavmild over for andre. Det skulle ikke så gerne handle om at være barnlig og sætte sine egne behov først. Som sagt, jeg er ikke sikker på, at det var det svar, du ville have. Men jeg vil mod alle odds alligevel ønske, at du får en fredelig jul!


Jul
8 idéer til gratis gaver

Mangler du en gaveidé, så husk at de bedste gaver ikke nødvendigvis er de materielle. Gaver som fx tjenester, initiativ til hyggeligt samvær og fælles oplevelser, kan ofte være de gaver, der sættes særlig pris på - og som huskes længst.
Her bringer vi en stribe idéer, der ganske vist kræver et...

Læs mere
Jul
Duften af jul - 6 skønne idéer

Intet vækker julestemningen som duften af jul. Den krydrede duft af hjemmebagte småkager, gløgg og honninghjerter, der blander sig med duften af gran og nellike-appelsiner. Fremhæv de liflige dufte ved at varme krydderier på pande eller ved at lade en herlig julepotpourri med enebær, appelsiner,...

Læs mere
Jul
DIY: Dekorer bloklys

At dekorere stearinlys er en hyggelig syssel, hvor både børn og voksne kan være med. Med papirservietter og saks klippes fine juleklip, som hæftes fast på lyset med stearin. De dekorerede stearinlys kan blive til fine og anvendelige jule- og nytårsgaver, og alt hvad man skal bruge til opgaven er...

Læs mere
Jul
Var det altid hvid jul, da far var dreng?

Hvert år i december drømmer store og små om hvid jul, og mange drømmer sig tilbage til barndommens juleaftener. Men hukommelsen kan godt spille os et puds, skriver Danmarks Meteorologiske Institut. For hvornår havde vi egentligt sidst hvid jul, og er det virkeligt sandt, at det altid var hvid jul,...

Læs mere
Jul
Marokkansk and med pomerans

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske krydrede og helt anderledes anderet" siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.
Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens...

Læs mere
Jul
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ

Det kan være svært at gennemskue hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Langt de fleste danske juletræer sprøjtes med ukrudtsmidlet Roundup, som WHO fortsat mener udgør miljø- og sundhedsmæssig risiko. Men der er stadig mulighed for at træffe nogle fornuftige...

Læs mere
Jul
En duftende dejlig julehilsen

Her får du inspiration til en kær og anderledes julehilsen; små stofposer fulde af julens duftende krydderier, tørrede blomster eller æteriske olier. En både super nem, stemningsfuld og personlig lille gave.

Læs mere
Jul
Gaveidéer 2018 - 20 skønne venindegaver

På udkig efter julegave til en kær veninde? Her bringer vi 20 super skønne idéer.

Læs mere
Jul
Hyggebelysning uden sod

Det er svært at skabe julestemning uden levende lys. Men er man i tvivl om hvor meget de sviner, så skal man blot trække en finger hen over vindueglasset efter at have haft et blafrende stearinlys stående i vindueskarmen. Tilsodede vinduer er imidlertid det mindste problem med levende lys....

Læs mere
Jul
DIY: Julefint uden juletræ

Til dig, der er vild med julepynt, men ikke har et juletræ. Her en kær ide til, hvordan din fine juletræspynt kan få den fortjente opmærksomhed - også selvom du ikke lige har plads til selve juletræet. Med denne smukke, kreative DIY kommer stadsen op at hænge - og du slipper samtidig for visne...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Det perfekte nytårsoutfit til den lille og store pige

Det perfekte nytårsoutfit til den lille og store pige

Adventskrans - stativ fra Jeanne d'Arc Living

Adventskrans - stativ fra Jeanne d'Arc Living

Snowball Nicolas Vahé

Snowball Nicolas Vahé

Få mest ud af vinteren

Få mest ud af vinteren

Nye Bøger
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
01.10.2019

Mobbeofre bliver mere syge og tjener mindre resten af livet

Dr.dk

Mobning i barndommen trækker dybe spor ind i voksenlivet, viser forskning. Selv i en alder af 50 år døjer mange mobbeofre med depression, selvmordstanker og angst. De har større risiko for at få blodpropper, og de tjener mindre end gennemsnittet.

 

Læs mere


26.09.2019

Ny rapport: Danskerne ved for lidt om demens

Alzheimerforeningen.dk

Viden om demens er nøglen til forståelse af nogle af de mest tabubelagte sygdomme, vi kender. Og forståelse er noget af det, dem der lever med sygdommen til hverdag, efterspørger allermest. Desværre står det sløjt til med danskernes viden om demens, viser en ny befolkningsundersøgelse, som YouGov... Læs mere


25.09.2019

Svært overvægtige mister oftere jobbet og har sværere ved at finde et nyt

Sdu.dk

Risikoen for at blive arbejdsløs er markant højere for personer med svær overvægt, viser nyt dansk studie, hvor 87.000 danskeres jobsituation er fulgt gennem længere tid ...

Læs mere


03.09.2019

Fortsat skæv kønsfordeling

Kvinfo.dk

Kvindelige studerende er på vej ind på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Men det går langsomt, og når rekordmange unge i disse dage begynder deres studieliv, er der fortsat flest kvinder at finde på uddannelser inden for omsorg og pleje. Unge mænd begynder derimod på tekniske og... Læs mere


06.08.2019

Copenhagen Pride Week 2019

Copenhagenpride.dk

Copenhagen Pride Week 2019 løber af stablen i alle regnbuens farver fra tirsdag den 13. august til søndag den 18. august 2019, hvor københavnerne tager godt imod forventede festende 85 nationaliteter. Læs mere


14.06.2019

Hjerteforeningen: E-dampere har større risiko for hjerte-kar-sygdom

Hjerteforeningen

Nye undersøgelser foretaget af forskere fra Stanford University peger på, at særligt smagsstofferne i rygevæsken øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant i forhold til, hvis du ikke ryger. Det her er et endnu klarere bevis for, at e-cigaretter er skadelige, siger tobaksekspert fra... Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^