Kategorier: Jul  -  Julemad

Julen er en af årets helt store højtider, hvor der går rigtig meget mad til spilde. Derfor deler forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad nogle nyttige råd, som ikke kun mindsker madspild, men som samtidig får madbudgettet til at række meget længere.

Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild 

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Nordea og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, at de er bekymrede for, om de har råd til at købe tilstrækkelig mad i julen, eller om de må gå hårdt på kompromis med valget af madvarer.

Derfor deler Stop Spild Af Mad en række gode råd, der ikke kun mindsker madspild, men også får julens madbudget til at række meget længere.

 1. Få overblik over, hvad du i forvejen har af madvarer

  I tiden frem til jul er det en god idé, at I får spist jer igennem de madvarer, du har på lager i dit køleskab, din fryser og i dine køkkenskabe. På den måde får du både plads til nye varer, og samtidig tjekket om du allerede har nogle af de madvarer, du får brug for i julen.

 2. Planlægning er vejen til en billigere jul og mindre madspild

  Udarbejdelse af budget og planlægning af indkøb til diverse julefrokoster og familiearrangementer, er en yderst effektiv måde at styre både udgifter og madspild. Som alle ved, så kan man hurtigt få forkøbt sig, hvilket meget ofte ender i madspild og penge ud ad vinduet.

  Har du, trods planer og indkøbslister, hang til impulskøb, så kan du have held til at bryde de uhensigtsmæssige indkøbsvaner ved at ændre din rute gennem supermarkedet, skriver Stop Spild Af Mad.

 3. Julehygge kræver ikke nødvendigvis frås

  Husk, at mere mad ikke nødvendigvis medfører ekstra hygge. Det kan snildt blive en hyggelig jul uden at frås, og der er jo ingen grund til at overfodre hverken sig selv eller skraldespanden.

  Selvfølgelig skal der hygges med lækkerier i julen, men især i år er det klogt at gøre en indsats for at få mere ud af mindre.

 4. Lækker restemad - Idéer og opskrifter

  Man må ikke gå ned på skåle, bøtter og køkkenbeholdere til madopbevaring. Med restemad kan man nemt spare et måltid, og med de mange idéer og opskrifter på lækker restemad i juledagene, får man både lækker mad og nedbragt sit forbrug. Se idéerne og få inspiration her

  Husk altid at nedkøle din mad hurtigt efter måltidet. Overvej om madresterne skal i fryseren, eller om de skal spises indenfor 24 timer, og dermed kan stå på køl i køleskabet.
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mens nogle vælger økologiske madvarer, fordi de synes økologi smager bedre, så kan andre ikke rigtigt smage forskel. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det økologiske valg giver en ’bedre smag i munden’, fordi der, som alle ved, tages højde for miljø og dyrevelfærd i produktionen.

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang 

Tirsdag den 13. december hyldes Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer vi…

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande 

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -…

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit  

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
Sådan ønsker du god jul på 20 andre sprog 

Selvom det svenske, norske og danske sprog ligner hinanden, så er det ikke ualmindeligt, at vi slår over i engelsk, når vi skriver sammen. Men når det kommer til at ønske hinanden en god jul, så kan man som trygt skrive 'god jul', for sådan lyder julehilsen også på norsk og svensk.

Til gengæld er…

Læs mere
Jul
Julebagværk med Annemette Voss: Vaniljekranse 

Mangler du en opskrift på klassiske julesmåkager, så har den populære bagedyst-vinder, Annemette Voss samlet de allerbedste i bogen 'Julebag'. Fra bogen bringer vi her opskriften på de mest fantastiske vaniljekranse.

Læs mere
Jul
Julekrydderiet over alle julekrydderier 

Julen er højsæson for duftende dejlige krydderier, og her ligger særligt ét krydderi i toppen af listen over højtidens mest populære. Dét drejer sig naturligvis den herlige kanel.

Hvert år omkring juletid ligger kanelen - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne, for som alle ved, så…

Læs mere
Jul
DIY: En duftende dejlig julehilsen 

Her får du inspiration til en kær og anderledes julehilsen; små stofposer fulde af julens duftende krydderier, tørrede blomster eller æteriske olier. En både super nem, stemningsfuld og personlig lille gave.

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Julehygge med børnene: 14 sjove og kreative idéer 

December måned kan være nok så fuld af festlige sammenkomster, men intet slår julehygge med børnene. Er man så heldig, at have børn eller børnebørn at dele julemåneden med, så er det bare om at rydde kalenderen. For i selskab med børn er man garanteret ægte, uforfalsket julebegejstring, stort…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Julemarkeder 2023
Nye Bøger
^