Kategorier: Jul  -  Julemad

Julen er en af årets helt store højtider, hvor der går rigtig meget mad til spilde. Derfor deler forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad nogle nyttige råd, som ikke kun mindsker madspild, men som samtidig får madbudgettet til at række meget længere.

Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Nordea og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, at de er bekymrede for, om de har råd til at købe tilstrækkelig mad i julen, eller om de må gå hårdt på kompromis med valget af madvarer.

Derfor deler Stop Spild Af Mad en række gode råd, der ikke kun mindsker madspild, men også får julens madbudget til at række meget længere.

 1. Få overblik over, hvad du i forvejen har af madvarer

  I tiden frem til jul er det en god idé, at I får spist jer igennem de madvarer, du har på lager i dit køleskab, din fryser og i dine køkkenskabe. På den måde får du både plads til nye varer, og samtidig tjekket om du allerede har nogle af de madvarer, du får brug for i julen.

 2. Planlægning er vejen til en billigere jul og mindre madspild

  Udarbejdelse af budget og planlægning af indkøb til diverse julefrokoster og familiearrangementer, er en yderst effektiv måde at styre både udgifter og madspild. Som alle ved, så kan man hurtigt få forkøbt sig, hvilket meget ofte ender i madspild og penge ud ad vinduet.

  Har du, trods planer og indkøbslister, hang til impulskøb, så kan du have held til at bryde de uhensigtsmæssige indkøbsvaner ved at ændre din rute gennem supermarkedet, skriver Stop Spild Af Mad.

 3. Julehygge kræver ikke nødvendigvis frås

  Husk, at mere mad ikke nødvendigvis medfører ekstra hygge. Det kan snildt blive en hyggelig jul uden at frås, og der er jo ingen grund til at overfodre hverken sig selv eller skraldespanden.

  Selvfølgelig skal der hygges med lækkerier i julen, men især i år er det klogt at gøre en indsats for at få mere ud af mindre.

 4. Lækker restemad - Idéer og opskrifter

  Man må ikke gå ned på skåle, bøtter og køkkenbeholdere til madopbevaring. Med restemad kan man nemt spare et måltid, og med de mange idéer og opskrifter på lækker restemad i juledagene, får man både lækker mad og nedbragt sit forbrug. Se idéerne og få inspiration her

  Husk altid at nedkøle din mad hurtigt efter måltidet. Overvej om madresterne skal i fryseren, eller om de skal spises indenfor 24 timer, og dermed kan stå på køl i køleskabet.
Jul
Julegaver: 25 idéer til din egen ønskeliste

Måske er du allerede ved at have styr på, hvad alle andre ønsker sig, men hvad med dine egne ønsker? Her er 25 skønne gaveidéer - lige til at sætte på ønskelisten!

Læs mere
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad?

Mens nogle vælger økologiske madvarer, fordi de synes økologi smager bedre, så kan andre ikke rigtigt smage forskel. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det økologiske valg giver en ’bedre smag i munden’, fordi der, som alle ved, tages højde for miljø og dyrevelfærd i produktionen.

Læs mere
Jul
Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger…

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted

Forventningsfulde børn og nostalgisk legetøj er uløseligt forbundet med julen. Her et udvalg af den fineste julepynt, der vil vække særlig fryd hos store som små.

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet. Se den fineste, muntre, kulørte julestads fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg,…

Læs mere
Jul
Top 10 over de bedste julefilm

Hvis man midt i juleræset trænger til en pause, så er der ikke noget som at kravle op i sofahjørnet og se - eller gense - en skøn julefilm.

Fra ’Fars Fede Juleferie’ med Chevy Chase i hovedrollen, 'Elf' med Will Ferrell, 'Bad Santa' med Billy Bob Thornton, til 'Søren Bruns Jul', Astrid Lindgrens…

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang

Tirsdag den 13. december hyldes Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer vi…

Læs mere
Jul
6 tips til besparelser i julekøkkenet

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -…

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
Sådan ønsker du god jul på 20 andre sprog

Selvom det svenske, norske og danske sprog ligner hinanden, så er det ikke ualmindeligt, at vi slår over i engelsk, når vi skriver sammen. Men når det kommer til at ønske hinanden en god jul, så kan man som trygt skrive 'god jul', for sådan lyder julehilsen også på norsk og svensk.

Til gengæld er…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^