Sære juletraditioner i andre lande

Kategori: Jul

Hvis du vil sikre dig store julegaver, så gør du klogt i at have whisky klar til julemanden. Julemanden er nemlig meget glad for whisky - i hvert fald hvis du spørger englænderne ...

Sære juletraditioner i andre lande 

De danske juletraditioner synes mildest talt vindtørre sammenlignet med traditioner i andre lande; Der bliver spået i kaffegrums, tændt kæmpe bål, serveret 13 desserter juleaften, og støvlerne bliver fyldt med gaver og slik.

Læs om sære russiske, franske, tyske, polske, portugisiske, irske, islandske og britiske juleskikke.

  • Tyske juletraditioner: Få fyldt støvlen med slik og gaver

    I Tyskland sætter børn en støvle udenfor hoveddøren, for har man været et artigt barn, så kommer julemanden forbi og fylder den med gaver og søde sager. Det siger sig selv, at de kvikke, tyske børn finder den allerstørste støvle, så der er god plads til så mange gaver som muligt.
     
  • Polske juletraditioner: En ekstra stol til ensomme og fattige

    I Polen lader man en tom stå ved julebordet, så der altid er plads til en 'en uventet gæst'. Ifølge polakkerne, så skal ingen være alene på den særlige dag, så hvis pludselig en fremmed banker på døren, så er de hjertens velkomne.

    At lægge hø under juledugen, er en anden lidt spøjs tradition. Ifølge polakkerne, så er høet en hyldest til Jesus, der ifølge Bibelen, blev født i en stald, svøbt og lagt i hø-krybben.
  • Russiske juletraditioner: Russerne bliver spået juleaften

    At blive spået juleaften, er en tradition fra tiden før Rusland blev kristent. At blive spået er et ritual, der involverer hele familien. Her bliver der spået om fremtiden ved hjælp af tarotkort, men at blive spået i teblade og kaffegrums er også populære ritualer.
  • Portugisiske juletraditioner: Sang omkring bålet

    I Danmark har vi midsommerfester med bål, mens vi danser om juletræet juleaften. I Portugal tænder man derimod store bål i bymidten juleaften. Folk samles omkring bålet og synger julens sange. Og ifølge traditionen, så skal bålet holdes ved lige og brænde helt frem til januar.
  • Islandske juletraditioner: De uartige snuppes af nisser

    Opfør dig pænt, eller du bliver taget af Gryla og Leppaludi! På saga-øen Island bør børnene, traditionen tro, opføre sig rigtigt pænt op til jul. I hvert fald hvis de ikke vil risikere, at Gryla og Leppaludi (mor og far til nisserne) skal komme tage dem.

    De artige børn får derimod intet mindre end 13 gaver til jul – en for hver af de dæmoner, som de har på Island.
  • Britiske juletraditioner: Et kys under misteltenen og en julemand der skal have whisky

    Grød er ikke så vigtigt i den engelske juletid. Men briterne forsømmer dog ikke muligheden for at gøre sig gode venner med julemanden. Afhængigt af det enkelte hjems julemand og hans præferencer, er den engelske tradition måske også bedre. Her sætter man nemlig et glas whisky ud til julemanden for at gøre ham i ekstra godt humør.

    En anden tradition, som vi også kender i mindre skala i Danmark, er misteltenen, som briterne dyrker i stor stil. Stiller du dig under én af slagsen, fortjener du et kys.

    Og selvom traditionen er mere udbredt i Storbritannien end i Skandinavien, så stammer den faktisk fra de nordiske gudesagn, der siger, at Balder, som var retfærdighedens gud, blev dræbt af en mistelten. Herefter erklærede Frigg misteltenen for hellig og sørgede for, at den kun skulle bringe kærlighed til verden. 
  • Irske juletraditioner: Familien rører pudding

    I Irland begynder juleforberedelserne allerede den sidste søndag i november. Den traditionelle Christmas Pudding skal nemlig tilberedes, så den kan hvile gennem hele december. Den sidste søndag i november kaldes også ”Stir-up Sunday”, og det er den dag, hvor hvert familiemedlem rører en gang i dejen til puddingen og har mulighed for at lave et hemmeligt ønske.

    Irerne gør desuden deres for at sikre sig, at julemanden finder vej til netop deres hjem. De sætter nemlig lys i vinduet juleaften, og en bakke med julegodter under vinduet til julemanden – eller Daidí na Nollag, som han kaldes på de kanter. Denne tradition skulle eftersigende være inspireret af Josef og Marias søgen efter husly.
  • Franske juletraditioner: 13 desserter til Jesus og disciplene

    Franskmændene er kendte for deres gode og rigelige madkultur, og når det er jul, giver de den (endnu) mere gas end os andre. De serverer nemlig intet mindre end 13 desserter ved julebordet. Og disse repræsenterer Jesus og de 12 disciple.

    Franskmændenes jul skiller sig dog også ud på andre måder. Mens både amerikanerne og mange europæere hænger sokken frem til julemanden, så den kan blive fyldt med gaver, så synes franskmændene åbenbart, at en sko fungerer bedre. Så børnene placerer deres sko strategisk foran pejsen, så julemanden, eller Pere Nöel, kan fylde skoene med gaver.
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Læs mere
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave 

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^