Må man tage julegran med hjem fra skoven?

Kategorier: Jul  -  Julestemning

Ifølge Naturstyrelsen så kan du, med få undtagelser samle naturens materialer til juledekorationen. Omkring en posefuld, skriver Naturstyrelsen, for der skal jo også er til den næste skovgæst.

Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Bemærk, at følgende regler gælder for statens skove, og at der kan være andre regler i privatejede skove.  Du kan kende statens skove på de røde træpæle med kongekronen, der står ved indgangen til skovene.

  1. Kogler, svampe, bær, agern, bog og kastanjer
    Kogler fra fyr og gran, svampe, bær, agern og bog må du samle fra jorden, men ikke plukke fra træerne. 
  2. Gran
    Du må ikke klippe af nåletræer eller tage pyntegrønt fra pyntegrøntbevoksninger – ej heller samle friske grene fra nåletræer, der ligger spredt på skovbunden eller i vejsiden. Til gengæld må du gerne klippe grangrene af væltede træer.
  3. Løvtræer
    Småkviste i skovbunden må du gerne samle, og du må også klippe grene af væltede løvtræer samt klippe grene af løvtræer, som birk, bøg, ask og løn, der er over 10 m høje. Det gælder dog ikke i bevoksninger, hvor Naturstyrelsen dyrker pyntegrønt med henblik på salg.
  4. Blade og bark
    Skovbunden er fuld af nedfaldene blade og bark, som du frit kan samle. 
    Idé: Læg bladene i presse, hvor de hurtigt tørrer og rettes ud, så de kan trækkes på snor sammen med julestads, og blive til smukke guirlander.
  5. Vinterstandere
    Du må gerne plukke vinterstandere af sommerens græs og blomster.
  6. Mos og lav
    Mos og lav er velegnet til kranse og som bund i juledekorationen. Mos holder sig fint i tørret tilstand, men er let antændelige, så vær opmærksom på brandfare. 

Naturens materialer til juledekorationen

Tør de fine materialer fra naturen på en avis. Hvis det drejer sig om nedfaldene blade, så kan de rettes ud ved at ligge under et par bøger, mellem to stykker køkkenrulle. Med blade kan man lave dekorationer, collager og de smukkeste guirlander.Få tips til valg af grene til, hvilke grene, der egner sig til kranse.

Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Læs mere
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave 

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^