En ærkedansk evergreen til julefrokosten, og som tit kombineres med and juleaften ...
Det skal du bruge til 8 personer
∙ 2 kg. mellemkam med svær, evt af økologisk eller frilandsgris
∙ Groft salt
∙ 8 laurbærblade
∙ 7 dl. kogende vand
∙ 250 g. frosne, optøede supperærter
Sauce
∙ Sky fra stegningen og suppeærterne
∙ 1 dl.kraftig rødvin
∙ Maizena saucejævner til brun sauce
∙ Lidt frisk timian
∙ Salt, friskkværnet peber
Sådan gør du:
∙ Rids sværen omhyggeligt med ca.½ cms mellemrum og helt ned til kødet. Bed evt. slagteren gøre det - han har en god skarp kniv.
∙ Drys og gnid salt godt ned mellem sværene og stik laurbærblade i rillerne. Læg stegen på en rist og sørg for, at den ligger så vandret som muligt. Læg evt. lidt stanniol under stegen, hvor den er lavest.
Hæld vand i bradepanden, drys suppeurterne i og sæt stegen med bradepanden under i en kold ovn.
∙ Tænd ovnene på 200 grader og steg stegen i 90 minutter. Bruges et stegetermometer, skal det vise 65 grader, når stegen er færdigstegt. Spæd evt. med yderligere vand undervejs, hvis det fordamper under stegningen.
∙ Tag stegen ud, blend sky samt urter og hæld det hele i en gryde.
∙ Lad kødet hvile ca. 20 minutter - det skal ikke dækkes til. Hviletiden bevirker, at kødsaften bliver i kødet i stedet for at løbe ud når stegen skæres for.
∙ Hæld rødvin i stegeskyen og kog saucen igennem, til den er jævn. Hvis urterne ikke jævner nok, kan saucen jævnes yderligere med lidt Maizena saucejævner.
∙ Smag asucen godt til med lidt timian, salt og peber, og servér til kødet og det øvrige tilbehør.
TIP TIL SPRØD SVÆR
Sæt evt. flæskestegen under ovngrillen et par minutter og bliv ved ovnene, til sværen er sprød og bobler let.