Firmajulefrokost - Skal, skal ikke?

Kategorier: Jul  -  Brevkasse

Firmajulefrokost - Skal, skal ikke? 

Fra brevkassen: Er man en dårlig kollega, hvis man ikke tager til julefest?

______________________________________________

 

 

Hej brevkasse,

Egentlig har jeg bare vænnet mig til at bo og være alene. Jeg er 37 år og - hvis man ser bort fra en tid hvor jeg boede på kollegie - har jeg faktisk altid boet alene. Jeg kan godt føle mig ensom ind i mellem, men for det meste hygger jeg mig bare i mit eget selskab. Jeg har lidt familie, som jeg ser til fødselsdage, og så er jeg jo sammen med mine kollegaer på jobbet. Jeg er ikke sådan rigtig venner med nogen på jobbet. De er venlige og imødekommende, men meget forskellige fra mig. Når jeg skriver til brevkassen, så er det fordi jeg står i et dilemma. Vi bliver med jævne mellemrum inviteret til firmafester, hvor man tager sin ægtefælde eller kæreste med, og snart er det igen tid til den årlige julefest. Sidste år meldte jeg fra, men i år har flere af mine kollegaer sagt, at jeg ikke må melde fra. Min chef har også sagt, at han glæder sig til at se mig til festen, men jeg har virkelig ikke lyst. Jeg har ingen kæreste, og de gange, jeg har været med til firmafester, har jeg altid følt mig udenfor. Jeg føler mig meget presset, tænker på det hele tiden og er i tvivl om jeg skal tvinge mig selv til at tage med.

Hilsen Pernille

______________________________________________

 

Kære Pernille

Der er mange gode grunde til, at virksomheder holder fast i traditionen om en årlig julefest for de ansatte. De festlige arrangementer er som udgangspunkt en måde for virksomhederne at godtgøre, at de er glade for medarbejdernes arbejdsindsats.  Men firmafester kan også bidrage til sammenhold- og fællesskabsfølelsen i en virksomhed, for her har medarbejderne som regel mulighed for at snakke og være sammen på en anden og mere uformelt måde end de har i hverdagen. Den uformelle stemning til firmafester kan gøre det nemmere, at åbne lidt op overfor kollegaerne og måske også snakke om ting af lidt mere personlig karakter. 

Dine kollegaer siger, at du ikke må melde fra festen i år. Har du tænkt over, hvad der mon ligger i det? Har du spurgt dem? 

Det vil måske overraske dig, men når jeg læser dit brev, måden du skriver på, så kan jeg faktisk rigtig godt forstå, dine kollegaer gerne vil have dig med til julefesten. Du virker som et menneske, man får det godt af at være sammen med. Men mens nogen ville opfatte det positivt, sådan at blive opfordret til at komme med til festen, så skriver du, at du føler dig presset… 

Jeg tænker, at du måske føler dig presset, fordi du ikke rigtig har fået tænkt igennem, hvordan du egentlig har det med festen. Jeg forestiller mig, at du måske tænker: ’Hvad nu hvis der kommer nogen, der vil snakke ..’ I så fald vil du jo være tvunget til at bryde med din forestilling om, at du er alene… 

Måske er du i virkeligheden også lidt nysgerrig. Måske mærker du en lille, spirrende lyst til at udforske fællesskabet med dine kollegaer og møde dine kollegaer på en anden måde end du møder dem i hverdagen. Måske har du endnu ikke selv haft den tanke, men jeg får faktisk den oplevelse, at du med dit brev til brevkassen allerede er i gang med at forberede og indstille dig på, at tage med til festen. Hvad tænker du om det?

I dit brev fremstår du som et menneske, der lidt drømmende, flyder med strømmen. Måske har du planer og ambitioner, når det kommer til din karriere, men du har ikke nogen planer for dit sociale liv. Du skriver, at du som regel hygger dig i dit eget selskab, alligevel får jeg den tanke, at du måske er klar til at tage et skridt i retningen af et lidt flere sociale aktiviteter i dit liv. Så måske kunne julefesten være første skridt?

Prøv engang at forestille dig, hvordan en plan for aftenen kunne være: Du kunne på forhånd tænke på 3 – 4 kollegaer, som du ville spørge om noget. Du kunne fx spørge, hvorfor de vælger at komme med til julefesten, og du kan fx også spørge ind til hvornår/hvordan de fik sig en kæreste. Historien om, hvordan man mødte sin kæreste, er en historie, de fleste er glade for at fortælle om. Den er også helt speciel, for den handler jo om, hvordan man pludselig får sig en plan med en anden.

Tag ikke fejl af, at de kollegaer, der har deres mænd/koner med faktisk kan have det sværere end du til sådan en fest. Deres medbragte mænd og koner føler sig nemlig oftest helt udenfor, fordi de jo som oftest slet ikke kender nogen. Og måske kunne netop det, at snakke lidt med din kollegaers medbragte partnere, blive end del af planen for din aften.  De medbragte partnere er, som de sidder der og smiler lidt fortabte, som regel ret nemme at spotte. De vil være lykkelige, hvis nogen henvender sig. Giv dem hånden  og fortæl dem hvem du er i forhold til deres partner, de er kommet med. Spørg lidt ind til dem, deres arbejde og fx til julefesttraditionen på deres arbejdsplads. Afsæt 3 til 5 minutter til hver person, du snakker med. Ved at begrænse kontakten til max 5 minutter, vil vedkommende opleve det som rar opmærksom, og du vil score en masse sociale point. Trækker du samtalen længere, risikerer du, at det i stedet opleves som anmassende. Efter den korte samtale slutter du af med ”Tak for snakken. Hyggeligt at møde dig”.

Mærk efter og overvej om ikke firmafesten faktisk kommer ganske belejligt. Med en plan og mål for, hvad du helt personligt gerne vil have ud af julefesten, så tror jeg nemlig, at det kan blive en rigtig god oplevelse for dig. 

Det sidste råd, du skal have med på vejen er, at slutte aftenen mens stemningen er god: Aftal med dig selv, hvornår du forlader festen. Sørg for, at det bliver før det tidspunkt, hvor mændene synes det er i orden at fortælle dig, hvor svært de har det med at tale med deres kone, og at du er så meget sødere. Den fest må de selv holde.

God fornøjelse med din juleplan.

God jul!

 

Peter Kongshaug

Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Læs mere
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^