Firmajulefrokost - Skal, skal ikke?

Kategorier: Jul  -  Brevkasse

Firmajulefrokost - Skal, skal ikke? 

Fra brevkassen: Er man en dårlig kollega, hvis man ikke tager til julefest?

______________________________________________

 

 

Hej brevkasse,

Egentlig har jeg bare vænnet mig til at bo og være alene. Jeg er 37 år og - hvis man ser bort fra en tid hvor jeg boede på kollegie - har jeg faktisk altid boet alene. Jeg kan godt føle mig ensom ind i mellem, men for det meste hygger jeg mig bare i mit eget selskab. Jeg har lidt familie, som jeg ser til fødselsdage, og så er jeg jo sammen med mine kollegaer på jobbet. Jeg er ikke sådan rigtig venner med nogen på jobbet. De er venlige og imødekommende, men meget forskellige fra mig. Når jeg skriver til brevkassen, så er det fordi jeg står i et dilemma. Vi bliver med jævne mellemrum inviteret til firmafester, hvor man tager sin ægtefælde eller kæreste med, og snart er det igen tid til den årlige julefest. Sidste år meldte jeg fra, men i år har flere af mine kollegaer sagt, at jeg ikke må melde fra. Min chef har også sagt, at han glæder sig til at se mig til festen, men jeg har virkelig ikke lyst. Jeg har ingen kæreste, og de gange, jeg har været med til firmafester, har jeg altid følt mig udenfor. Jeg føler mig meget presset, tænker på det hele tiden og er i tvivl om jeg skal tvinge mig selv til at tage med.

Hilsen Pernille

______________________________________________

 

Kære Pernille

Der er mange gode grunde til, at virksomheder holder fast i traditionen om en årlig julefest for de ansatte. De festlige arrangementer er som udgangspunkt en måde for virksomhederne at godtgøre, at de er glade for medarbejdernes arbejdsindsats.  Men firmafester kan også bidrage til sammenhold- og fællesskabsfølelsen i en virksomhed, for her har medarbejderne som regel mulighed for at snakke og være sammen på en anden og mere uformelt måde end de har i hverdagen. Den uformelle stemning til firmafester kan gøre det nemmere, at åbne lidt op overfor kollegaerne og måske også snakke om ting af lidt mere personlig karakter. 

Dine kollegaer siger, at du ikke må melde fra festen i år. Har du tænkt over, hvad der mon ligger i det? Har du spurgt dem? 

Det vil måske overraske dig, men når jeg læser dit brev, måden du skriver på, så kan jeg faktisk rigtig godt forstå, dine kollegaer gerne vil have dig med til julefesten. Du virker som et menneske, man får det godt af at være sammen med. Men mens nogen ville opfatte det positivt, sådan at blive opfordret til at komme med til festen, så skriver du, at du føler dig presset… 

Jeg tænker, at du måske føler dig presset, fordi du ikke rigtig har fået tænkt igennem, hvordan du egentlig har det med festen. Jeg forestiller mig, at du måske tænker: ’Hvad nu hvis der kommer nogen, der vil snakke ..’ I så fald vil du jo være tvunget til at bryde med din forestilling om, at du er alene… 

Måske er du i virkeligheden også lidt nysgerrig. Måske mærker du en lille, spirrende lyst til at udforske fællesskabet med dine kollegaer og møde dine kollegaer på en anden måde end du møder dem i hverdagen. Måske har du endnu ikke selv haft den tanke, men jeg får faktisk den oplevelse, at du med dit brev til brevkassen allerede er i gang med at forberede og indstille dig på, at tage med til festen. Hvad tænker du om det?

I dit brev fremstår du som et menneske, der lidt drømmende, flyder med strømmen. Måske har du planer og ambitioner, når det kommer til din karriere, men du har ikke nogen planer for dit sociale liv. Du skriver, at du som regel hygger dig i dit eget selskab, alligevel får jeg den tanke, at du måske er klar til at tage et skridt i retningen af et lidt flere sociale aktiviteter i dit liv. Så måske kunne julefesten være første skridt?

Prøv engang at forestille dig, hvordan en plan for aftenen kunne være: Du kunne på forhånd tænke på 3 – 4 kollegaer, som du ville spørge om noget. Du kunne fx spørge, hvorfor de vælger at komme med til julefesten, og du kan fx også spørge ind til hvornår/hvordan de fik sig en kæreste. Historien om, hvordan man mødte sin kæreste, er en historie, de fleste er glade for at fortælle om. Den er også helt speciel, for den handler jo om, hvordan man pludselig får sig en plan med en anden.

Tag ikke fejl af, at de kollegaer, der har deres mænd/koner med faktisk kan have det sværere end du til sådan en fest. Deres medbragte mænd og koner føler sig nemlig oftest helt udenfor, fordi de jo som oftest slet ikke kender nogen. Og måske kunne netop det, at snakke lidt med din kollegaers medbragte partnere, blive end del af planen for din aften.  De medbragte partnere er, som de sidder der og smiler lidt fortabte, som regel ret nemme at spotte. De vil være lykkelige, hvis nogen henvender sig. Giv dem hånden  og fortæl dem hvem du er i forhold til deres partner, de er kommet med. Spørg lidt ind til dem, deres arbejde og fx til julefesttraditionen på deres arbejdsplads. Afsæt 3 til 5 minutter til hver person, du snakker med. Ved at begrænse kontakten til max 5 minutter, vil vedkommende opleve det som rar opmærksom, og du vil score en masse sociale point. Trækker du samtalen længere, risikerer du, at det i stedet opleves som anmassende. Efter den korte samtale slutter du af med ”Tak for snakken. Hyggeligt at møde dig”.

Mærk efter og overvej om ikke firmafesten faktisk kommer ganske belejligt. Med en plan og mål for, hvad du helt personligt gerne vil have ud af julefesten, så tror jeg nemlig, at det kan blive en rigtig god oplevelse for dig. 

Det sidste råd, du skal have med på vejen er, at slutte aftenen mens stemningen er god: Aftal med dig selv, hvornår du forlader festen. Sørg for, at det bliver før det tidspunkt, hvor mændene synes det er i orden at fortælle dig, hvor svært de har det med at tale med deres kone, og at du er så meget sødere. Den fest må de selv holde.

God fornøjelse med din juleplan.

God jul!

 

Peter Kongshaug

Jul
Julelege: 5 sjove lege for hele familien 

Hvis der juleaften, mellem gaveudveksling og julemiddagen, er tid til lidt hyggelig adspredelse, så er der ikke noget, som en juleleg eller -quiz. Her får du 5 idéer til sjove julelege for hele familien juleaften og i juledagene.; Gaveleg, julequiz, julebingo, gæt julens dufte og julesækkeløb.

Læs mere
Jul
Duften af jul - 6 skønne idéer 

Intet vækker julestemningen som duften af jul, den krydrede duft af hjemmebagte småkager, gløgg og honninghjerter, der blander sig med duften af gran og nellike-appelsiner. Fremhæv de liflige dufte ved at varme krydderier på pande eller ved at lade en herlig julepotpourri med enebær, appelsiner,…

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang 

I morgen på Luciadag hyldes Sankta Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer…

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Læs mere
Jul
Advokaten advarer: Julestress gør januar til årets skilsmisse måned 

Juletid er glædens tid…. i hvert fald for nogle.

I mange familier/parforhold, er juletiden en periode fuld af ambivalens. Man har travlt med at gå til julefrokoster, købe julegaver, bage julesmåkager med børnene, julehygge med venner og familie, for til sidst at sidde halvstresset tilbage, når det…

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit  

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
8 smukke alternativer til årets juletræ  

Til dig, der er vild med julepynt, men ikke har et juletræ; Her er 8 kære idéer til, hvordan din fine juletræspynt kan få den fortjente opmærksomhed - også selvom du ikke lige har plads til selve juletræet.

Læs mere
Jul
Kanel: Julekrydderiet over alle julekrydderier 

Julen er højsæson for duftende dejlige krydderier, og her ligger særligt ét krydderi i toppen af listen over højtidens mest populære. Dét drejer sig naturligvis den herlige kanel.

Hvert år omkring juletid ligger kanelen - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne, for som alle ved, så…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^