Hvid Parasol
Hængekøje VENTURE DESIGN
Havebord Kryss
Planteskjulere i barokstil
Kategori: Jul

”Fortællingerne om julemanden, rensdyr, nisser og anden magi, er med til at bringe juleglæden frem i både store og små. Det skaber fællesskab, magi og glæde.” siger psykolog Charlotte Clemmensen, som ikke mener, at der er grund til bekymring, når det kommer til børns tro på julemanden.

Er det forkert at opmuntre børn til at tro på julemanden?
Redaktionen

Er man heldig at tilbringe juleaften i selskab med små børn, så er der garanti for en festlig aften fuld af sprudlende humør og uforfalsket julebegejstring. Aftenens program skal helst være som sidste års, for når man er lille, er det trygt og rart på forhånd at vide, hvad der venter.

Og børn er overraskende gode til at huske sidste års juleaften. Glemmer de voksne, at der skal risengrød til nisserne på loftet, eller kommer julemanden ikke på besøg som han plejer, så kan man være sikker på, at det bliver bemærket.

Men er det overhoved i orden at opmuntre børn til at tro på nisserne og julemanden?

Læg trygt bekymringerne til side

Som forældre kan man godt være i tvivl; er julemanden bare en hyggelig og harmløs illusion, eller er det en løgn, som kan have konsekvenser for tilliden mellem barn og voksen?

Det spørgsmål har psykologer fra Southwest Missouri University sat sig for at undersøge. Gennem samtaler med børn i indskolingen kunne psykologerne først og fremmest konkludere, at børnene generelt var klar over, at julemanden ikke findes, når de nåede 7-års alderen.

Blandt de børn, der kendte sandheden om julemanden, gav kun få udtryk for frustration over bedraget, mens den overvejende del af børnene synes det havde været dejligt at tro på julemanden. Og ifølge den danske psykolog og forfatter, Charlotte Clemmensen, er der ingen grund til bekymring, når det kommer til børns tro på julemanden.


”Nogle forældre spørger om det ikke kan ske, at børnene mister tilliden til dem, når de har løjet. Svaret er nej – det gør de ikke. Børn elsker historier og myter om rare figurer som fx julemanden, specielt når det indgår som en del af legen med mor og far. Børn kan fint håndtere, at det var noget vi bare legede og tager på ingen måde skade af, at erfare de barske kendsgerninger.” siger hun. ”Fortællingerne om julemanden, rensdyr, nisser og anden magi, er til gengæld med til at bringe juleglæden frem i både store og små. Det skaber et fællesskab, magi og glæde.”

Julemanden kommer på besøg

Børns begejstring for julemanden, er ikke mindst noget man oplever, når man som Mads er hyret til at spille julemand juleaften.

”At spille julemand og dele gaver ud til børnene, er simpelthen en fantastisk oplevelse” fortæller Mads, der igen i år bruger eftermiddagen på at lægge vejen forbi juleglade børnefamilier og ønske glædelig jul.


”Der er jo ingenting som børnenes begejstring, når de ser julemanden. Og for mine egne børn, der nu er store, og for mig selv, da jeg var barn, var julemandens besøg det absolutte højdepunkt juleaften.”

Når barnet opdager, at det er en myte

Børns erkendelse af, at julemanden ikke eksisterer, kommer ikke fra den ene dag til den anden, det er noget der sker over tid med udviklingen og mor og fars hjælp.

”Det kan godt være, at vores børn opdager, at det er morbror Jens der er klædt ud, fordi de genkender hans briller. Alligevel går der en rum tid inden børnene forstår, hvordan det hænger sammen.” siger Charlotte Clemmensen.

Og for nogle børn, kan være lidt svært at give slip på den dejlige forestilling om julemanden, rensdyrene og nisserne.

”Mange børn forsætter legen lidt endnu efter ’opdagelsen’, ved at lade som om, at de stadig tror på julemanden. Når de er klar, vil de acceptere, at det blot har været en dejlig leg, og erkendelsen vil være en del af de mange erfaringer børn gør sig på deres vej mod voksenverdenen.”

Jul
Opskrift: Kanelkaffe

Når kulden nu så småt sniger sig ind på os, så har man for alvor brug for hyggelige stunder med en rar kop kaffe til at varme halsen og hænderne på.

Og hvad er mere oplagt end at vække julestemningen med en herligt krydret kanelkaffe?

Læs mere
Jul
Julekalender 2021

Åben dagens kalenderlåge og deltag i lodtrækningen om flotte gevinster fra Rituals, Unikke Hjem, Green People og Plaisir.

Læs mere
Jul
Affogato - Italiensk kaffedessert

Hvis du er glad for smagen af kaffe, men endnu ikke har prøvet den italienske kaffedessert affogato, så er du gået glip af en himmerigsmundfuld, som dine smagsløg med garanti skriger på at få lov til at dechifrere. Luk øjnene og forestil dig en kugle iskold is, der bliver overhældt med et...

Læs mere
Jul
Julekalender 2021 - Vind gaver fra Rituals, Unikke Hjem og Green People

 

Til julen hører fejring af Advent. Og her på KvindeGuiden skal vi naturligvis have en hyggelig julekalender, hvor vi udlodder skønne gevinster blandt læserne.

Klik ind og se gaverne, og husk at være med, når tilmeldingen åbner de fire søndage i advent; Søndag den 28. november, søndag den 5....

Læs mere
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ

Det kan være svært at gennemskue hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Langt de fleste danske juletræer sprøjtes med ukrudtsmidlet Roundup, som WHO fortsat mener udgør miljø- og sundhedsmæssig risiko.

Læs mere
Jul
Advent

De fineste gaveidéer til årets adventskalender.

Læs mere
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter: Flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand. Lækkerier til julefrokostbordet; Hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade,...

Læs mere
Jul
DIY: En duftende dejlig julehilsen

Her får du inspiration til en kær og anderledes julehilsen; små stofposer fulde af julens duftende krydderier, tørrede blomster eller æteriske olier. En både super nem, stemningsfuld og personlig lille gave.

Læs mere
Jul
Kanel, kanel og mere kanel!

Julen er højsæson for krydderier, og vi bruger rundhåndet løs af dem i mad, drikke og bagværk. Ét krydderi slår alle de andre med flere længder: Kanel! Hvert år omkring juletid havner det fine, rustrøde krydderi - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne. Krydderiets popularitet skyldes...

Læs mere
Jul
DIY: 22 kreative gaveidéer

Kalendergaver, adventsgaver, julehilsner og julegaver. Julen er fuld af hemmeligheder og søde overraskelser, og måske især i år, hvor ingen af os ved om det bliver muligt at fejre julen sammen, vil familie, venner og kollegaer sættes særlig pris på en hilsen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Gaveæske delikatesser

Gaveæske delikatesser

Gaveæsker til adventkalender

Gaveæsker til adventkalender

Julekalender med karameller

Julekalender med karameller

Glasklokke til fine nips

Glasklokke til fine nips

Shopping Nyheder
Georg Jensen topstjerne

Georg Jensen topstjerne

Mistelten belagt med bladguld

Mistelten belagt med bladguld

Jomfru Maria skulptur

Jomfru Maria skulptur

Brink Nordic - Julepynt <BR>som i gamle dage

Brink Nordic - Julepynt
som i gamle dage

Nye Bøger
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^