Hængekøje VENTURE DESIGN
Havebord Kryss
Løvefigurer til haven
Maling til træværk - Økologisk
Kategori: Jul

”Fortællingerne om julemanden, rensdyr, nisser og anden magi, er med til at bringe juleglæden frem i både store og små. Det skaber fællesskab, magi og glæde.” siger psykolog Charlotte Clemmensen, som ikke mener, at der er grund til bekymring, når det kommer til børns tro på julemanden.

Er det forkert at opmuntre børn til at tro på julemanden?
Redaktionen

Er man heldig at tilbringe juleaften i selskab med små børn, så er der garanti for en festlig aften fuld af sprudlende humør og uforfalsket julebegejstring. Aftenens program skal helst være som sidste års, for når man er lille, er det trygt og rart på forhånd at vide, hvad der venter.

Og børn er overraskende gode til at huske sidste års juleaften. Glemmer de voksne, at der skal risengrød til nisserne på loftet, eller kommer julemanden ikke på besøg som han plejer, så kan man være sikker på, at det bliver bemærket.

Men er det overhoved i orden at opmuntre børn til at tro på nisserne og julemanden?

Læg trygt bekymringerne til side

Som forældre kan man godt være i tvivl; er julemanden bare en hyggelig og harmløs illusion, eller er det en løgn, som kan have konsekvenser for tilliden mellem barn og voksen?

Det spørgsmål har psykologer fra Southwest Missouri University sat sig for at undersøge. Gennem samtaler med børn i indskolingen kunne psykologerne først og fremmest konkludere, at børnene generelt var klar over, at julemanden ikke findes, når de nåede 7-års alderen.

Blandt de børn, der kendte sandheden om julemanden, gav kun få udtryk for frustration over bedraget, mens den overvejende del af børnene synes det havde været dejligt at tro på julemanden. Og ifølge den danske psykolog og forfatter, Charlotte Clemmensen, er der ingen grund til bekymring, når det kommer til børns tro på julemanden.


”Nogle forældre spørger om det ikke kan ske, at børnene mister tilliden til dem, når de har løjet. Svaret er nej – det gør de ikke. Børn elsker historier og myter om rare figurer som fx julemanden, specielt når det indgår som en del af legen med mor og far. Børn kan fint håndtere, at det var noget vi bare legede og tager på ingen måde skade af, at erfare de barske kendsgerninger.” siger hun. ”Fortællingerne om julemanden, rensdyr, nisser og anden magi, er til gengæld med til at bringe juleglæden frem i både store og små. Det skaber et fællesskab, magi og glæde.”

Julemanden kommer på besøg

Børns begejstring for julemanden, er ikke mindst noget man oplever, når man som Mads er hyret til at spille julemand juleaften.

”At spille julemand og dele gaver ud til børnene, er simpelthen en fantastisk oplevelse” fortæller Mads, der igen i år bruger eftermiddagen på at lægge vejen forbi juleglade børnefamilier og ønske glædelig jul.


”Der er jo ingenting som børnenes begejstring, når de ser julemanden. Og for mine egne børn, der nu er store, og for mig selv, da jeg var barn, var julemandens besøg det absolutte højdepunkt juleaften.”

Når barnet opdager, at det er en myte

Børns erkendelse af, at julemanden ikke eksisterer, kommer ikke fra den ene dag til den anden, det er noget der sker over tid med udviklingen og mor og fars hjælp.

”Det kan godt være, at vores børn opdager, at det er morbror Jens der er klædt ud, fordi de genkender hans briller. Alligevel går der en rum tid inden børnene forstår, hvordan det hænger sammen.” siger Charlotte Clemmensen.

Og for nogle børn, kan være lidt svært at give slip på den dejlige forestilling om julemanden, rensdyrene og nisserne.

”Mange børn forsætter legen lidt endnu efter ’opdagelsen’, ved at lade som om, at de stadig tror på julemanden. Når de er klar, vil de acceptere, at det blot har været en dejlig leg, og erkendelsen vil være en del af de mange erfaringer børn gør sig på deres vej mod voksenverdenen.”

Jul
Vindere af julekalenderen

Klik ind og se de heldige vindere af adventskalenderen 2021

Læs mere
Jul
Duften af jul - 6 skønne idéer

Intet vækker julestemningen som duften af jul. Den krydrede duft af hjemmebagte småkager, gløgg og honninghjerter, der blander sig med duften af gran og nellike-appelsiner. Fremhæv de liflige dufte ved at varme krydderier på pande eller ved at lade en herlig julepotpourri med enebær, appelsiner,...

Læs mere
Jul
Julemiddag: 10 effektive tips mod halsbrand og sure opstød

Det er svært at være mådeholden, når det kommer til menuen juleaften; Flæskesteg med sprøde svær, and, søde brunede kartofler, rødkål, gode vine, risalamande og marcipan. Lækkerierne dufter og smager så dejligt, at man hurtigt får mere indenbords, end godt er, og så ender man med at sidde resten af...

Læs mere
Jul
Sære juletraditioner i andre lande

De danske juletraditioner synes mildest talt vindtørre sammenlignet med traditioner i andre lande; Der bliver spået i kaffegrums, tændt kæmpe bål, serveret 13 desserter juleaften, og støvlerne bliver fyldt med gaver og slik.

Læs om sære russiske, franske, tyske, polske, portugisiske, irske,...

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Julehygge med børnene: 14 sjove og kreative idéer

December måned kan være nok så fuld af festlige sammenkomster, men intet slår julehygge med børnene. Er man så heldig, at have børn eller børnebørn at dele julemåneden med, så er det bare om at rydde kalenderen. For i selskab med børn er man garanteret ægte, uforfalsket julebegejstring, stort...

Læs mere
Jul
Mere jul med mindre stress

Der er stadig god tid, men hvis du har store ambitioner og forventninger til julen, så er det altid en god ide at planlægge lidt i forvejen. Her får du gode råd og praktiske tips, som gerne skulle gøre 'projekt jul' lidt mere overskuelig.

Læs mere
Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og...

Læs mere
Jul
Hvorfor holder flere jul i et lejet sommerhus?

Er man den der, pr. tradition, altid lægger hus til juleaften, så ved man, hvor nemt det er at komme til at stå med ansvaret for, at det hele forløber, som det skal. For selvom familien har de bedste intentioner om at tage del i forberedelserne, så vil den overordnede koordinering af arrangementet...

Læs mere
Jul
Brug haven til jul – og genbrug julen i haven

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Gaveæsker til adventkalender

Gaveæsker til adventkalender

Glasklokke til fine nips

Glasklokke til fine nips

Sæbebolde

Sæbebolde

Plakat PH Poul Henningsen

Plakat PH Poul Henningsen

Shopping Nyheder
Julepynt fra Vondels

Julepynt fra Vondels

Julepynt og -stads fra Broste Copenhagen

Julepynt og -stads fra Broste Copenhagen

Pynt juletræet med frugt og grønt

Pynt juletræet med frugt og grønt

Vance Kitira stearinlys

Vance Kitira stearinlys

Nye Bøger
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^