help write research paper how to write a concept analysis paper
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Jul

”Fortællingerne om julemanden, rensdyr, nisser og anden magi, er med til at bringe juleglæden frem i både store og små. Det skaber fællesskab, magi og glæde.” siger psykolog Charlotte Clemmensen, som ikke mener, at der er grund til bekymring, når det kommer til børns tro på julemanden.

Er det forkert at opmuntre børn til at tro på julemanden?
Redaktionen

Er man heldig at tilbringe juleaften i selskab med små børn, så er der garanti for en festlig aften fuld af sprudlende humør og uforfalsket julebegejstring. Aftenens program skal helst være som sidste års, for når man er lille, er det trygt og rart på forhånd at vide, hvad der venter.

Og børn er overraskende gode til at huske sidste års juleaften. Glemmer de voksne, at der skal risengrød til nisserne på loftet, eller kommer julemanden ikke på besøg som han plejer, så kan man være sikker på, at det bliver bemærket.

Men er det overhoved i orden at opmuntre børn til at tro på nisserne og julemanden?

Læg trygt bekymringerne til side

Som forældre kan man godt være i tvivl; er julemanden bare en hyggelig og harmløs illusion, eller er det en løgn, som kan have konsekvenser for tilliden mellem barn og voksen?

Det spørgsmål har psykologer fra Southwest Missouri University sat sig for at undersøge. Gennem samtaler med børn i indskolingen kunne psykologerne først og fremmest konkludere, at børnene generelt var klar over, at julemanden ikke findes, når de nåede 7-års alderen.

Blandt de børn, der kendte sandheden om julemanden, gav kun få udtryk for frustration over bedraget, mens den overvejende del af børnene synes det havde været dejligt at tro på julemanden. Og ifølge den danske psykolog og forfatter, Charlotte Clemmensen, er der ingen grund til bekymring, når det kommer til børns tro på julemanden.


”Nogle forældre spørger om det ikke kan ske, at børnene mister tilliden til dem, når de har løjet. Svaret er nej – det gør de ikke. Børn elsker historier og myter om rare figurer som fx julemanden, specielt når det indgår som en del af legen med mor og far. Børn kan fint håndtere, at det var noget vi bare legede og tager på ingen måde skade af, at erfare de barske kendsgerninger.” siger hun. ”Fortællingerne om julemanden, rensdyr, nisser og anden magi, er til gengæld med til at bringe juleglæden frem i både store og små. Det skaber et fællesskab, magi og glæde.”

Julemanden kommer på besøg

Børns begejstring for julemanden, er ikke mindst noget man oplever, når man som Mads er hyret til at spille julemand juleaften.

”At spille julemand og dele gaver ud til børnene, er simpelthen en fantastisk oplevelse” fortæller Mads, der igen i år bruger eftermiddagen på at lægge vejen forbi juleglade børnefamilier og ønske glædelig jul.


”Der er jo ingenting som børnenes begejstring, når de ser julemanden. Og for mine egne børn, der nu er store, og for mig selv, da jeg var barn, var julemandens besøg det absolutte højdepunkt juleaften.”

Når barnet opdager, at det er en myte

Børns erkendelse af, at julemanden ikke eksisterer, kommer ikke fra den ene dag til den anden, det er noget der sker over tid med udviklingen og mor og fars hjælp.

”Det kan godt være, at vores børn opdager, at det er morbror Jens der er klædt ud, fordi de genkender hans briller. Alligevel går der en rum tid inden børnene forstår, hvordan det hænger sammen.” siger Charlotte Clemmensen.

Og for nogle børn, kan være lidt svært at give slip på den dejlige forestilling om julemanden, rensdyrene og nisserne.

”Mange børn forsætter legen lidt endnu efter ’opdagelsen’, ved at lade som om, at de stadig tror på julemanden. Når de er klar, vil de acceptere, at det blot har været en dejlig leg, og erkendelsen vil være en del af de mange erfaringer børn gør sig på deres vej mod voksenverdenen.”

Jul
Sådan ønsker du god jul på 20 andre sprog

Selvom det svenske, norske og danske sprog ligner hinanden, så er det ikke ualmindeligt, at vi slår over i engelsk, når vi skriver sammen. Men når det kommer til at ønske hinanden en god jul, så kan man som trygt skrive 'god jul', for sådan lyder julehilsen også på norsk og svensk.

Til gengæld er...

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -...

Læs mere
Jul
Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse...

Læs mere
Jul
Top 10 over de bedste julefilm

Hvis man midt i juleræset trænger til en pause, så er der ikke noget som at kravle op i sofahjørnet og se - eller gense - en skøn julefilm.

Fra ’Fars Fede Juleferie’ med Chevy Chase i hovedrollen, 'Elf' med Will Ferrell, 'Bad Santa' med Billy Bob Thornton, til 'Søren Bruns Jul', Astrid Lindgrens...

Læs mere
Jul
Julekrydderiet over alle julekrydderier

Julen er højsæson for duftende dejlige krydderier, og her ligger særligt ét krydderi i toppen af listen over højtidens mest populære. Dét drejer sig naturligvis den herlige kanel.

Hvert år omkring juletid ligger kanelen - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne, for som alle ved, så...

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted

Forventningsfulde børn og nostalgisk legetøj er uløseligt forbundet med julen. Her et udvalg af den fineste julepynt, der vil vække særlig fryd hos store som små.

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet. Se den fineste, muntre, kulørte julestads fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg,...

Læs mere
Jul
DIY: En duftende dejlig julehilsen

Her får du inspiration til en kær og anderledes julehilsen; små stofposer fulde af julens duftende krydderier, tørrede blomster eller æteriske olier. En både super nem, stemningsfuld og personlig lille gave.

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse?

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed...

Læs mere
Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og...

Læs mere
Jul
Sale 2022 - Tjek tilbudspriserne

Du behøver ikke storme rundt efter gode Black Friday-tilbud, for her har vi samlet et udvalg af de allerbedste tilbud i november med op til 50% rabat fra blandt andet Gucci & Seiko, byNORD, Broste Copenhagen, House Doctor, Nicolas Vahé, Meraki, LAFORMA, ROWICO, KARE DESIGN, Nordal, Between Floors,...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Morris & Co Gaveæsker

Morris & Co Gaveæsker

Kalender gaveposer

Kalender gaveposer

Adventskalendere til ham og hende

Adventskalendere til ham og hende

Julesok til pakkekalender<BR>og adventsgaver

Julesok til pakkekalender
og adventsgaver

Shopping Nyheder
Pynt juletræet med frugt og grønt

Pynt juletræet med frugt og grønt

Jomfru Maria skulptur

Jomfru Maria skulptur

Julepynt - VW Bobbel i krom

Julepynt - VW Bobbel i krom

LED bloklys

LED bloklys

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^