Drømmen om Peters jul

Kategori: Jul

Drømmen om Peters jul

Drømmen om Peters jul  

Det er nok de færreste af os der kan se frem til en jul lige så enkel og harmonisk, som beskrevet i historien Peters Jul ...

Af psykolog og forfatter Ingrid Ortmann

”Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid, så ved jeg, julen kommer...”
Når vi tænker på jul, bærer mange af os stadig rundt på et indre billede af Peters Jul, den gamle julehistorie af Johan Krohn som udspiller sig i et Københavnsk borgerhjem i 1800-tallet. Historien beskriver den rene juleidyl omkring Peter og familien som består af far, mor, tre søde børn og en rar gammel bedstemor, samt tjenestefolkene Anders og Karen - som er garanter for at den hjemmegående mor ikke bliver stresset af alle de mange juleforberedelser.
Dette billede af julen er for mange af os stadig illusionen om den rigtige jul, en jul hvor alle er glade og alt går op i en højere enhed af glæde og harmoni, når vi hånd i hånd danser rundt om det pyntede juletræ. Selvom historien er mere end hundrede år gammel, er den stadig levende hos mange moderne kvinder - også selvom det i virkeligheden nok er de færreste af os der kan se frem til en jul så enkel og harmonisk, som beskrevet i Peters Jul.

Moderne familiekonstallationer
I dag er familiernes sammensætning oftest en del mere kompleks end i Peters familie i 1800-tallet. Mor og far er som regel begge udearbejdende. I mange familier bor far og mor ikke sammen. Børnene er i skole og daginstitution hele dagen, og derfor foregår mange af juleaktiviteterne udenfor hjemmets fire vægge. Der er heller ikke mere en karl og en pige til at tage sig af de praktiske gøremål - og den gamle bedstemor er måske taget på trekking i et fjerntliggende land for at slippe væk fra juletravlheden i Danmark. Kort sagt ser billedet i dag ganske anderledes ud end da historien om Peters jul blev skrevet. I dag er der mange forehold der skal tages hensyn til, så mange, at det kan være svært at få det hele til at gå op i en højre enhed. Nej, julen i dag ligner ikke Peters Jul, vi har været tvunget til at finde nye og andre måder at fejre julen på.

De høje forventninger til julen bliver ikke indfriet
Efter jul og nytår oplever mine psykologkollegaer og jeg en tydelig stigning af henvendelser fra mennesker, der både er meget frustrerede og kede af det. På trods af den store indsats de har investeret i at gøre alle glade, har der alligevel været for mange skuffelser og uløselige problemer i familien i julen. Mange havde håbet, at de problemer der viser sig i hverdagen, blandt andet hos splittede eller sammenførte familier, ville være sat i bero i julen. Desværre viser det sig ofte, at det der er svært at få til at fungere i dagligdagen, kun bliver endnu sværere i julen. Det er de store forventninger til og illusioner om den lykkelige familie, der giver de store frustrationer - og det kan derfor være en god ide at forsøge at justere sine forventninger, så man går julen i møde med nogle mere realistiske forventninger.

Skru ned for forventningerne
Så mit bedste råd er at man forsøger at forholde sig realistisk til hvordan ens familiesituation ser ud lige her og nu. Hvad kan lade sig gøre, hvor gemmer der sig konfliktstof og er det muligt at komme eventuelle mulige konfliktemner i forkøbet?
Selvom du i år skulle høre til en af de mange, der er i den situation, at familien af forskellige årsager er splittet af uenighed og konflikter, så kan det alligevel lykkes at skabe en nogenlunde fredelig og harmonisk jul. Det kræver muligvis både mod og storsind at rumme situationen, som den ser ud lige nu. Måske skal du række hånden ud til en ekspartner der har det svært i øjeblikket, eller måske skal du invitere vedkommende med til jul. Det kan også være at børnene skal være hos din eks i julen, ikke fordi det er vedkommendes ”tur”, men bare fordi det betyder så meget for ham/hende – og for børnene.
Det kan også være du skal beslutte dig for at udvise storsind og invitere en gammel onkel der sidder alene i julen eller holde jul sammen med en kedelig svoger, fordi hans børn har det så dejligt sammen med dine…

Storsind og tolerance – en moderne Peters Jul
Meget kan lykkes hvis vi kan tilsidesætte vores egne behov og forventninger for en stund – og hvis vi kan udvise imødekommenhed, rummelighed og storsind, uden at forvente noget tilbage. Julen handler om fred i sindet og fred mellem mennesker. Det er et paradoks, at det oftest er omkring julen, at det kan være allersværest at give afkald på en rettighed, selv hvis det tjener et højere formål f.eks. for et barns glæde og trivsel i julen.

Ingen af os kan i disse tider, hvor vores klima er på vej til overophedning, genskabe drømmen om ”den hvide jul” og de færreste har måske også svært ved helt at få øje på ”julefreden”, når vi ser på verdenen omkring os. Så juleglæde, freden og harmonien må vi lede efter inde i os selv. Disse findes i vores indre kerne, en fredfuld følelse som vi også kan dele ud af til andre, der må have behov for hjælp til at få en rar og fredelig jul. Og på den måde kan vi skabe en ny variation af Peters Jul, en jul hvor vi deler ud af vores juleglæde og bidrager til at mennesker omkring os får en fredelig og rar jul. Det kræver at turde se realiteterne i øjnene, det kan være at man må gå på kompromis eller måske helt tilsidesætte egne ønsker og forventninger - og det kræver mod, viljestyrke og et stort og varmt julehjerte.

Fra et stort og varmt hjerte sender jeg ønsker til alle om en fredfyldt og glædelig jul.

Ingrid Ortmann

Jul
Julelege: 5 sjove lege for hele familien 

Hvis der juleaften, mellem gaveudveksling og julemiddagen, er tid til lidt hyggelig adspredelse, så er der ikke noget, som en juleleg eller -quiz. Her får du 5 idéer til sjove julelege for hele familien juleaften og i juledagene.; Gaveleg, julequiz, julebingo, gæt julens dufte og julesækkeløb.

Læs mere
Jul
Duften af jul - 6 skønne idéer 

Intet vækker julestemningen som duften af jul, den krydrede duft af hjemmebagte småkager, gløgg og honninghjerter, der blander sig med duften af gran og nellike-appelsiner. Fremhæv de liflige dufte ved at varme krydderier på pande eller ved at lade en herlig julepotpourri med enebær, appelsiner,…

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang 

I morgen på Luciadag hyldes Sankta Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer…

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Læs mere
Jul
Advokaten advarer: Julestress gør januar til årets skilsmisse måned 

Juletid er glædens tid…. i hvert fald for nogle.

I mange familier/parforhold, er juletiden en periode fuld af ambivalens. Man har travlt med at gå til julefrokoster, købe julegaver, bage julesmåkager med børnene, julehygge med venner og familie, for til sidst at sidde halvstresset tilbage, når det…

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit  

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
8 smukke alternativer til årets juletræ  

Til dig, der er vild med julepynt, men ikke har et juletræ; Her er 8 kære idéer til, hvordan din fine juletræspynt kan få den fortjente opmærksomhed - også selvom du ikke lige har plads til selve juletræet.

Læs mere
Jul
Kanel: Julekrydderiet over alle julekrydderier 

Julen er højsæson for duftende dejlige krydderier, og her ligger særligt ét krydderi i toppen af listen over højtidens mest populære. Dét drejer sig naturligvis den herlige kanel.

Hvert år omkring juletid ligger kanelen - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne, for som alle ved, så…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^