Kategori: Jul

Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere miljøvenlig.

Materialerne til dekorationen kan findes i skoven, men også haven et rent skatkammer. Her er fine naturmaterialer, som allesammen genanvendes efter jul.

Og dét er der, ifølge Haveselskabet, flere og flere, der får øjnene op for. Her mærker man en stigende interesse for at trække på haven i juletiden, og mange efterspørger inspiration til naturlig og bæredygtig julepynt. Og du behøver ikke have grønne fingre for at gøre julen grøn, understreger Haveselskabets havefaglige rådgiver Louise Møller, som her guider til, hvordan du får ekstra glæde af din have i julen – og hvordan du kan lade haven få glæde af julen i det nye år.

Juledekoration fra haven

Går du en tur i haven, vil du opdage, at den bugner med materialer til en smuk juledekoration. Grene fra stedsegrønne buske som buksbom og grangrene er oplagte, ligesom grankogler og mos fra plænen gør sig godt i en juledekoration. Man kan også med fordel lægge vejen forbi det afblomstrede staudebed, påpeger Louise Møller.

"Frøstande fra stauder, der er visnet ned, er meget dekorative. Man kan lade dem stå i deres naturlige farve eller dyppe dem i farvet økologisk maling. De gør sig godt i både en vase eller i adventskransen," siger hun.

De visne blomster tørrer forholdsvis hurtigt, så de kan sprayes eller stå, som de er i en dekoration, så det kræver ikke meget arbejde at tage dem ind.

Alt hvad der står der derude nu, kan bruges indendørs, selv om det er visnet ned. Hortensia, løvehale og sankthansurt er flotte, men det er forskellige typer af tidsler også. Også den vilde plante kartebolle, som nogle vil forbinde med ukrudt, er smuk. Det er kun fantasien, der sætter grænser her. Og man kan sagtens supplere med ting, man finder i naturen, hvis man vil have flere slags stedsegrønt, kogler, mos eller bark, forklarer Louise Møller.

"Det giver god mening at tænke i at kunne bruge det, der købes ind til dekorationer, igen i haven", fortæller Rie Birk Lauridsen, der sidder i Haveselskabets Rådgivning, hvor medlemmer kan ringe ind og få svar på deres havespørgsmål. "Vi har nogen, der i foråret spørger os, hvad de kan plante, så de har ting, der kan bruges til julepynt. Det er skønt at se, at vores medlemmer og haveejere generelt er begyndt at tænke på den måde".

Vinterblomster

Hyacinter og tulipaner med løg pryder ofte juledekorationer, og de kan med fordel plantes ud i haven, når de er færdige med at pynte indendøre. Men de skal graves ned med blade på.
"Det er vigtigt, at man ikke klipper bladene af, for der sidder kraft i bladene, som trækker ned i løget og er med til at danne næste års blomst. Man kan lade blomsten visne ned, til bladene falder af, eller grave løget ned med blade på, og så vil de blomstre i haven i foråret et år senere", forklarer Louise Møller.

Vil du tænke haven ind i billedet, allerede når du køber juledekorationer og pynt til bordet, er julerosen et godt bud. Den har bedst af ikke at være inde i en varm stue alt for længe, og derfor er det oplagt at plante den ud lige efter jul.

"Julerosen blomstrer på et tidspunkt, hvor næsten intet andet blomstrer, og derfor er den så fin i haven. Den kan også sagtens stå i en krukke, hvis man ikke har plads i bedet", siger Louise Møller.

Klar på en udfordring

Hvis du virkelig vil ‘nørde’ igennem i haven og er klar på et mere udfordrende projekt, kan du kaste dig over Amaryllis, som mange også kender under navnet Ridderstjerne eller De Fire Verdenshjørner. Den blomstrer fra et stort løg og kan købes i butikkerne ved juletid. Men løget kan ikke lægges i jorden på samme måde som hyacinter og tulipaner, for den tropiske blomst kan ikke rigtig gro i vores nordiske haver.

"Men har du tålmodighed, kan du drive en ny blomst frem til næste jul. Når Amaryllis er afblomstret, stilles den et køligt sted. Til foråret kan den stilles ud på terrassen eller i haven – mange vælger et skjult sted i haven, for den er ikke så pæn i sin hvileperiode. Blomsten får mange lange blade, som visner ned, når vi når længere hen på sæsonen. De klippes fra, og dermed kan en ny blomst drives frem, som vil blomstre til jul", forklarer Louise Møller.

Jul
Konfektopskrift: Julehjerte med marcipan og salt-karamel 

De fine julehjerter og -stokke er lavet af den lækreste, bløde marcipan med karamelsmag og salt. Det er en skøn kombination, som giver stor smag og fremhæver den herlige mandelsmag.

Figurerne er super nemme at lave, og smager ikke kun helt forrygende, men ser også så fine ud på marcipanfadet – især…

Læs mere
Jul
Opskrift af chocolatier Jesper Rahbek: Dadler med marcipan og lakrids 

Søde dadler, blød marcipan, sprød chokoladeovertræk og fennikelfrøs subtile lakridsagtige smag på toppen.

Læs mere
Jul
Juleblomster: 10 idéer til juledekoration med hvide blomster 

Blomster er slet ikke til at undvære i julen: Amaryllis, tulipan, hyacint og julestjerne er så smukke og stemningsfulde i julens stilleben og til borddekorationer. De fås i alverdens farver, men de hvide står i særlig smuk kontrast til den mørkegrønne gran og den fine julestads.

Læs mere
Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Jul
Er det forkert at opmuntre børn til at tro på julemanden? 

Er man heldig at tilbringe juleaften i selskab med små børn, så er der garanti for en festlig aften fuld af sprudlende humør og uforfalsket julebegejstring. Aftenens program skal helst være som sidste års, for når man er lille, er det trygt og rart på forhånd at vide, hvad der venter.

Og børn er…

Læs mere
Jul
Sære juletraditioner i andre lande 

De danske juletraditioner synes mildest talt vindtørre sammenlignet med traditioner i andre lande; Der bliver spået i kaffegrums, tændt kæmpe bål, serveret 13 desserter juleaften, og støvlerne bliver fyldt med gaver og slik.

Læs om sære russiske, franske, tyske, polske, portugisiske, irske,…

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande 

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -…

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted 

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet med kulørt og stemningsfuld vintageinspireret julepynt fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg, Brink Nordic og House Doctor. Klik på produkterne, og se forhandler og priser.

Læs mere
Jul
DIY: 22 kreative gaveidéer 

Julehilsner til venner og kollegaer og julegaver til hele familien ...

Julen er fuld af hemmeligheder og søde overraskelser, og der er intet så dejligt, som at få en personlig gave, giveren selv har brugt tid og kreative kræfter på at fremstille. Her får du idéer til 22 nyttige, hjemmelavede gaver,…

Læs mere
Jul
Julepynt: Hvid julestads 

Hvid julepynt skaber en særlig smuk og elegant kontrast til den mørkegrønne gran. Se udvalget.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^