Affogato - Italiensk kaffedessert

Kategori: Jul

Affogato - Italiensk kaffedessert 

Hvis du er glad for smagen af kaffe, men endnu ikke har prøvet den italienske kaffedessert affogato, så er du gået glip af en himmerigsmundfuld, som dine smagsløg med garanti skriger på at få lov til at dechifrere. Luk øjnene og forestil dig en kugle iskold is, der bliver overhældt med et friskbrygget espressoshot med den fineste karamelfarvede crema på toppen. Ren julemagi.

Affogato er traditionelt med vaniljeis. Men isen kan varieres i en uendelighed. I denne opskrift, som er udarbejdet af diætist Camilla Pi Kirkegaard, har den hjemmerørte is fået et strejf af traditionelle julekrydderier, nemlig kanel, nellike og kardemomme, for at give desserten bjældeklang på smagsbarometeret. 

"De aromatiske julekrydderier giver isen en fantastisk sødme og kant, som passer perfekt til den skarpe kaffe. Det er ren julemagi, der gør isdesserten særdeles vinterværdig, fx som afslutning på en god decembermiddag eller til julehyggen på en adventssøndag" siger Camilla Pi Kirkegaard.

Det skal du bruge:

(til 4 personer + is til fryseren eller til børnene)

  • 7 ½ dl letmælk
  • 2 ½ dl piskefløde
  • 10 pasteuriserede æggeblommer
  • 200 g sukker
  • 2 ½ tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme
  • ½ tsk. stødt nellike
  • 4 hele kanelstænger til pynt
  • Evt. flager af chokolade eller salt-karamelsauce til at pynte med på toppen.

Sådan gør du:

  • Til fremstilling af isen skal mælken lunes ved middel varme til den får små bobler. Rør rundt undervejs, så det ikke brænder fast i bunden. 
  • Pisk imens æggeblommer og sukker sammen til en tyk cremet æggesnaps. 
  • Hæld en lille stråle af den lune mælk i æggesnapsen, mens du pisker. Tilsæt lidt ad gangen under konstant piskning. 
  • Hæld blandingen tilbage i gryden og tilsæt julekrydderierne. Varm iscremen op til ca. 80-85 grader under omrøring. Den må ikke koge! Den skal tykne lidt og blive til en lækker creme.
  • Tag gryden af varmen, hæld iscremen i en skål og stil den på køl i ca. 2 timer. 
  • Pisk fløden (ikke for hårdt). Vend den forsigtigt i iscremen. 
  • Hæld cremen i din ismaskine og lad den køre, til isen er færdig (følg vejledningen i manualen). Rør isen kort igennem med en dejskraber, så den bliver helt jævn og cremet.

Servering:

  • Lav 4 espressoshots eller bryg en kande god, stærk kaffe. Lad kaffen køle en anelse af.
  • Stil imens 4 små fine kaffekopper eller serveringsglas i fryseren i ca. 5 minutter.
  • Kom en kugle jule-is i de kolde kopper eller glas og hæld kaffen over i en tynd stråle. Pynt med en hel kanalstang, evt. et par chokoladeflager eller dryp lidt karamelsauce på toppen og servér.     
Jul
Julelege: 5 sjove lege for hele familien 

Hvis der juleaften, mellem gaveudveksling og julemiddagen, er tid til lidt hyggelig adspredelse, så er der ikke noget, som en juleleg eller -quiz. Her får du 5 idéer til sjove julelege for hele familien juleaften og i juledagene.; Gaveleg, julequiz, julebingo, gæt julens dufte og julesækkeløb.

Læs mere
Jul
Duften af jul - 6 skønne idéer 

Intet vækker julestemningen som duften af jul, den krydrede duft af hjemmebagte småkager, gløgg og honninghjerter, der blander sig med duften af gran og nellike-appelsiner. Fremhæv de liflige dufte ved at varme krydderier på pande eller ved at lade en herlig julepotpourri med enebær, appelsiner,…

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang 

I morgen på Luciadag hyldes Sankta Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer…

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Læs mere
Jul
Advokaten advarer: Julestress gør januar til årets skilsmisse måned 

Juletid er glædens tid…. i hvert fald for nogle.

I mange familier/parforhold, er juletiden en periode fuld af ambivalens. Man har travlt med at gå til julefrokoster, købe julegaver, bage julesmåkager med børnene, julehygge med venner og familie, for til sidst at sidde halvstresset tilbage, når det…

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit  

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
8 smukke alternativer til årets juletræ  

Til dig, der er vild med julepynt, men ikke har et juletræ; Her er 8 kære idéer til, hvordan din fine juletræspynt kan få den fortjente opmærksomhed - også selvom du ikke lige har plads til selve juletræet.

Læs mere
Jul
Kanel: Julekrydderiet over alle julekrydderier 

Julen er højsæson for duftende dejlige krydderier, og her ligger særligt ét krydderi i toppen af listen over højtidens mest populære. Dét drejer sig naturligvis den herlige kanel.

Hvert år omkring juletid ligger kanelen - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne, for som alle ved, så…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^