Affogato er traditionelt med vaniljeis. Men isen kan varieres i en uendelighed. I denne opskrift, som er udarbejdet af diætist Camilla Pi Kirkegaard, har den hjemmerørte is fået et strejf af traditionelle julekrydderier, nemlig kanel, nellike og kardemomme, for at give desserten bjældeklang på smagsbarometeret.
"De aromatiske julekrydderier giver isen en fantastisk sødme og kant, som passer perfekt til den skarpe kaffe. Det er ren julemagi, der gør isdesserten særdeles vinterværdig, fx som afslutning på en god decembermiddag eller til julehyggen på en adventssøndag" siger Camilla Pi Kirkegaard.
Det skal du bruge:
(til 4 personer + is til fryseren eller til børnene)
- 7 ½ dl letmælk
- 2 ½ dl piskefløde
- 10 pasteuriserede æggeblommer
- 200 g sukker
- 2 ½ tsk. kanel
- 1 tsk. kardemomme
- ½ tsk. stødt nellike
- 4 hele kanelstænger til pynt
- Evt. flager af chokolade eller salt-karamelsauce til at pynte med på toppen.
Sådan gør du:
- Til fremstilling af isen skal mælken lunes ved middel varme til den får små bobler. Rør rundt undervejs, så det ikke brænder fast i bunden.
- Pisk imens æggeblommer og sukker sammen til en tyk cremet æggesnaps.
- Hæld en lille stråle af den lune mælk i æggesnapsen, mens du pisker. Tilsæt lidt ad gangen under konstant piskning.
- Hæld blandingen tilbage i gryden og tilsæt julekrydderierne. Varm iscremen op til ca. 80-85 grader under omrøring. Den må ikke koge! Den skal tykne lidt og blive til en lækker creme.
- Tag gryden af varmen, hæld iscremen i en skål og stil den på køl i ca. 2 timer.
- Pisk fløden (ikke for hårdt). Vend den forsigtigt i iscremen.
- Hæld cremen i din ismaskine og lad den køre, til isen er færdig (følg vejledningen i manualen). Rør isen kort igennem med en dejskraber, så den bliver helt jævn og cremet.
Servering:
- Lav 4 espressoshots eller bryg en kande god, stærk kaffe. Lad kaffen køle en anelse af.
- Stil imens 4 små fine kaffekopper eller serveringsglas i fryseren i ca. 5 minutter.
- Kom en kugle jule-is i de kolde kopper eller glas og hæld kaffen over i en tynd stråle. Pynt med en hel kanalstang, evt. et par chokoladeflager eller dryp lidt karamelsauce på toppen og servér.