Kategori: Jul

Danskernes brug af både ’Tøm køleskabet’-funktionen og madplanerne på Karolines Køkkens app og hjemmeside er nemlig steget med cirka 40 procent de seneste to måneder.

6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Energikrise og stigende priser påvirker danskernes vaner i køkkenet

Priserne på madvarer stiger, og det påvirker danskernes vaner i køkkenet. Men der er penge at spare i køkkenet, hvis man køber fornuftigt ind, laver madplaner og husker at komme i bund med alle madvarerne i køleskabet, skriver Karolines Køkken.

”Vi ved, at der er rigtig mange penge at spare ved at lave madplaner for ugen. For så undgår man i højere grad de impulsive og ofte dyre indkøb, samtidig med at man mindsker sit madspild. Og madspild er også pengespild. En god idé er derfor at indtænke en dag eller to i madplanen til rester,” siger Britta Surland, der er leder af Karolines Køkken.

Madplaner kan mindske strømforbruget

Udover at minimere udgifterne til indkøb, kan madplaner også have en positiv effekt på strømforbruget. Man kan nemlig tænke strømforbruget ind i madplanerne og strategisk planlægge timingen for de forskellige retter i løbet af ugen.

Ifølge Britta Surland er planlægning generelt vejen frem for at mindske både madspild, pengeforbrug og strømforbrug.

”Det handler om at bruge sin sunde fornuft, og madplaner og planlægning er i høj grad sund fornuft. Fx kan du planlægge ugens måltider, så du tilbereder flere ting i ovnen på samme tid og undgår at opvarme ovnen for mange gange. For ovnen er en strømsluger,” siger hun og uddyber:

”Planlægger du kylling i ovnen til aftensmad, så bag morgenbollerne til de næste par dage på samme tid. Eller planlæg en ovnret, hvor resterne kan varmes op på panden dagen efter, eventuelt spædet op med grøntsagsrester fra køleskabet.”

Det er ikke kun på indkøb og madplaner, at der er penge at hente, ifølge Britta Surland. I disse tider kan det også være en god ide at tænke på, hvordan man agerer i køkkenet.

”Det er de små ændringer i hverdagen, der gør en forskel i det store hele. Og det behøver ikke være svært. Fælles for alle rådene er, at der er energi og penge at spare, når du planlægger og tænker dig om,” siger hun.

6 gode råd til at spare i køkkenet

  1. Brug komfuret i stedet for ovnen:

    Ovnen er en af de helt store strømslugere i køkkenet, og den har som udgangspunkt et større strømforbrug end komfuret. Overvej derfor, om du kan bruge en gryde eller en pande i stedet for. Brug også gerne brødristeren frem for ovnen til at varme fx burgerboller og pitabrød.
     
  2. Udnyt ovnen, når den er tændt:

    Er ovnen en nødvendighed, så udnyt, at den allerede er tændt. Det er en skrøne, at maden kommer til at smage af hinanden. Skal du bage kage eller boller, så kan du fx udnytte ovnens varme til at lave tærte til aftensmad.
     
  3. Brug for- og eftervarme:

    Ovnen bruger mest strøm i opvarmningsfasen, og derfor er der strøm at spare, hvis du udnytter for- og eftervarmen. Mange retter, som fx lasagne, kan sagtens sættes ind i en kold ovn. Du kan også sagtens slukke ovnen 10 minutter før tid og lade maden blive færdig ved eftervarmen.
     
  4. Brug så lidt vand som muligt:

    Det er ikke nødvendigt at dække fx æg og kartofler med vand, når de skal koges. Du kan sagtens nøjes med et par centimeter vand – bare husk at lægge låg på. Vandet koger hurtigere, dampen udnyttes optimalt, og du sparer på elregningen. Udnyt også eftervarmen ved at slukke blusset lidt før tid og lade eftervarmen gøre sit arbejde.
     
  5. Tø op i køleskabet:

    Tænk fremad og tag mad op af fryseren i god tid, så du kan lade det tø langsomt op i køleskabet. De frosne madvarer hjælper nemlig med til at sænke temperaturen i køleskabet, og køleskabet sparer på energien.
     
  6. Lav mad til flere dage:

    Hvis du skal koge ris eller kartofler, så sørg for at lave en stor portion, så du har til flere dage. Så kan du stege det på panden sammen med grøntsager eller andre rester fra køleskabet. Det sparer både tid og strøm, når du ikke skal koge ris to aftener i træk.
Jul
Juleblomster: 10 idéer til juledekoration med hvide blomster 

Blomster er slet ikke til at undvære i julen: Amaryllis, tulipan, hyacint og julestjerne er så smukke og stemningsfulde i julens stilleben og til borddekorationer. De fås i alverdens farver, men de hvide står i særlig smuk kontrast til den mørkegrønne gran og den fine julestads.

Læs mere
Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Jul
Er det forkert at opmuntre børn til at tro på julemanden? 

Er man heldig at tilbringe juleaften i selskab med små børn, så er der garanti for en festlig aften fuld af sprudlende humør og uforfalsket julebegejstring. Aftenens program skal helst være som sidste års, for når man er lille, er det trygt og rart på forhånd at vide, hvad der venter.

Og børn er…

Læs mere
Jul
Sære juletraditioner i andre lande 

De danske juletraditioner synes mildest talt vindtørre sammenlignet med traditioner i andre lande; Der bliver spået i kaffegrums, tændt kæmpe bål, serveret 13 desserter juleaften, og støvlerne bliver fyldt med gaver og slik.

Læs om sære russiske, franske, tyske, polske, portugisiske, irske,…

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande 

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -…

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted 

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet med kulørt og stemningsfuld vintageinspireret julepynt fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg, Brink Nordic og House Doctor. Klik på produkterne, og se forhandler og priser.

Læs mere
Jul
DIY: 22 kreative gaveidéer 

Julehilsner til venner og kollegaer og julegaver til hele familien ...

Julen er fuld af hemmeligheder og søde overraskelser, og der er intet så dejligt, som at få en personlig gave, giveren selv har brugt tid og kreative kræfter på at fremstille. Her får du idéer til 22 nyttige, hjemmelavede gaver,…

Læs mere
Jul
Julepynt: Hvid julestads 

Hvid julepynt skaber en særlig smuk og elegant kontrast til den mørkegrønne gran. Se udvalget.

Læs mere
Jul
Julelege: 5 sjove lege for hele familien 

Hvis der juleaften, mellem gaveudveksling og julemiddagen, er tid til lidt hyggelig adspredelse, så er der ikke noget, som en juleleg eller -quiz. Her får du 5 idéer til sjove julelege for hele familien juleaften og i juledagene.; Gaveleg, julequiz, julebingo, gæt julens dufte og julesækkeløb.

Læs mere
Jul
Duften af jul - 6 skønne idéer 

Intet vækker julestemningen som duften af jul, den krydrede duft af hjemmebagte småkager, gløgg og honninghjerter, der blander sig med duften af gran og nellike-appelsiner. Fremhæv de liflige dufte ved at varme krydderier på pande eller ved at lade en herlig julepotpourri med enebær, appelsiner,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Julemarkeder 2024
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^