Kategori: Jul

Danskernes brug af både ’Tøm køleskabet’-funktionen og madplanerne på Karolines Køkkens app og hjemmeside er nemlig steget med cirka 40 procent de seneste to måneder.

6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Energikrise og stigende priser påvirker danskernes vaner i køkkenet

Priserne på madvarer stiger, og det påvirker danskernes vaner i køkkenet. Men der er penge at spare i køkkenet, hvis man køber fornuftigt ind, laver madplaner og husker at komme i bund med alle madvarerne i køleskabet, skriver Karolines Køkken.

”Vi ved, at der er rigtig mange penge at spare ved at lave madplaner for ugen. For så undgår man i højere grad de impulsive og ofte dyre indkøb, samtidig med at man mindsker sit madspild. Og madspild er også pengespild. En god idé er derfor at indtænke en dag eller to i madplanen til rester,” siger Britta Surland, der er leder af Karolines Køkken.

Madplaner kan mindske strømforbruget

Udover at minimere udgifterne til indkøb, kan madplaner også have en positiv effekt på strømforbruget. Man kan nemlig tænke strømforbruget ind i madplanerne og strategisk planlægge timingen for de forskellige retter i løbet af ugen.

Ifølge Britta Surland er planlægning generelt vejen frem for at mindske både madspild, pengeforbrug og strømforbrug.

”Det handler om at bruge sin sunde fornuft, og madplaner og planlægning er i høj grad sund fornuft. Fx kan du planlægge ugens måltider, så du tilbereder flere ting i ovnen på samme tid og undgår at opvarme ovnen for mange gange. For ovnen er en strømsluger,” siger hun og uddyber:

”Planlægger du kylling i ovnen til aftensmad, så bag morgenbollerne til de næste par dage på samme tid. Eller planlæg en ovnret, hvor resterne kan varmes op på panden dagen efter, eventuelt spædet op med grøntsagsrester fra køleskabet.”

Det er ikke kun på indkøb og madplaner, at der er penge at hente, ifølge Britta Surland. I disse tider kan det også være en god ide at tænke på, hvordan man agerer i køkkenet.

”Det er de små ændringer i hverdagen, der gør en forskel i det store hele. Og det behøver ikke være svært. Fælles for alle rådene er, at der er energi og penge at spare, når du planlægger og tænker dig om,” siger hun.

6 gode råd til at spare i køkkenet

  1. Brug komfuret i stedet for ovnen:

    Ovnen er en af de helt store strømslugere i køkkenet, og den har som udgangspunkt et større strømforbrug end komfuret. Overvej derfor, om du kan bruge en gryde eller en pande i stedet for. Brug også gerne brødristeren frem for ovnen til at varme fx burgerboller og pitabrød.
     
  2. Udnyt ovnen, når den er tændt:

    Er ovnen en nødvendighed, så udnyt, at den allerede er tændt. Det er en skrøne, at maden kommer til at smage af hinanden. Skal du bage kage eller boller, så kan du fx udnytte ovnens varme til at lave tærte til aftensmad.
     
  3. Brug for- og eftervarme:

    Ovnen bruger mest strøm i opvarmningsfasen, og derfor er der strøm at spare, hvis du udnytter for- og eftervarmen. Mange retter, som fx lasagne, kan sagtens sættes ind i en kold ovn. Du kan også sagtens slukke ovnen 10 minutter før tid og lade maden blive færdig ved eftervarmen.
     
  4. Brug så lidt vand som muligt:

    Det er ikke nødvendigt at dække fx æg og kartofler med vand, når de skal koges. Du kan sagtens nøjes med et par centimeter vand – bare husk at lægge låg på. Vandet koger hurtigere, dampen udnyttes optimalt, og du sparer på elregningen. Udnyt også eftervarmen ved at slukke blusset lidt før tid og lade eftervarmen gøre sit arbejde.
     
  5. Tø op i køleskabet:

    Tænk fremad og tag mad op af fryseren i god tid, så du kan lade det tø langsomt op i køleskabet. De frosne madvarer hjælper nemlig med til at sænke temperaturen i køleskabet, og køleskabet sparer på energien.
     
  6. Lav mad til flere dage:

    Hvis du skal koge ris eller kartofler, så sørg for at lave en stor portion, så du har til flere dage. Så kan du stege det på panden sammen med grøntsager eller andre rester fra køleskabet. Det sparer både tid og strøm, når du ikke skal koge ris to aftener i træk.
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ 

Det kan være svært at gennemskue, hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil træffe et bæredygtigt valg. Langt de fleste danske juletræer behandles med ukrudtsmidler som Roundup og kunstgødning, hvilket kan have negative konsekvenser for miljøet. Selvom brugen af sprøjtemidler er lovlig i…

Læs mere
Jul
Stop Spild Af Mad: Spar på julens madbudget - og nedbring madspild 

Julen er en tid for hygge og samvær, men for mange danskere kan den også være en økonomisk udfordring. Med fødevarepriserne på himmelflugt er der god grund til at tænke på både pengepungen og miljøet ved at reducere madspild og få julebudgettet til at række længere.

Her får du en række enkle og…

Læs mere
Ved at praktisere nærhed og relationel respekt kan I mindske frygten for utroskab.
Jul
Julefrokoster og utroskab: Sådan passer I på parforholdet   

Så er det tid! Tid til julefrokoster og måske også små stik af jalousi og usikkerhed, når vi hver især drager afsted til vores respektive arrangementer. Netop i denne tid kan parforholdet blive sat på prøve.

Kan vi ikke bare sende vores partner afsted med et smil og ønsket om en god aften, uden…

Læs mere
Få inspiration til DIY julepynt med naturlige materialer som efterårsgrene.
Jul
DIY: 4 trin til smukke grenkranse, du selv kan lave 

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer er et skønt element i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning både inde og ude. De kan hænges på vægge og døre, hæves op i loftet eller bruges som adventskrans på bordet. En hjemmelavet krans er også en oplagt gave, når du skal på julevisit…

Læs mere
Få inspiration til julekranse med troldhassel, lærk, bøg og andre smukke grene.
Jul
DIY: Hvilke grene er velegnede til julens grenkranse? 

Der er masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans pyntet med gran, bær og fløjlsbånd. Men de senere år er grenkranse blevet populære, fordi de giver et luftigt og enkelt udtryk.

Mange af de grene, der er velegnede til julekranse, kan du finde i haven, skoven eller købe hos en planteskole.…

Læs mere
Kreative idéer til julepynt med blade, mos og kogler.
Jul
Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær – skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du overholder de seks regler.

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted 

Julen nærmer sig, og det er tid til at finde de små detaljer, der kan sprede ekstra hygge og julehumør.

Her præsenterer vi et skønt udvalg af sjove og stemningsfulde julefigurer fra blandt andre Disney, MEDUSA COPENHAGEN, Hoptimist, House Doctor, &Klevering og Bloomingville.

Læs mere
Fotobog: Giv børn og børnebørn en bog fyldt med familiens historie og billeder.
Jul
Giv dine minder i gave: En personlig fortælling til næste generation 

Forestil dig en gave, der rummer ikke bare minder, men sjælen og historien af et langt liv – en personlig bog fyldt med historier og anekdoter fra mors eller mormors liv. En bog, som hun selv har skrevet, med billeder og minder fra tiden før hun blev mor eller bedstemor, trykt og klar til at blive…

Læs mere
Jul
Brevkassen: Kollegas affære skaber uro  

Argh! Jeg ved ikke hvad der går af min kollega! Hun er gift og har børn, alligevel har hun (igen i år) ved julefrokosten i fredags kastet sig ud i en affære med en kollega. Sidste år var det en af cheferne. Denne gang er det en nyansat. Jeg ved ikke hvor meget der ligger i det, eller hvor…

Læs mere
Jul
Julekortets historie 

Når vi i dag sender julekort til venner og familie, viderefører vi en tradition, der har rødder helt tilbage til 1870’erne. Oprindeligt blev de kaldt "brevkort" og blev brugt som en hurtig og enkel måde at sende hilsner på. I dag er julekort blevet en vigtig del af julens traditioner, og selvom…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Messer 2025
^