12 tips til brug af restemad

Kategori: Julemad

Skær resterne af flæskestegen i strimler, rist dem kort på panden og nyd dem i en sandwich med sprød salat eller rødkål og surt.

12 tips til brug af restemad 

Lav klatkager af risengrødrest, brug rester af steg i en skøn salat, gem skysaucen til bouillon, brug overskydne kartofler i farsen. Her får du Birte Brorsons bedste råd til anvendelse af restemad i julemåneden.

  1. Risengrød
    Steg en pande klatkager: 2-3 dl risengrød røres med et æg, en spsk. mel, en spsk. sukker og evt. lidt vanilje, steges i smør på panden – opskriften behøver ikke at være nøjagtig, juster selv konsistens og smag med mel og sukker og evt. reven citronskal, serveres med syltetøj og evt. strøsukker eller sirup. Frygtelig usundt, men lækkert. Du kan fryse grøden og lave klatkager til januar, giv ungerne dem med på madpakken – sammen med masser af gulerødder og en humpel sprød hvidkål.

  2. Risalamande
    Tænk dig om og lav portionen meget mindre, end du plejer. Hvorfor skal vi blive dårlige for at lede efter en mandel? Risalamande er bedst, som den er, så giv gæsterne resterne med hjem. Du kan også nyde den næste morgen i stedet for din yoghurt eller til din eftermiddagskaffe. Ellers brug den i bolledej eller som fyld i en kage.

  3. And, kalkun og flæskesteg
    Det er skønt at gentage julemåltidet 1. eller 2. juledag. Spis kødet koldt, lun de brune kartofler, bras de hvide, varm sauce og rødkål og nyd at få gavn af den store køkkenindsats fra den 24. Er der ikke nok til et helt måltid, så brug flæskestegen til biksemad, eller rist skiverne og kom dem lune i en sandwichbolle med rødkål. Af and og kalkun kan du lave salat til julefrokosten: Pil al kødet fra skroget og skær det i strimler med de øvrige kødrester, bland med ultrafint snittet rødkål (eller hvidkål), skær små tern af æble og/eller appelsin og bland en dressing af olie, eddike, salt og frugtjuice eller koncentreret saft – f.eks. hyldeblomstsaft. Du kan også bruge en rest kirsebærsauce som dressing evt. med lidt citronsaft i. Hak evt. rester af tørrede frugter og nødder og drys på salaten som pynt.

  4. Skysauce
    Gem saucen i fryseren i passende portioner, den er fin til alle slags retter med fjerkræ og svin. Er du lykkedes med en rigtig god og kraftig sauce, kan du gemme den i isterningbakker som ”bouillon” til fremtidens saucer.

  5. Brune og hvide kartofler
    Prøv brune kartofler i skiver på rugbrød, pynt med syltet rødkål, asier eller agurker, pynt evt. med en sveske, hvis du har købt for mange. De hvide kartofler holder sig flere dage i køleskabet som pålæg eller til brasede kartofler. De kan også fryses, til du næste gang skal lave frikadeller. Mos dem ned i frikadellefarsen, det er sundt og klimavenligt at spare på kødet og det giver saftige deller. (Rester af ris, kartofler, bulgur og grøntsager kan erstatte 1/3 af kødet).

  6. Rødkål, tyttebærsyltetøj og kirsebærsauce
    Har du købt syltet rødkål, så gem den til frikadeller eller medister eller som pynt på leverpostejen. Den holder sig fint på køl i sin eddikelage til januar. Har du meget syltet rødkål, kan det også fryses. Rester af rå rødkål er fint til vintersalater: Snit det ultrafint og bland med ribsgele, tyttebærsyltetøj eller en rest kirsebærsauce, prøv evt. lidt citronsaft og hakkede nødder/mandler. (Hvidkål kan også bruges).

  7. Rødvin
    Sjatter af rødvin (eller anden vin) kan fryses i isterningbakker som ekstra skud smag, når du laver sauce.

  8. Tørret frugt, chokolade, nødder og mandler
    Lav 'Lises forvandlingskugler', hvor du f.eks. lægger tørrede dadler, figner, rosiner, abrikoser, svesker (uden sten og stilke) i blød i lidt æblejuice natten over. Blend sammen med juicen til en ensartet masse. Hak evt. chokolade og/eller nødder og mandler og bland i frugtmassen. Tril til kugler og vend dem i kokosmel, lakridspulver eller kakao. Giv gerne kuglerne ekstra smag af citronskræl, cognac, kakao eller overtræk dem med chokolade. De skønne lækkerier og også fine som gave!

  9. Frisk frugt, mandler og kanelsukker
    Du kan forlænge levetiden for æbler og pærer ved at tørre dem i tynde skiver i ovnen. Find opskrifter ved at google ”tørrede æbler”. Du kan skære de tørrede frugter ud til hjemmeblandet müesli, eller lav en snack af hele ringe drysset med kanelsukker, du har til overs fra risengrøden. Prøv bagte æbler med hjemmelavet marcipan: Halver æblerne, skær kernehuset ud med en skarp teske. Blend mandlerne til fint pulver, (du behøver ikke at smutte hinderne af først). Tilsæt ahornsirup til marcipankonsistens. Kom marcipanen i hullerne i æblerne og bag i ovnen til æblerne er møre og marcipanen gylden. Æblerne kan også bages blot med rosiner og en lille klat smør i hullet og et drys kanelsukker over. Spis måske flødeskum eller vaniljeis til.

  10. Pålæg og ost fra julefrokosten
    Skær alle resterne af kød i strimler, rist dem kort på panden og brug dem som pynt på en pizza, en grøntsagstærte, i et pitabrød eller rullet i en pandekage med sprød rødkål og andre grøntsager, gratiner i ovnen. Ost kan du rive og bage med i ovnen oven på pandekager, pizza, tærte etc. De bløde oste (hvidløgsost, gedeost, feta, brie m.v.) kan du blande med det øvrige fyld i tærter og/eller pandekager, de faste skærer du i tern). Du kan sagtens fryse resterne i et par måneder eller tre.

  11. Brød fra julefrokosten
    Lav croutoner af brødrester, især rugbrød er godt ovnristet i tern med god olie, fint salt og masser af hvidløg. Gem croutonerne i en kagedåse til næste gang, I skal have suppe, ellers spis dem som snack foran TV. Skærer du rugbrødsskiver i strimler og rister sprøde, som beskrevet, er de fine sammen med gulerodsstave som velkomstsnack til gæsterne serveret med en god dip.
     
  12. Smør og krydderurter
    Smør kan fryses og holder sig i op til tre måneder. Du kan også blande det med overskud af krydderurter. Hak urterne og bland det i smørret evt. sammen med lidt hvidløg eller en lille skefuld sennep. Så har du kryddersmør til kartoflerne i januar. Krydderurtesmørret kan også holde sig i fryseren. (Spar på krydderurter om vinteren, de kommer fra drivhus, som udleder meget CO2.)

 

 

Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Læs mere
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^